Nominalizaţii pentru: Cea mai activă ligă/asociaţie/organizaţie studenţească

1. Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti
evenimente

Data: 16/11/2012
evenimente

Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti este o organizaţie de studenţi şi pentru studenţi cu tradiţie. Reînfiinţată în anul 1991 după ce fusese dizolvată abuziv în perioada comunistă, ajunge anul acesta la vârsta de 21 de ani când sărbătoreşte evoluţia noastră ca asociaţie.
SSFB a pornit la drum cu 22 de studenţi farmacişti care cu timpul au devenit mai mult de 200, însă aceştia au în comun aceleaşi obiective: implicarea în proiecte ce duc la îmbunătăţirea şi completarea cunoştinţelor studentului la Facultatea de Farmacie, dar şi educarea pacientului, a populaţiei.
Echipa SSFB este mereu într-o permanentă „agitaţie” realizând proiecte, evenimente, campanii şi oferind necondiţionat lecţii de educaţie prin propriul exemplu. Am constat că nu este suficient a lupta pentru obiectivele noastre, ci mereu trebuie să ne amintim de ce o facem. Diversitatea domeniilor de activitate şi direcţiile multilaterale care stau la baza organizării proiectelor nostre conduc la o calitate superioară a acţiunilor desfăşurate, cu beneficii atât pentru studenţii farmacişti, cât şi pentru societate.


„Munca excelentă este făcută de cei ce nu se tem să fie măreţi!”
- Fernando Flores

 Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti (SSFB) este organizaţia studenţească independentă, apolitică şi non-profit, ce funcţionează în cadrul Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti. Scopul societăţii, definit prin statut, este de a apăra interesele studenţilor ce studiază la Facultatea de Farmacie, membri SSFB, în domeniile ştiinţific, social şi cultural. SSFB îşi are originile încă din anul 1895, însă istoria recentă a SSFB începe la 12 Decembrie 1991, când se semnează Actul Constitutiv de reînfiinţare a organizaţiei noastre.
Reprezentând aproximativ 200 de studenţi, SSFB este membră a organizaţiilor naţionale FASFR (Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România), UNSR (Uniunea Naţionala a tuturor Studenţilor din România) şi a organizaţiilor internaţionale IPSF (International Pharmaceutical Students’ Federation), EPSA (European Pharmaceutical Students’Association), participând şi organizând evenimente extracurriculare.
Pentru mandatul mai 2012 - mai 2013, conducerea SSFB este asigurată de un Comitet Executiv ce cuprinde cinci poziţii:
         -  Preşedinte:  Anca-Mihaela Tudor, an IV
          - Vicepreşedinte interne:   Mihaela-Corina Bălănescu, an III
          - Vicepreşedinte externe:   Monica Luca, an IV
          - Secretar:   Laura Nicolae, an IV
          - Trezorier:   Mădălina Loredana Niţu, an IV
Pe lângă Comitetul Executiv, în componenţa SSFB intră următoarele departamente: Departamentul Relaţii Publice (Ioana-Laua Bogdan, an III), Departamentul IT (Andrei Witek, an II), Departamentul de Schimburi Studenteşti (Cristina-Gabriela Stecoza, anul II), Departamentul de Sănătate Publică (Alina-Ionela Alan, anul III), Departamentul de Educaţie şi Practică Farmaceutică (Ana Maria Cone, anul III), Departamentul Resurse Umane (Andreea Orzan, anul III), Departamentul Publicaţii (Valentina Niţu, anul III).
 
Începutul anului 2011 a fost plin de entuziasm, iar SSFB a inceput organizarea evenimentului de schimb studenţesc internaţional, Quatrino – proiect EPSA, cu tema „STOP, WEEDream!”, la care au participat studenţi farmacişti din patru ţări: Portugalia, Turcia, Letonia şi România, care în luna Octombrie a fost gazdă. Cu ajutorul Colegiului Farmaciştilor din România, Tineret în Acţiune, şi în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog şi Salvaţi Copii România, scopul proiectului a fost conștientizarea efectelor consumului de etnobotanice la nivel european, iar cei 48 de participanți (12 din fiecare țară) au participat la workshopuri, dezbateri și studii de caz, analizând fenomenul „spice” din mai multe puncte de vedere:  compoziție, aspecte legislative, vulnerabilitatea tinerilor.
De asemenea, au fost organizate activități în aer liber, cea mai importantă fiind deschiderea „Magazinului de vise” în Parcul Circului de Stat. Studenții au adus obiecte diverse simbolizând vise care merită împlinite și au făcut schimb de „vise” cu trecătorii. S-au format mici echipe care s-au plimbat prin parc, vorbind cu cetățenii despre efectele etnobotanicelor și statutul legal al acestora, împărțind flyere și luând interviuri.
Începutul diseminării informațiilor dobândite de-a lungul celor cinci zile de activitate a fost marcat prin vizita la Colegiul Național „Iulia Hașdeu”. S-au împărțit flyere, s-au completat chestionare și a fost alcătuit „Colectorul de vise”, un panou pe care fiecare elev iși putea scrie visul. Diseminarea a continuat prin actualizarea blogului proiectului, realizarea unei campanii photovoice și prin vizitarea altor licee din București în luna noiembrie.
Următoarea gazdă a proiectului Quatrino a fost Letonia, care prin tema „ContraDepressio” a ridicat problema existenţei depresiei în rândul tinerilor, fiind prezentate date statistice din toate cele patru ţări participante, în luna August a anului 2012. Implicare, informare, prietenie, distracţie, schimb, ajutor, responsabilitate, oraganizare, utilitate, aprofundare…sunt câteva dintre cuvintele care pot descrie acest proiect. Workshop-urile şi training-urile din cadrul acestui program au pregătit viitorii farmacişti cu informaţii interesante şi utile, toate acumulate într-un context non-formal.
 
