Avem în suflet locuri care au nevoie să fie umplute de armonie



Data: 22/05/2015
reteta de cultura


Interviu cu Stela VESA, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, International Association of Art – UNESCO, Group D’art Escola Spania, Ava Gallery – New York, SUA (www.stelavesa.com; 0724.338.966)

Stela Vesa este artist plastic, dar dincolo de alte cuvinte este un magician al culorilor și al liniilor. Și înainte de toate, un artist valoros, care ne este contemporan! Pornesc cu îndemnul că trebuie să ne cunoaștem contemporanii, hărăziți să ne vindece și prin artă! Tablourile pictoriței Stela Vesa te duc într-o lume de basm. Te reîntorci în timp fără să știi, fără să vrei aproape și țâșneste din tine, copilul! Privești, nu te saturi să privești și tot descoperi. Și te descoperi! Și visezi cu ochii deschiși. Avem nevoie de starea de visare, ca de un talisman al sufletului. Și trebuie să nu obosim să căutăm această stare. Un tablou de-al Stelei Vesa este o călătorie în care te transformi în emoție!
    Este cunoscută poate mai mult în alte țări decât în România, fiind apreciată și vernisată în țări ca Spania, Elveția, SUA sau Franța, țări în care are colaborări foarte strânse cu mari galerii de artă. La noi în țară este prezentă în muzee, galerii de artă sau instituții de cultură unde prin expozițiile sale creează adevărate simfonii de culoare, primăveri nesfârșite!
    Stela Vesa are în tablourile sale câteva simboluri repetitive. Pasărea - un element care ne conectează cu aerul și infinitul. Tabla de șah și jocul de biliard, pentru pictoriță reprezintă chiar viața noastră. „Mi se pare că este o mare asemănare între aceste jocuri și viața noastră. Sunt mișcări similare cu cele pe care omul le face în viață. Fie că ne gândim la o mutare pe o tablă de șah, fie că vorbim de o bilă care nu știm ce va lovi mai departe și ce reacții în lanț va declanșa!“ spune artista Stela Vesa.
    Cât despre prezența peștelui, în orice tablou al meu, nu vă pot destăinui prea multe până când eu însămi nu îmi voi scrie povestea! Dar pot să vă spun că peștele în tablourile mele este o poveste de familie și este o semnătură a mea!
    La acest stil al meu am ajuns în timp, pas cu pas! Culorile mele ne duc într-o poveste. De fiecare dată, alta! Sunt persoane care îmi spun că nu pot să iasă din casă până nu privesc un tabloul de-al meu. „Este picătura de energie de care am nevoie pentru întreaga zi“ îmi spun. Și dacă eu pot să fac asta prin culoare și prin linie, născând o armonie de care avem nevoie ca să putem păși afară din casă și să ne facem munca, să reușim să ne găsim reazemul, este minunat!
    O culoare este o energie. Și o vibrație. La fel ca și sunetul. Fiecare culoare, are alta vibrație, deci și o altă energie. Boala apare pe fondul unui dezechilibru energetic care persistă o perioadă mai îndelungată de vreme. Dar dacă organismal nostru și noi înșine îi dăm posibilitatea să absoarbă prin culori energia de care are nevoie, cât bine ne putem face!
    Pictura mea este o îmbinare între linie și culoare și astfel izvorește o armonie de care avem nevoie zilnic. Avem în sufletul notru locuri care au nevoie să fie umplute de armonie, ca să nu intre altceva acolo. Așa înțelegem cum funcționează terapia prin culoare. Și sunt mari clinici în lume care folosesc alături de alte terapii specific medicinei, terapia prin culoare. Și nu numai culorile mele sunt cele care aduc o liniște, ci și linia mea, care este foarte delicată, armonioasă și rotunjită. Are meandre, o linie cu sinuozități, o linie elastică care te face să îți regăsești ușor liniștea, echilibrul. Și așa trebuie de multe ori trebuie să ne mișcăm și în viață, mai armonios, mai elastic, ca să putem rezista chiar și în fața vântului.“

Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Contribuția mea este minimală pentru acest articol. M-am gândit ca este bine să știm cu toții despre strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, aprobată prin HG (hotărâre guvern) nr. 1.004 din 20 octombrie 2023 (actul legislativ este postat pe site, la sectiunea Legislație/Hotărâri de Guvern).

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom