Grecia, Calul Troian la poarta Europei?!
editorial

Data: 07/09/2015
editorial

Redactor Sef
Mirela Radulescu
mirela.radulescu@colegfarm.ro
Grecia, Calul Troian la poarta Europei?!

Când în sfârșit prețurile medicamentelor au scăzut în teorie, dar s-au scumpit pâna în farmacie, când tocmai ce ministrul sănătății a anunțat controale în farmacii, media nu a mai avut timp și chef să își pună poalele în cap și să ia la puricat ce e cu prețurile, ce e cu medicamentele, cine mai trebuie pus la zid și cine trebuie mângâiat pe creștet prin sistemul sanitar, pentru că a venit ca o mană cerească Grecia și criza ei!
     Și uite-așa, pacientul și interesul național pentru binele pacientului, a rămas la coadă.
     România a fost cuprinsă, nu numai de cea mai mare căldură din ultimii 50 de ani, ci și de febra crizei din Grecia. Românii s-au grupat imediat în două tabere (e mai confortabil să ai dileme decât trileme) și au "votat" de pe peste tot: din platourile televiziunilor, din fața televizoarelor, din fața blocurilor sau de unde s-au aflat în discuții și-n treabă, cu nai sau oxi!
     Plecând de la atâta mediatizare despre Grecia și premierul lor cu figură de fotomodel Neckermann, am dat căutare pe google și ce am găsit despre farmaciile din Grecia?!
     Grecia este țara cu cel mai mare număr de farmacii pe locuitor din Europa. În Grecia funcționează 97 farmacii la 100.000 locuitori, aproape triplu față de România, care se situează pe locul 13 (din 32 de țări analizate), cu puțin peste 32 de farmacii la 100.000 de locuitori. După Grecia, vine Bulgaria, pe locul doi, iar înaintea României, este Franța! Pe ultimul loc se află Danemarca.
     Și tot în Grecia, marja de profit a farmaciilor elene este mai ridicată, cu 4 puncte procentuale, față de orice altă țară din Europa, în ciuda unei suprareglementări elene în ceea ce privește distribuția la nivel național a unor medicamente de uz curent, limitată doar la nivelul oficiilor unde există farmacist, dar care reglementează foarte strict și dezvoltarea de filiale, sau chiar programul de funcționare al farmaciei.
     Potrivit informațiilor de pe site-ul Quartz și manager.ro, Comisia Europeana, FMI și Banca Centrală Europeană, și-ar dori în Grecia o legislație mai flexibilă, care să ducă la scăderea prețurilor la medicamente și astfel, la o explozie de vânzări, implicit, la o creștere economică.
     Scăderea prețurilor la medicamente și la noi s-a impus. Numai că, proprietarii farmaciilor din Grecia au atenționat forurile europene de convulsii sociale, propa-bilitatea ca 11.000 de farmacii să se închidă, astfel încât 33.000 de farmaciști și personal auxiliar să intre în șomaj. Cu alte cuvinte, scăderea prețului medicamentelor, are acest cost: creșterea ratei șomajului în piața farma!
     Și revin la criza grecilor și premierul lor care în acest moment, după votul exprimat de eleni, este aplaudat în Parlamentul European: aseară, privind la televizor ce se mai întamplă cu ei, cu noi și pătrățica noastră europeană, m-am gandit la Grecia ca la Calul Troian! Dezbină Grecia Uniunea Europeană?!
 
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Contribuția mea este minimală pentru acest articol. M-am gândit ca este bine să știm cu toții despre strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, aprobată prin HG (hotărâre guvern) nr. 1.004 din 20 octombrie 2023 (actul legislativ este postat pe site, la sectiunea Legislație/Hotărâri de Guvern).

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom