Gala Farmacistilor
Antibiotic, extremă urgenţă!
editorial

Data: 30/08/2016
editorial

     Proverbele şi zicătorile nu se nasc din nimic. Şi în urma unor articole pe care le-am citit în ultima vreme, a ieşit din tolba neamului zicala cu pisica aruncată peste gard!
     Şi mă refer acum, la două materiale apărute în presa online, unul scris de un medic doctorand ieşean, care solicită în mediul virtual Ministrului Sănătăţii să creeze ,,clientul misterios” în farmacii, animat de convingerile că infecţiile nosocomiale din spitale, rezistenţa la antibiotice, sunt rezultatul dozei de urgenţă pe care farmacistul are dreptul să o elibereze în lipsa prescripţiei medicale.
     Al doilea material care mi-a atras atenţia, a fost un interviu, cu un director al unui spital de copii, care afirma că ,,farmacia e ca un aprozar” şi că se poate duce să ia antibiotice, la fel cum îşi ia laptele şi pâinea. Desigur, după ce alunecă sinuos şi superficial peste produsele Hexifarma, alocă timp şi spaţiu suficient de mare pentru a dezvolta aceeaşi teorie abracadabrantă, cum că, farmaciştii şi dozele de urgenţă au condus la rezistenţa la antibiotice.
     Şi dincolo de uimire şi de revoltă, dincolo de iluzoria echipă ,,medic-farmacist”, nu am cum să nu spun lucrurilor pe nume. Aşa cum le văd eu, zilnic, de trei ani încoace, trecând pe lângă nişte mari spitale din Bucureşti: la orice oră din zi, pe orice anotimp, personalul medical al acelor spitale traversează către magazinele de vis a vis. Cu halate albe sau verzi, uneori şi cu stetoscoape de gât, asistente, brancardieri şi uneori chiar medici, se vânzolesc din spital către magazine şi viceversa, cărând în plase merdenele, sucuri, ţigări, sau brânză şi roşii din piaţă. Unii trec pe trecerea de pietoni, alţii sar pârleazul spaţiilor verzi, în papucii lor albi şi imaculaţi…
     De curând, în vâltoarea descoperirilor tolontane din sistemul medical, a intrat cu acuze de lipsă de igienă şi infecţii intraspitaliceşti şi unul dintre aceste spitale despre care vă vorbesc.
     Oare medicii de acolo vor da vina tot pe doza de urgenţă pe care farmacistul o poate elibera pacientului dacă acesta o solicită?!
 
Redactor Şef - Mirela RĂDULESCU
mirela.radulescu@colegfarm.ro
Farm. Nicoleta Radu, Vicepreședinte CFR
punctul pe i

In acest context, în lucrarea de față am încercat să prezint, succint, atât profesiile reglementate cât și profesiile liberale (din categoria cărora face parte si profesia noastra) cât și funcțiile și natura juridică a ordinelor rofesionale (pe tabloul cărora este inclus și Colegiul Farmaciștilor, în România post-decembristă).

De asemenea, pentru a demonstra unicitatea Colegiului Farmaciștilor, ca organism profesional, am încercat
...
raport pharma

Îngrijirea sănătății este costisitoare, necesară și importantă in același timp, iar sistemul public ar trebui să se poziționeze corect față de contribuabilul român, în raport cu ce asigură și ce nu asigură. Ce asigură ar trebui să livreze, iar ce nu asigură să nu blocheze.” a declarat Petru CRĂCIUN, director general Cegedim
Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că în 2016 volumul medicamentelor eliberate ...