Antibiotic, extremă urgenţă!
editorial

Data: 30/08/2016
editorial

     Proverbele şi zicătorile nu se nasc din nimic. Şi în urma unor articole pe care le-am citit în ultima vreme, a ieşit din tolba neamului zicala cu pisica aruncată peste gard!
     Şi mă refer acum, la două materiale apărute în presa online, unul scris de un medic doctorand ieşean, care solicită în mediul virtual Ministrului Sănătăţii să creeze ,,clientul misterios” în farmacii, animat de convingerile că infecţiile nosocomiale din spitale, rezistenţa la antibiotice, sunt rezultatul dozei de urgenţă pe care farmacistul are dreptul să o elibereze în lipsa prescripţiei medicale.
     Al doilea material care mi-a atras atenţia, a fost un interviu, cu un director al unui spital de copii, care afirma că ,,farmacia e ca un aprozar” şi că se poate duce să ia antibiotice, la fel cum îşi ia laptele şi pâinea. Desigur, după ce alunecă sinuos şi superficial peste produsele Hexifarma, alocă timp şi spaţiu suficient de mare pentru a dezvolta aceeaşi teorie abracadabrantă, cum că, farmaciştii şi dozele de urgenţă au condus la rezistenţa la antibiotice.
     Şi dincolo de uimire şi de revoltă, dincolo de iluzoria echipă ,,medic-farmacist”, nu am cum să nu spun lucrurilor pe nume. Aşa cum le văd eu, zilnic, de trei ani încoace, trecând pe lângă nişte mari spitale din Bucureşti: la orice oră din zi, pe orice anotimp, personalul medical al acelor spitale traversează către magazinele de vis a vis. Cu halate albe sau verzi, uneori şi cu stetoscoape de gât, asistente, brancardieri şi uneori chiar medici, se vânzolesc din spital către magazine şi viceversa, cărând în plase merdenele, sucuri, ţigări, sau brânză şi roşii din piaţă. Unii trec pe trecerea de pietoni, alţii sar pârleazul spaţiilor verzi, în papucii lor albi şi imaculaţi…
     De curând, în vâltoarea descoperirilor tolontane din sistemul medical, a intrat cu acuze de lipsă de igienă şi infecţii intraspitaliceşti şi unul dintre aceste spitale despre care vă vorbesc.
     Oare medicii de acolo vor da vina tot pe doza de urgenţă pe care farmacistul o poate elibera pacientului dacă acesta o solicită?!
 
Redactor Şef - Mirela RĂDULESCU
mirela.radulescu@colegfarm.ro
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Contribuția mea este minimală pentru acest articol. M-am gândit ca este bine să știm cu toții despre strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, aprobată prin HG (hotărâre guvern) nr. 1.004 din 20 octombrie 2023 (actul legislativ este postat pe site, la sectiunea Legislație/Hotărâri de Guvern).

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom