Pharmaceutical care - modalități de implementare în farmacia comunitară.
Studiu comparativ.

Data: 13/03/2019
farmacie

Farmacist Mihaela Mariana Stancu
Farmacia Punkt Crangasi 1



Pharmaceutical care este o practica centrata pe pacient, orientata spre rezultate, care cere farmacistului sa lucreze in colaborare cu pacientul si cu alti furnizori de asistenta medicala pentru a promova sanatatea si a preveni bolile.Scopul este de a optimiza calitatea vieții pacientului legate de sănătate și de a obține rezultate clinice pozitive, în cadrul cheltuielilor economice reale.

În conformitate cu definiția Hepler & Strand (1990), Pharmaceutical care este "furnizarea responsabilă a terapiei medicamentoase în scopul obținerii unor rezultate precise care îmbunătățesc calitatea vieții pacientului”. Traducerea termenului exista in materialele de specialitate ca: servicii farmaceutice, asistenta farmaceutica sau servicii farmaceutice cognitive [6].

Deoarece conceptul a fost introdus din Statele Unite cu aproximativ 30 de ani în urmă, această inițiativă a devenit o formă dominantă de practică pentru mii de farmaciști din întreaga lume.În prezent, îngrijirea farmaceutică este înțeleasă ca practica farmacistului pentru a obține un beneficiu maxim din tratamentele farmacologice ale pacienților, fiind, prin urmare, responsabil de monitorizarea farmacoterapiei.Deoarece profesia s-a mutat de la orientarea spre produs (distribuirea de medicamente) la un accent pe nevoile pacientului, cerințele de pregătire clinică s-au extins.Acesta este un proces lent, dar continuu, care a pornit din punct de vedere filosofic, pentru a transforma conceptul de Farmacie de la operațiuni bazate pe mărfuri, mercantilă într-o profesie clinică în farmaciile comunității. De la introducerea sa,a existat o amplă dezbatere privind definiția îngrijirii farmaceutice din cauza diferențelor dintre sistemele farmaceutice și în structura sistemului de sănătate în rândul diferitelor țări.In plus, există mai multe bariere de implementare, care se datorează problemelor legate de educație, competențe, resurse și mediu.Într-adevăr, conștientizarea problemei care rezultă din utilizarea medicamentelor există, și numeroase studii reflectă faptul un control al consumului de medicamente este necesar deoarece există o legătură importantă între morbiditate/mortalitate și farmacoterapie.Au fost realizate numeroase studii, care arată că oferta de îngrijire farmaceutică are valoare în patologiile comune cum ar fi diabetul, hipertensiunea, astmul, hiperlipidemia, durerea cronică,boli reumatismale sau tulburări psihiatrice, precum și la pacienți cu polimedicatie [6].

În anul 2008 a fost lansat de către Direcția europeană pentru calitatea medicamentelor și sănătății (EDQM) proiectul "Dezvoltarea indicatorilor pentru evaluarea îngrijirii farmaceutice în Europa", cu obiectivele de dezvoltare a indicatorilor de îngrijire farmaceutică și de promovare de utilizare a acestora. Clasificarea serviciilor farmaceutice

A. Servicii esenţiale

- eliberarea produselor farmaceutice, însoţite de recomandările necesare pentru a asigura utilizarea lor sigură şi eficientă şi înregistrările datelor respective.
- promovarea modului sănătos de viaţă.
- recomandările privind aspectele sănătăţii şi participarea activă în programe naţionale/locale.
- recomandarea automedicaţiei controlate şi responsabile pentru pacienţii cu îmbolnăviri minore.
- oferirea sfaturilor şi suportului pacienţilor cu îmbolnăviri minore, pentru a asigura beneficiul maxim în procesul automedicaţiei.
- îndreptarea pacienţilor spre specialiştii de profil din domeniul sănătăţii.
- recepţionarea medicamentelor pentru ulterioara distrugere a acestora.

B. Servicii consolidate

- aplicarea schemelor de administrare supravegheată;
- revederea clinică a medicaţiei;
- prescrierea suplimentară;
- servicii de contracepţie hormonală de urgenţă;
- schimb de seringi;
- combaterea fumatului;
- aplicarea schemelor de tratament în cazul îmbolnăvirilor minore;
- servicii la domiciliu;
- îngrijiri paliative;
- alte servicii consolidate.

C. Servicii avansate

1. Managementul medicaţiei:
- revederea utilizării medicamentelor şi intervenţia în prescripţie
- farmacistul periodic va comunica cu pacienţii privind tratamentele lor şi ii va ajuta să-şi soluţioneze problemele legate de întrebuinţarea medicamentelor;
- prescrierea independentă inclusiv repetată a medicamentelor;
- monitorizarea medicaţiei diferitor boli (diabet, onco, cardiovasculare, psihice etc.);
- crearea unei baze de date pentru bolnavii cronici, permanenţi, din cartier, din localitate.
2. Screening-ul medical:
- măsurarea tensiunii arteriale;
- managementul greutăţii corporale;
- măsurarea nivelului de colesterol şi glucoză în sânge;
3. Combaterea deprinderilor dăunătoare sănătăţii:
- suport în combaterea fumatului;
- combaterea narcomaniei şi toxicomaniei;
- lupta cu supraponderabilitatea, hipodinamia, alimentaţia neraţională etc.;
4. Servicii de consultanţă:
- organizarea “şcolilor de instruire” pentru pacienţii cronici;
- consultanţa gravidelor, lăuzelor, femeilor şi bărbaţilor în condiţii de confidenţialitate etc.;
Serviciile farmaceutice avansate (SFA) sunt serviciile prestate în cadrul farmaciei comunitare cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
- Instruirea specială şi acreditarea farmacistului;
- Disponibilitatea spaţiului necesar ce ar asigura confidenţialitate pacientului;
- Dotarea cu instrumente şi materiale necesare;
- Oficializarea (autorizarea) serviciului (după caz);
- Colaborarea medic-framacist-pacient.
- Alte condiţii [6].

Conform datelor obţinute de unii cercetători, anual se pot economisi pentru sistemul de sănătate circa 100 milioane dolari SUA în rezultatul prestării serviciilor farmaceutice avansate. De asemenea, indispensabilă devine evaluarea şi autoevaluarea competenţelor farmaciştilor. Fiecare 1 USD investit de farmacist în servicii clinice aduce beneficii economice 4,81 USD, iar 90% din rezultatele cercetătorilor realizate peste hotare demonstrează beneficiile economice ale serviciilor farmaceutice avansate [4].

Am analizat o serie de programe de implementare a conceptului Pharmaceutical care realizate în țări din Europa, Statele Unite, America Latină si Asia printr-un studiu al revistei Pharmacother/PubMed US National Library of Medicine National Institutes of Health in perioada 2004-2017.

În SUA există o experienţă de circa 30 de ani în transferarea prescripţiilor de la medic la farmacist. Astfel, reţetele care se repetă sunt eliberate de farmacist, fără ca pacientul să mai revină la medic. Eliberarea se face pe baza protocoalelor de prescriere, care sunt valabile timp de maximum doi ani şi aplicarea lor corectă de către farmacist este monitorizată de către medic şi de către inspecţia sanitară locală. Avantajele sistemului s-au dovedit a fi: diminuarea riscului de reacţii adverse şi interacţiuni medicamentoase; economie de timp pentru pacient şi medicul de familie; reducerea costurilor asistenţei. Lanțurile de farmacii, inclusiv lanțurile tradiționale, cuprind mai mult de 50% din farmaciile comunitare din SUA.Dispensarea medicamentelor rămâne principalul obiectiv, totuși incidența pacienților consiliați pe medicamente pare să crească.Mai mult de 25% dintre proprietarii independenți ai farmaciilor comunitare raportează furnizarea unor servicii de îngrijire clinică pentru pacienți, cum ar fi consilierea și gestionarea bolilor cronice.Cele mai multe programe de asigurare plătesc farmacistului doar pentru serviciile de distribuire, însă există un număr din ce în ce mai mare de inițiative publice și private care rambursează farmaciștilor servicii cognitive.Abordarea pieței private pentru furnizarea de asistență medicală în SUA, inclusiv serviciile de farmacie, împiedică strategiile naționale și de stat să schimbe modelul de bază al afacerii.Până în prezent, majoritatea farmaciilor se concentrează pe distribuirea de prescripții.Cu taxe reduse de distribuire și costuri mai mari de operare, farmaciile comunitare se concentrează pe creșterea productivității și a eficienței prin tehnologie [3].

Distribuirea eficientă a prescripțiilor este principalul obiectiv al farmaciilor comunitare din SUA.Un număr tot mai mare de farmacii comunitare prestează servicii de screening a nivelului de cholesterol/glicemie sau tensiunii arteriale, programe educaţionale pentru bolnavii cu diabet şi programe de imunizare. De exemplu, farmaciştii în multe state administrează vaccinele antigripale.

Formarea profesională și serviciile farmaceutice sunt supuse unei perioade de restructurare în razilia.Unele măsuri naționale importante includ utilizarea rațională a medicamentelor, medicina bazata pe dovezi și farmacovigilența. În 2002, a fost publicată o propunere privind consensul național in asistența farmaceutică braziliană. Componentele acestei propuneri includ distribuirea de medicamente, consilierea, educația pentru sănătate, consilierea simptomelor și urmărirea farmacoterapiei.Majoritatea clienților din farmacie nu cunoșteau inițial termenul "îngrijire farmaceutică.

Farmacist rezident Dotterer-Kiszely Ágnes-Anikó
stiinte farmaceutice

Rezumat

Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.

...
dr. farm. Marian Pană
cogito

Rezistența la antimicrobiene. Încep acest articol cu câteva aspecte generale privind rezistența microorganismelor -bacterii, fungi, virusuri, paraziți- la antimicrobiene (RAM în română/AMR în engleză). Este o problemă extrem de serioasă care o să curme un număr impresionant de vieți, la nivel global, dacă nu luăm acum -în al 12-lea ceas- măsurile care se impun.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom