„Banii Sănătății ar trebui cheltuiți mai judicios!“

Data: 04/02/2015
punctul pe i

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Decan al Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, realizat de Mirela RĂDULESCU

Dacă am face o „radiografie“ a anului 2014, cum ați interpreta-o?

Spațiul online devine din ce în ce mai prezent în viața tuturor, așa cum engleza devine de la un cap la altul al lumii, limba în care ne înțelegem cu toții. Și totuși... și totusi, bucuria de a avea în față o carte, o revistă pe care să o răsfoiești în momente de relaxare, sau atunci când dorești o informație, mi se pare - cel puțin față de cei care avem o experiență și o dragoste față de tot ce înseamnă material scris, că este mult mai apropiată. Din punctul meu de vedere este o inițiativă absolut remarcabilă de a face ca legătura între profesioniștii din breasla noastră să poată fi posibilă prin materiale scrise.

Ce vă propuneți în 2015 să obțineți în dialogul cu autoritățile?

Î n 2015 sper să avem cu cine să purtăm acest dialog! Pentru că am avut un dialog cu un ministru și când ziceam că am ajuns
la un consens de idei, ministrul s-a schim­bat. Și dacă s-a schimbat conducerea MS
am reluat discuțiile, evident după un inter-­
val lung de timp, cu noul ministru. Sunt în-­
să destul de încrezător că dacă va rămâ­ne în continuare actualul ministru, vom avea un dialog bun, care să se fina­lizeze mai bi­ne și într-o măsură mai mare decât în 2014.

Cum ați descrie evoluția pieței farmaceutice din România?

P iața farma din România a evoluat exact cum a evoluat și societatea din România și toate sectoarele: când a urcat, când a coborât! Și mai mult a coborât decât a urcat. Este o piață interesantă, suntem totuși, a 7-a piață din Europa! Consider că ar trebui ca banii din Sănătate să fie cheltuiți mai judicios, să ajungă bani și în sănătate, în general, și la medicamente, în special! Pentru că nu este firesc ca de 7 ani să fie molecule care așteaptă să intre pe lista de compensate și gratuități. Aceste liste au fost analizate de către fiecare comisie de specialitate în parte, s-au dat verdicte, dar toți miniștrii se codesc care să semneze un ordin prin care aceste molecule să intre. De ce?! Pentru că nu există o strategie, pentru că nu este o viziune de ansamblu și nu se face o curățenie așa cum ar trebui în listă. Sunt destul de multe molecule care mănâncă din acest fond și care ar putea fi trecute la alte cote de compensare sau chiar să fie plătite de către pacienți, când vorbim de medicamente care nu sunt salvatoare de vieți, astfel încât cele care sunt cu adevă­rat salvatoare de viață să ajungă la cei care trebuie. Și asta se tot amână de 7 sau 8 ani și nu este firesc! Există și lucruri care s-au mai îmbunătățit: e foarte bine că avem rețetă electronică, dar de ce farmaciile tre­buie să producă hârtii de 3 ori mai mult decât înainte?! Mă întreb, fără să găsesc un
răspuns, de ce se fac lucruri bine inten­ționate și care funcționează, dar trebuie să ne dublăm de hârtii, de foarte multe hârtii inutile, care constituie de cele mai mute ori o cheltuială inutilă în farmacie!?

Care sunt punctele forte și care cele slabe ale sistemului farmaceutic?

P unctul forte este acela că avem o rețea de farmacii foarte bine dezvoltată în toată țara, uniform repartizată, punctul slab este că nu ar mai trebui să se dezvolte haotic pentru că atâta timp cât nu există o concordanță între numărul de locuitori și numărul de farmacii, între numărul de medici prescriptori și numărul de farmacii, va interveni o erodare a sistemului nostru. Din acest punct de vedere cred că o strategie corectă este aceea de a menține criteriul demografic, dar să fie respectat, și nu cu excepții, cu intervenții politice sau de altă natură. În felul acesta s-ar stabiliza numărul de farmacii, s-ar întări activitatea farmaciilor și s-ar exercita profesia cu mai mult profesionalism și cu mai puțină reclamă care dăunează grav sănătății!



     Nu medicamentele sunt scumpe în     România. Asta este o poveste!     Românii nu au bani suficienți și de     foarte multe ori fac sacrificii să își     cumpere medicamentele!
 
Gânduri pentru Univers Farmaceutic?

A m iubit întodeauna ceea ce e scris: reviste, cărți, m-am implicat în astfel de activități atât cât am putut și îmi doresc ca apariția acestei reviste să nu fie una efemeră, ci să fie un punct de plecare prin care farmaciștii să găsească informații utile, să aștepte cu nerăbdare următorul număr, astfel încât să fie conectați la acest univers care este foarte frumos, Universul Farmaceutic!
 
Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom