Gala Farmacistilor
Scăderile semnificative la medicamentele pe bază de prescripție se accentuează

Data: 09/06/2016
raport pharma
Studiu Pharma & Hospital Report - CEGEDIM Romania

C
onform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 3,04 miliarde lei la preţ de distribuție în trimestrul 1 al anului 2016, în scădere cu 7,0% comparativ cu trimestrul 1 al anului 2015. Pharma & Hospital Report, studiu de referință în analiza pieței farmaceutice, este realizat în România începând din 1996. „Reducerea prețurilor aplicată anul trecut pentru medicamentele pe bază de prescripție a determinat o scădere semnificativă a acestui segment în farmacii (-14,3% în valoare pentru ultimele 12 luni), care a determinat o perturbare semnificativă a lanțului de aprovizionare și a creat un adevărat obstacol pentru disponibilitatea multor tratamente. Dacă facem abstracție de introducerea tratamentului pentru hepatită, scăderea acestui segment ar fi fost de 16,7%. În situația actuală, considerăm că întreaga metodologie de fixare a prețurilor și de co-plată a medicamentelor trebuie revizuită" a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

Piaţa totală – Trim. 1/2016

Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți în trimestrul 1 din 2016 s-a ridicat la 3,04 miliarde lei, în scădere cu 7,0% față de trimestrul 1 din 2015. Medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,05 miliarde lei, în scădere cu 9,4%. Medicamentele fără prescripție (OTC) au atins o valoare de 0,64 miliarde lei, în creștere cu 1,6%, iar segmentul de spital a atins 0,35 miliarde lei, în scădere cu 7,1% față de trimestrul 1 din anul precedent.

Raport pharma

Piaţa totală – MAT 1/2016 (aprilie 2015 - martie 2016)

La nivelul ultimelor 12 luni valoarea totală a pieţei a fost de 11,5 miliarde lei, în scădere cu 9,0% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (aprilie 2014 - martie 2015). Pe segmente, ratele de creştere în RON au fost de -14,3% pentru Rx în farmacii, 8,2% pentru OTC şi -1,8% pentru spitale.

Raport pharma

Grupe terapeutice mari - MAT 1/2016 (aprilie 2015 - martie 2016)

În privința evoluției principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidențiază creșteri în volum doar în cazul medicamentelor anti-neoplazice și imunomodulatoare (2,2%); în valoare, creșterea medicamentelor anti-infecțioase sistemice (2,8%) este singura peste zero.

Raport pharma

Top 20 Valoare Corporații - MAT 4/2015 (ianuarie - decembrie 2015)

Componența principalelor 3 corporații din punct de vedere al valorii pentru ultimele 12 luni se modifică prin rocada dintre Servier (inclusiv Egis), locul 3 cu vânzări de 558,7 mil. lei și Hoffmann La Roche, locul 4 cu vânzări de 534,9 mil. lei, pe primul loc rămânând Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 813,9 mil. lei, urmată de Novartis (inclusiv Sandoz) cu 597,9 mil. lei. Topul primilor 10 jucători este completat de Pfizer (521,5 mil. lei), Abbvie (509,3 mil. lei), Sun Pharma (inclusiv Terapia, 505,0 mil. lei), GlaxoSmithKline (484,2 mil. lei), AstraZeneca (388,6 mil. lei), și Merck & Co (335,1 mil. lei). Ascensiunea corporației Abbvie se datorează în cea mai mare parte creșterii produselor utilizate în tratamentul hepatitei C.

Raport pharma

Top 20 Volum MAT 1/2016 (aprilie 2015 - martie 2016)

În volume, componența principalelor 10 corporaţii pentru ultimele 12 luni nu se modifică în comparație cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 59,1 mil. unități, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de 44,4 mil. unități și Servier (inclusiv Egis) cu 29,8 mil. unități. Topul primilor 10 jucători este completat de Antibiotice cu 29,2 mil. unități, Alvogen (inclusiv Labormed) (28,5 mil. unități), Krka (24,5 mil. unități), Novartis (inclusiv Sandoz) cu 24,0 mil. unități, GlaxoSmithKline (23,4 mil. unități), Biofarm (19,7 mil. unități) și Gedeon Richter (19,0 mil. unități).

Raport pharma

1 inclusiv ZENTIVA
2 inclusiv SANDOZ
3 inclusiv EGIS
4 inclusiv TERAPIA
5 inclusiv LABORMED

NB: Aceste date estimează ieşirile de produse din farmacii către pacienţi; compararea ieşirilor produselor cu intrările acestora în farmacii sau cu cele privind importul / producţia locală a acestora este parţial incorectă (calculul valorilor şi cotelor de piaţă de mai sus este efectuat în preţuri de achiziţie în farmacie, iar valorile de import sau producţie disponibile din alte surse sunt exprimate în general la preţuri de producător).


Farm. Marian Pana
punctul pe i

Am avut privilegiul sa ma gândesc adânc la aceste idei. O sa va împărtășesc aceste gânduri pe care -acum- le văd limpede.

Primul gând se referă la ce lăsăm drept datorie (“moștenire”) financiară pt generațiile de după noi (ca să fie clar iau in considerare persoanele până in 45 de ani: copii, tineri adulți si tineri maturi). Nu doresc sa auzim -peste ani- cuvinte grele din partea lor in sensul că -acum- ne-am hotărât noi (cei de peste 45 ani) sa le “punem in cârcă mai mult decat pot duce”.

Al doilea gând se referă la Uniunea Europeană. Am remarcat -intr-un sondaj recent- că rămâne cea mai de incredere „instituție europeană” pentru români. Așa și trebuie sa fie întrucât reprezintă o ancoră de stabilitate pentru țara noastră ...
amfiteatru

Unele dintre cele mai grele întrebări la care cineva trebuie să răspundă la un moment dat în viață sunt legate de viitor, acel viitor care te așteaptă tăcut la capăt de drum - "Eu unde îmi doresc să profesez? Care este calea mea?". Pot fi întrebări simple pentru mulți, întrebări ale căror răspunsuri vin din experiențele trăite, din pasiuni sau din vise îndrăznețe. Pentru alții sunt întrebări care necesită un îndelungat timp de gândire, căutare a unor oportunități şi sfaturi din diverse arii de activitate. Profesia de farmacist poate fi un răspuns încadrat în rândul celor simple, apărute în mod natural sau găsite după multă muncă de căutare şi reflectare.

Sunt mulți cei care aleg să urmeze cursurile unei Facultăți de Farmacie, iar rândurile sunt formate atât din oameni care şi-au răspuns uşor la întrebările de mai sus, dar şi din persoane care au meditat mai mult până a lua o decizie ...
RAPORT PHARMA
STIRI
PUNCTUL PE I
09/01
15%
AMFITEATRU