Anul 2012 numără foarte multe proiecte, din diferite domenii ca: Sănătate Publică, Educaţie şi Practică Farmaceutică, Social, Mobilităţi Studenţeşti.
Interfarma – ediţia de primăvară: un program de schimburi studenţeşti pe plan naţional, realizat în colaborare cu alte centre universitare din ţară, membre FASFR. Studenţii experimentează pentru o săptămână viaţa de student la Facultatea de Farmacie din Bucureşti, însoţindu-ne la cursuri, laboratoare şi participând la un program social divers.
Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti este evenimentul organizat în primăvara fiecărui an, luna mai. Eveniment ce are drept scop stimularea cercetării ştiinţifice studenţeşti şi facilitarea colaborării între studenţii farmacişti şi între studenţi şi profesori, are ca scop crearea un cadru propice aducerii la cunoştiinţă întregului mediu farmaceutic universitar, studenţesc şi profesoral, a ultimelor studii efectuate de către studenţi, în diferite ramuri ale farmaciei şi afirmării studenţilor implicaţi în studiul ştiinţific.
Prezenţa cadrelor didactice ale Facultăţii de Farmacie demonstrează interesul acordat cercetării ştiintifice în domeniu, dar şi importanţa concluziilor studiilor efectuate, astfel, juriul concursurilor fiind format din cadre didactice reprezentative fiecărui departament.
Pe lângă concursul de susţinere a lucrărilor ştiinţifice, structurat în 3 categorii: Lucrări experimentale cu parte practică din domeniul Ştiinţelor Farmaceutice Fundamentale, Lucrări experimentale cu parte practică din domeniul Ştiinţelor Farmaceuitce de Specialitate şi Referate ştiinţifice, evenimentul va cuprinde şi Concursurile de „Comunicare cu Pacientul” şi „Aptitudini Clinice”.
Petrecerea Halatelor Albe, deja transformată în tradiție, se desfașoară în fiecare an, la finalul Sesiunii de Comunicări Științifice Studențești. După ce au participat timp de două zile la prezentări ale lucrărilor de cercetare și la concursurile care le-au pus la încercare cunoștiințele acumulate în timpul studiilor, tinerii farmaciști schimbă „sensul” halatului alb.
Săptămâna Voluntarului UNSR a avut în programul de desfăşurare 2 proiecte ale SSFB: Automedicaţi şi Sănătate pe două roţi
Proiectul Automedicaţia este menit să ofere tinerilor informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce administrarea medicamentelor „după ureche”. Astfel, voluntarii SSFB au mers alături de cadre didactice ale Facultăţii de Farmacie în licee, unde i-au informat pe elevi şi le-au răspuns diverselor întrebări. Un alt scop al automedicaţiei este inspirarea unei încrederi în farmacişti care să faciliteze o comunicare mai buna pacient-farmacist.
Tot mai des se aduce în discuţie conceptual „stil de viaţă sănătos”. În acest sens putem vorbi despre o alimentaţie raţională, respectarea regimului de odihnă, evitarea deprinderilor dăunătoare, controlul nivelului de stres, respectarea regulilor de igienă şi nu în ultimul rând activitatea fizică. Aceasta din urmă menţine în stare satisfăcătoare sistemul cardiovascular şi articular, stabileşte un anumit echilibru psihic. „Sănătate pe două roţi” are ca obiectiv promovarea activităţii fizice, mai precis mersul pe bicicletă, un mod plăcut şi sănătos de a-ţi petrece o parte din zi, mai ales în perioada caldă.
Revista SSFB - Revista PharmaStudent a luat naştere sub deviza „Doza ta de informaţie” din dorinţa voluntarilor SSFB de a le oferi tinerilor viitori farmacişti informaţiile necesare dezvoltării abilităţilor în ceea ce priveşte construirea unei cariere de succes, în luna Iunie a anului 2012. După ce am licitat la Congresul Anual EPSA pentru a găzduit şcoala de vară europeană EPSA Summer University, ediţia a XIV-a, şi am fost votaţi de 27 de societăţi studenţeşti europene, SSFB a organizat în Iulie 2012, un eveniment ce a oferit studenţilor farmacişti din Europa oportunitatea de a cunoaşte România şi tradiţiile ei, dar şi de a le oferi acestora ocazia să-și contureze și îmbunătățească comportamentul profesional.
Tema evenimentului, „Shaping future pharmacists. Optimizing care”, vine în sprijinul tinerilor/viitorilor farmaciști, prin dobândirea unor aptitudini de comunicare, management și consiliere a pacientului. Cu peste 120 de participanţi, inima României, Braşov, evenimentul a fost un succes, datorită sprijinului acordat de CFR, GSK, Pfizer, Servier şi mulţi alţii.
Student Exchange Programme (SEP) este un program pe plan internaţional, organizat prin IPSF, care se bazează pe posibilitatea de a explora domeniul farmaceutic în alte ţări ale lumii. În vara anului 2012, au participat în România, timp de o lună, doi studenţi din Egipt şi unul din Turcia. Acestora li s-a asigurat cazarea, practica într-o farmacie comunitară şi au avut parte de un program social atractiv în Bucureşti şi în ţară. Două studente din Facutatea de Farmacie au participat la acest program în sens invers, dându-le posibilitatea de a colabora pentru practica de vară cu profesionişti din Portugalia şi Cehia
Anul universitar 2012-2013 a debutat prin susţinerea campaniei naţionale Zâmbeşte Romania!, o campanie care promovează o igiena orală corespunzătoare şi care strânge fonduri în beneficiul organizaţiilor Salvaţi Copiii România, United Way România şi Salvaţi Dunărea şi Delta, cu ajutorul GSK Consumer Healthcare România şi Wrigley România. Prin parteneriatul creat, SSFB a avut ca ţel  transmiterea, din zâmbet în zâmbet, a unor sfaturi simple care te pot ajuta în prevenirea problemelor cauzate de lipsa igienei orale, evitând dureri dentare şi tratamente stomatologice costisitoare.  
Formularul de înscriere în SSFB este primul pas pe care trebuie să îl facă un student la Faculatea de Farmacie, Bucureşti, pentru a beneficia de toate evenimentele prezentate şi nu numai. Campania de Recrutare a voluntarilor SSFB se desfăşoară în fiecare semestru, în urma unei prezentări amănunţite a activităţii societăţii. La sfârşitul lunii Octombrie, s-a desfăşurat şi Interfarma – ediţia de toamnă, proiectul de mobilităţi studenteşti la nivel naţional.
Balul Bobocilor este evenimentul de la care nu trebuie să lipsească niciun tânăr în viaţa lui de student! Această petrecere este conturată de tematica variată: “Love is about chemistry, so is pharmacy!”, “Glow in the Dark!”, dar şi de tradiţiile adaptate domeniului de activitate: ştampile speciale cu structuri chimice, proba „halatelor” în cadrul concursului de Miss&Mister, surprize pregătite bobocilor „curajoşi”.
Campania „InfoDiabet” este menită să ofere tinerilor informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce această boală. Totodată, campania urmăreşte să aducă atât persoanelor care prezintă risc de boală, cât şi celorlalţi informaţiile necesare privind îngrijirea şi controlul acestei boli.       În acest an, campania a avut loc în aceeaşi zi cu proiectul Ziua Porţilor Deschise, prilej cu care vom avea ocazia să le arătăm elevilor din licee cum se desfăşoară proiectele organizate de noi şi, în acelaşi timp, vor participa la conferinţele de specialitate susţinute de cadrele didactice din cadrul Facultăţii de Farmacie (disciplinele Biochimie, Laborator Clinic şi Igiena Alimentaţiei, Farmacologie şi Farmacie Clinică).
Dintre obiectivele campaniei enumerăm implicarea studenților farmaciști ca voluntari și deprinderea unor abilități ale acestora, cum ar fi comunicarea cu pacientul, capacitatea de a informa și bineînțeles, de a efectua teste de glicemie, publicarea unei statistici realizate în urma testelor efectuate cu ajutorul ziarelor de specialitate, informarea asupra diabetului, valorilor normale ale glicemiei și simptomelor.
Proiecte în desfăşurare sunt Stundenţiada, campania AntiSIDA şi Prescrie un zâmbet! 
În cadrul săptămânii dedicate evenmentului Studenţiada, organizat de UNSR cu sprijinul ANST (Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret) şi CCSB (Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti) şi în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Culturii şi Ministerul Tineretului şi Sportului, SSFB organizează „Hobby Parade”. Sub deviza „pH-ii tu însuţi”, concurenţii îşi vor prezenta cele mai neobișnuite preocupări culturale sau artistice (fotografie, numismatică, modă, alpinism, ecologie, muzică, sport, astronomie sau orice altceva). Campania AntiSIDA este menită să ofere tinerilor informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce SIDA. Fundiţele roşii (simbolul intenaţional al campaniei) sunt nelipsite, iar pentru un impact mai puternic, se proiectează reclame cu mesaje specifice, dure, dar marcante.
În anul 2011, în data de 1 decembrie, membrii SSFB au mobilizat studenţii din Facultatea de Farmacie pentru a participa la un concurs de fotografie, realizând fundiţa roşie din materiale neconvenţionale.„Prescrie un zâmbet!" este o campanie caritabilă care se desfășoară timp de trei săptămâni, în iarnă, perioadă în care se strâng donații pentru copiii dintr-un centru de plasamen. Campania începe o dată cu împodobirea bradului din holul facultății, eveniment la care sunt invitaţi colegii noştri de la corul Vox Medicalis pentru a ne ajuta să răspândim o parte din spiritul Crăciunului. Proiectul se încheie cu vizita voluntarilor la un orfelinat, unde copiii aşteaptă cu nerăbdare să primească darurile.
Voluntarii SSFB au pregătite mult mai multe proiecte pentru anul 2013: training-uri susţinute de Torrent Pharma şi Leaders Education, activităţi de teambuilding, campanii de sănătate publică – oBIGsity (campanie EPSA ce promovează un stil de viaţă sănătos), AntiTabac („confiscarea” ţigărilor şi oferirea de fructe „la schimb”), SSFB Summer School, continuarea schimburilor studenţeşti internaţionale Quatrino şi Threen, susţinerea participării la evenimente naţionale FASFR şi UNSR, evenimnete internaţionale oferite de EPSA, IPSF, DIA (Drug Information Association), FIP (Internaţional Pharmaceutical Association), promovarea posturilor de internship de tip IMP (Individual Mobility Project) prin EPSA, iar lista nu se termină aici.
Mărturie a activităţilor de voluntariat a membrilor SSFB sunt absolvenţii Facultăţii de Farmacie, care ajung să ocupe funcţii importante în cadrul companiilor farmaceutice, continuându-şi activitatea de voluntariat în cadrul asociaţiilor europene sau mondiale. SSFB sprijină toate aceste proiecte pentru a oferi o diversitate de activităţi în care studenţii să se implice conform abilităţilor deţinute şi oportunităţilor dorite şi oferite de societate.
Prin urmare, SSFB încurajează dezvoltarea mai multor proiecte studenţeşti pentru a implica un număr cât mai mare de tineri, a maximiza impactul asupra societăţii şi a contura profesionişti în meseria de farmacist.
 
 
 



EVENIMENTE


EDITORIAL
INTERVIU
editorial

Proverbele şi zicătorile nu se nasc din nimic. Şi în urma unor articole pe care le-am citit în ultima vreme, a ieşit din tolba neamului zicala cu pisica aruncată peste gard! Şi mă refer acum, la două materiale apărute în presa online ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom