Legende foto



Data: 04/09/2018
reteta de cultura


Elena (Lenuţa) Olănescu, soră de caritate într-un spital de campanie din Bucureşti (fotografie originală, atelier fotografic necunoscut, 1916; colecţia dr. Alin Ciupală).


Suveranii României. Regele Ferdinand şi regina Maria pozau într-o postură populară atât în țară, cât şi în străinătate, la scurtă vreme după urcarea pe tron. Pacea nu va mai dura însă mult (carte poştală ilustrată de propagandă, originală, circulată în noiembrie 1914, editor NPG (?), Germania, 1914; colecţia dr. Alin Ciupală).


În refugiu. În condiţiile nesigure de la începutul verii anului 1917, o parte a surorilor de caritate au fost trimise în refugiu la Riga pentru a pregăti câteva spitale de campanie care să-i primească pe militarii români răniţi, aflaţi în spitalele din Moldova. Imaginea surprinde un astfel de grup, în clădirea care le adăpostea. În centrul grupului, se distinge un ofiţer al armatei ruse (fotografie tip carte poştală, originală, atelier fotografic necunoscut, 1917; colecţia dr. Alin Ciupală).


Ambulanță militară. Armata română a utilizat pentru prima dată ambulanțe militare moderne în timpul celui de al doilea război balcanic, în campania din Bulgaria. Acestea se vor regăsi și pe fronturile românești ale Primului Război Mondial. Pe lateralele caroseriei se poate citi specificația „Ambulanța sanitară română” (fotografie tip carte poștală, originală, atelier fotografic necunoscut; colecția dr. Alin Ciupală).


„De la inima mea la a lor”. În numeroase sale vizite pe front, în zonele de operaţii, în spitalele de campanie, la societăţile de binefacere, regina Maria oferea celor vizitaţi, pe lângă alimente, medicamente, îmbrăcăminte, tutun şi flori, fotografii cu portretul său, însoţite de semnătura olografă sau de mici dedicaţii. În colţul din stânga sus, persoana care primise această fotografie cu semnătura olografă a suveranei, notase, în semn de aducere aminte: „11 August 1917/P. Neamţ”. Între 11 şi 15 august, în perioada marilor bătălii ale campaniei din 1917, regina a vizitat zona frontului şi spitalele de campanie aflate în regiunea Bacău, Piatra Neamţ, Oneşti. În Jurnalul său nota: „Am făcut vizita obişnuită printre bolnavi, împărţind darurile dintotdeauna” (fotografie tip carte poştală, originală, atelier fotografic necunoscut, 1917; colecţia dr. Alin Ciupală).


Camaraderie în timp de război. Doi tineri elevi subofiţeri din Regimentul 38 Infanterie se pozau într-o clipă de răgaz alături de o infirmieră aflată la datorie, în uniforma de Cruce Roşie (fotografie tip carte poştală, originală, atelier fotografic necunoscut, cca. 1914-1918; colecţia dr. Alin Ciupală).

Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Contribuția mea este minimală pentru acest articol. M-am gândit ca este bine să știm cu toții despre strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, aprobată prin HG (hotărâre guvern) nr. 1.004 din 20 octombrie 2023 (actul legislativ este postat pe site, la sectiunea Legislație/Hotărâri de Guvern).

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom