Momentan nu exista nici un articol
Va rugam sa reveniti
Societatea Studenților Farmaciști Iași – punte între studenție și carieră


Data: 05/12/2017
cogito

Viața de student este plină de provocări, nu doar din prisma cerințelor academice, ci și datorită opțiunilor de valorificare a timpului liber. Ca și student al Facultăți de Farmacie am descoperit că sursele prin care te poți dezvolta atât profesional, cât și personal, sunt nenumărate. Organizația studențească vine în sprijinul viitorilor farmaciști cu proiecte inedite, ce sădesc în inimile acestora dorința de autodepășire.

Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI) a luat naștere în anul 1996 din dorința studenților de a pune bazele unui colectiv de tineri dornici de dezvoltare și afirmare. De-a lungul timpului, activitățile organizației s-au bazat întotdeauna pe atingerea scopurilor și obiectivelor, și anume promovarea și apărarea intereselor studenților. În același timp, acestea au contribuit la formarea farmaciștilor de astăzi, instruindu-i să devină persoane responsabile și competente.

Viziunea societății cuprinde două aspecte importante pentru studentul farmacist. Pe de o parte, periodic sunt întreprinse activități ce contribuie la dezvoltarea abilităților profesionale, precum organizarea sesiunilor de comunicări științifice din domeniul medicamentului și al sănătății publice, dar și de concursuri de cultură farmaceutică (ex. PharmaQuiz sau Riști și câștigi…cunoștințe!). Pe de altă parte, activitatea SSFI vizează și dezvoltarea personală a studenților, în primul rând prin îmbunătățirea abilităților de comunicare, lucru în echipă și leadership, importante în exercitarea profesiei de farmacist, și, în al doilea rând, prin oferirea de numeroase metode de valorificare a timpului liber.

Departamentul de Sănătate Publică, clădit pe baza vorbelor lui Hipocrate: „Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea”, reușește să readucă în atenţia publicului larg, prin intermediul campaniilor de sănătate organizate, importanța menținerii unui stil de viață sănătos. Proiecte precum: InfoDiabet și Lupta împotriva Cancerului, oferă voluntarilor posibilitatea de a interacționa și comunica cu pacienții, aducând astfel o contribuție valoroasă societății din care fac parte.
Totodată, prin intermediul materialelor informative ce stau la baza acestor campanii, voluntarii departamentului au posibilitatea de a aprofunda informațiile obținute în cadrul cursurilor de la facultate sau de a acumula unele noi referitoare la diferitele maladii cu care populația se confruntă.

Departamentul de Educație și Practică farmaceutică urmărește prin activităţile și proiectele sale oferirea unei educații farmaceutice în rândul populației, creşterea interesului pentru cercetarea științifică, promovarea profesiei de farmacist şi, nu în ultimul rând, pregătirea profesională a studenţilor.

Campania de informare în licee despre profesia de farmacist este organizată anual în diferite județe ale țării cu scopul de a veni în spirijinul elevilor din anii terminali în alegerea domeniului ce vor să-l urmeze în viață, prin oferirea de informații referitoare la cerințele academice din cadrul facultății, profesia de farmacist și oportunitățile pe care aceasta le presupune.
Rezistenţa la antibiotice este o problemă actuală şi internaţională, de interes public, în mare parte datorată consumului inadecvat de antibiotice. Voluntarii SSFI au ocazia de a contribui, alături de farmaciști, la această luptă, luând poziție împotriva administrării iraționale de medicamente prin prisma proiectului Automedicația Irațională. Informarea și educarea societății în ceea ce privește riscurile ce apar la administrarea inconștientă a unor produse farmaceutice, precum și metodele eficiente în vederea înlăturării rezistenței la antibiotice, au adus completări asupra scopului principal al proiectului.

Departamentul Mobilități Studențești vizează în general deplasările studenților în alte centre universitare din România pentru a cunoaște noi moduri de abordare a studiilor farmaceutice, dar și în diferite țări din Europa în vederea efectuării practicii de vară obligatorie. Student Exchange Programme (SEP), unul dintre proiectele acestui departament, îmbină cu măiestrie o experiență culturală, socială și academică. Posibilitățile de efectuare a stagiului de practică sunt variate, de la farmacia comunitară, până la departamentele de cercetare. SEP este un schimb intercultural, ce oferă participanților ocazia de a cunoaște oameni noi și de a exploata oportunitățile oferite de domeniul farmaceutic din alte țări.


Un alt aspect important în viața tânărului student este reprezentat de prezența și sfaturile mentorilor și a persoanelor care au atins succesul în domeniul farmaceutic. Obiectivele de ascensiune în carieră trebuie întipărite în caracterele tinerilor, acest fapt putând fi realizat prin intermediul persoanelor care nu s-au lăsat doborâte de eșec și nu au renunțat la visele lor, persoane ce reprezintă modele de urmat pentru o carieră de succes. În vederea concretizării acestui aspect, societatea organizează numeroase simpozioane și conferințe în cadrul cărora sunt invitate personalități marcante ale domeniului farmaceutic. Invitații ce au făcut cunoștință de-a lungul anilor cu studenții Facultății de Farmacie au reușit să îi impulsioneze pe aceștia, să îi încurajeze, demonstrându-le prin experiențele personale că munca, responsabilitatea și devotamentul stau la baza atingerii scopurilor propuse.

Dăruirea, respectul, munca în echipă și corectitudinea sunt doar câteva dintre calitățile pe care trebuie să le posede un farmacist. Ca și studenți plini de entuziasm și curiozitate, ne dorim să devenim specialiști în domeniul ales, prețuind adevăratele valențe ale acestei profesii. Sub îndrumarea cadrelor didactice și prin activitatea de voluntariat, putem să ne atingem scopul, să ne transformăm visele în realitate.

Personal, am fost îndrumată de echipa SSFI încă din primul an de facultate, acomodarea în acest mediu academic devenind mult mai ușoară. Datorită acestui aspect, când vorbesc despre studenție, ma refer la SSFI, la activitatea de voluntariat, dar și la valorile dezvoltate în cadrul acestei organizații ce stau la baza formării unui bun specialist în domeniul medicamentului. Anii studenției au devenit mai frumoși, mai diversificați și mai interesanți. Oamenii care au dat glas Societății Studenților Farmaciști Iași de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea mea, insuflându-mi numeroase calități și valori.

Voluntariatul este o punte către viitorul oricărei persoane pentru că te ajută să îți dezvolți rețeaua de prieteni, să acumulezi noi cunoștințe și experiență pe mai multe arii de activitate. Volunariatul construiește cariere, oferă oportunități de angajare și susține spiritul civic și, de asemenea, dezvoltă educația unui tânăr prin practică și comunicare!

Există lucruri pe care doar cei implicați le pot şti, pentru că, în ciuda efortului depus, amintirile şi satisfacția oferită de acesta cântăresc mai mult. Pentru cei orientați spre simțul civic, voluntariatul poate fi cheia către lucrurile care contează cu adevărat. Lucrurile mari se clădesc cu gesturi mici, iar fiecare dintre noi poate ajuta în diverse moduri. Rezultatul va veni, mai repede sau mai târziu, importantă fiind răbdarea. Acest rezultat poate însemna atingerea scopului comun al unui grup de voluntari, clădirea unei echipe sau a unor prietenii sau realizarea unor amintiri frumoase. Indiferent de parcurs, mai lin sau mai anevoios, nicio activitate de voluntariat nu este în zadar, pentru că se încearcă, se speră şi se muncește.

Voluntariatul înseamnă altruism și dăruire. Este un stil de viață nobil si demn de apreciat. Voluntarii vor ieşi mereu câștigători, ei sunt cei care dau viață şi pun pe roate ceea ce este relevant, iar experiențele la care iau parte sunt premii mari. Cu răbdare, responsabilitate, dorință şi un zvâc de energie, poți deveni voluntar, parte din echipă, parte din familie.

Pe parcursul întregii perioade de activitate în cadrul Societății Studenților Farmaciști Iași m-am descoperit pe mine însămi, am cunoscut oameni noi, am legat prietenii și am adunat amintiri ce sunt convinsă că vor dăinui pentru totdeauna. Fiecare experiență, proiect sau eveniment la care am participat reprezintă un pas către destinația mea, respectiv profesia de farmacist.


Musteață Loredana Elisabeta, Societatea Studenților Farmaciști Iași,
Facultatea de Farmacie, U.M.F. ”Grigore T. Popa” Iași
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Contribuția mea este minimală pentru acest articol. M-am gândit ca este bine să știm cu toții despre strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, aprobată prin HG (hotărâre guvern) nr. 1.004 din 20 octombrie 2023 (actul legislativ este postat pe site, la sectiunea Legislație/Hotărâri de Guvern).

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom