Gala Farmacistilor
Vis

Data: 15/11/2018
cogito

Marian Pană


Scriu acest editorial pentru că ne pregătim sa preluăm președinția Uniunii Europene.

Sunt un european convins. Am vizitat destule țări din Europa. Am văzut și lucruri bune și lucruri rele. Dar lucrurile bune sunt mult mai multe decât lucrurile rele.
Pot spune că foarte multe idei extraordinare -pentru omenire- s-au născut in Europa. Și -de aici- s-au răspândit peste tot în lume.. Tot aici au fost “experimentate” și cele mai mari nenorociri ale umanității.

Dar se pare că Europa a înțeles lecțiile istoriei. Suntem în cea mai lungă perioadă de pace și prosperitate. Trag nădejde ca așa va fi și în viitor.
Sunt absolut convins că “umbrela” de dezvoltare si prosperitate reprezentată de Uniunea Europeană (UE) este “croiala“ cea mai bună pentru România.

Dintr-un material recent am extras cele zece valori pe care le aduce -implicit- UE în orice țară membră:
 • Pace
 • Democrație
 • Justiție
 • Egalitate
 • Libertate
 • Solidaritate
 • Prosperitate
 • Siguranță
 • Identitate
 • Putere
Este nevoie ca aceste zece valori să facă parte din “ADN“-ul nostru.

Suplimentar am extras de pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene următoarele idei:

"Să punem România în valoare
Misiunea noastră este, într-un context european complex și plin de provocări, să creștem rolul României în cadrul Uniunii Europene, astfel încât proiectele noastre economice sau culturale, reușitele, potențialul dar și vocea cetățenilor să fie mai prezente la nivelul celorlalte state membre și la nivelul factorilor de decizie ai Uniunii.
Să aducem o contribuție de substanță Uniunii
În egală măsură, trebuie să mobilizăm toate resursele astfel încât țara noastră să contribuie pe mai departe la construirea unei Uniuni Europene stabile și puternice. Aceasta, deoarece viitorul României este în interiorul Uniunii Europene și depinde de fiecare dintre noi să ducem acest proiect în direcția pe care ne-o dorim.” Avem o fereastră de oportunitate cum se întâmplă o dată la 100 de ani. Cred că am mai trăit ceva similar în anul 1918 (la începutul acelui an -privind realist- eram pe marginea prăpastiei).

Sunt cinci scenarii pt viitorul UE:
 • continuând pe același drum
 • accent exclusiv pe piața unică
 • cei care doresc mai mult realizează mai mult
 • mai puțin, dar mai eficient
 • mult mai mult, împreună
Sunt sigur că putem fi o voce în concertul țărilor europene. Depinde ce facem si cum ne poziționăm.

Tragedia actuală -de fapt un adevărat dezastru pentru țara noastră- cu peste 3 milioane de conaționali plecați pentru o viață mai bună in țările Uniunii Europene nu trebuie să continue.

Mi-a apărut un vis: vom fi mândri de țara noastră. Infrastructurile de educație, sănatate, transport, agricolă și digitală vor fi ceea ce ne trebuie până în anul 2030. O să ne bucurăm -plenar- și de viață.

O să avem puterea să ne privim copiii și nu o să le mai spunem ce ne-au spus părinții noștri: “Poate voi…“
Conf. Dr. Luminiţa Agoroaei
Facultatea de Farmacie
Universitatea de Medicină şi Farmacie
„Grigore T. Popa” Iaşi
oameni pe care ii pretuim

Ziua de 7 aprilie 2018 marchează împlinirea a două decenii de la plecarea în eternitate a Profesorului Doctor Docent Marţian Cotrău. Un ceas comemorativ în care se cuvin pioase aduceri aminte despre cel care a marcat şi inspirat generaţii de farmacişti ...
Conf.Dr. Farm. Adriana – Elena Tăerel
amfiteatru

Introducere, definiţii, domeniu de aplicare

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (denumită în continuare ANMDM) este autoritatea competentă în ceea ce priveşte evaluarea şi avizarea materialelor publicitare şi a oricărei alte forme de publicitate pentru medicamentele de uz uman, în conformitate cu prevederile titlului XVIII, din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Activitate de publicitate şi promovare a medicamentelor trebuie să se facă în mod responsabil, etic şi la cel mai înalt standard, pentru a asigura utilizarea în siguranţă a medicamentelor ...