Dupa 20 ani ...

Data: 20/09/2017
punctul pe i

Farm. Marian Pana


Am exercitat profesia de farmacist in doua farmacii de spital, intr-o farmacie comunitara, am fost cadru didactic universitar, am fost antreprenor (chiar de succes) si am activat in diverse pozitii intr-o multinationala. Vreme de multi ani si in activitati legate de domeniul farmaceutic.

Dar am decis sa ma implic in activitatea Colegiului Farmacistilor din Romania. Exact dupa 20 ani de cand am fost ales -atunci- in Consiliul Colegiului Farmacistilor din Bucuresti.

Sunt convins ca sunt mai “copt” acum iar experienta si expertiza acumulata in toti acest ani imi vor fi de folos.

Cand eram tanar am fost surprins sa constat o implicare, mai degraba, slaba in activitatea organismului profesional. Trebuie sa remarc ca implicarea farmacistilor e si mai firava acum.

Ma gandesc ca ar fi timpul sa iesim din aceasta amorteala si sa ne indreptam in directia dorita. Vor fi materiale utile si relevante in revista “Univers Farmaceutic”. Materiale care sa va sprijine in activitatea zilnica precum si articole care sa ne arate catre ce se indreapta profesia noastra. Vom cauta sa reflectam activitatea profesionala a tuturor farmacistilor din farmacii comunitare, farmacii de spital, spital (farmacisti clinicieni), invatamant, cercetare, laborator clinic, productie, distributie.

In opinia mea competenta, responsabilitatea, integritatea si demnitatea sunt pilonii extrem de solizi pe care sunt claditi profesia noastra. Bineinteles competenta joaca un rol pivotal in aceasta constructie, serviciul catre pacient ar trebui sa ne asigure impactul, iar educatia farmaceutica continua va juca un rol fundamental pentru a consilia pacientii si a indeplini -in continuare- un rol cheie in sistemul de sanatate. Cunoasterea iti da puterea de a-ti sustine argumentat punctul de vedere si de a-ti asuma o hotarare legata de pacient si medicament.

Farmacistii sunt oameni “cuminti” (poate prea “cuminti”). Isi canalizeaza energia, gandirea, atitudinea spre omul care ii calca pragul farmaciei. Zambetul cald si vocea blanda sunt ingredientele care creeaza o chimie intre pacient si farmacist.
Stiu ca suntem tracasati si obositi. Tracasati de prea multa birocratie si de inclinatia prea mare pentru aspectele comerciale. Inteleg de ce se practica dar ce-i prea mult strica. Balanta intre zonele profesional/comercial este fina si trebuie reglata corespunzator. Conceptul de utilizare rationala a medicamentelor si a altor produse asimilabile medicamentelor nu este “vorba in vant”. Unii nu stiu iar altii parca vor sa uite ca farmacia este mult mai mult sora a medicinei decat fiica a comertului.

Obositi pentru ca inca nu am gasit solutia optima pentru programul de functionare a farmaciilor comunitare. Dar pentru aceasta problema ceea ce exista in tarile din Uniunea Europeana poate fi un punct de reper.

Suntem obligati sa lasam o mostenire frumoasa generatiei urmatoare! Iar tanara generatie de farmacisti trebuie sa se implice mai mult. De prea multe ori s-au gandit altii care este locul si rolul profesiei noastre. In loc sa construim am fost pusi in situatia sa reactionam si sa aratam de ce nu este bine sa se intample si sa se implementeze anumite aspecte. Si nu va asteptati ca o mana de oameni sa reuseasca pentru ca este necesara o masa critica pentru ca lucrurile sa sa indrepte in directia dorita.

Independenta profesionala trebuie sa devina litera de lege (cum este de fapt prevazut si in lege!). O sa dureze ceva timp dar rezultatul final va fi evident in sensul ca farmacistul este cel mai calificat profesionist in domeniul medicamentului. Si se va bucura si de respectul cuvenit dinspre pacienti si ceilati profesionisti din sistemul de sanatate.

In esenta cred ca este “viata” in profesia de farmacist!  Depinde de noi toti  s-o repunem in drepturi!

Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom