Riscul de apariție a insuficienței cardiace, redus la jumatate prin chirurgie bariatrică


Data: 22/03/2017
stiri

Persoanele obeze care trec printr-o intervenție de chirurgie bariatrică în vederea scăderii ponderale își reduc la jumătate riscul de apariție a insuficienței cardiace în comparație cu cele care își schimbă stilul de viață pentru a scăpa de kilogramele în plus, sugerează un studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Suedia.

Oamenii de știință s-au arătat "surprinși" de diferența observată în ceea ce privește riscul de insuficiență cardiacă între cele două grupuri, al pacienților care au trecut printr-o intervenție de chirurgie bariatrică în vederea scăderii ponderale și al celor care au scăzut din greutate modificându-și stilul de viață.

Cercetătorii susțin că motivul apariției acestei diferențe semnificative ar fi reprezentat de faptul că pacienții care au suferit o operație de bypass gastric au manifestat un risc mai mic de insuficiență cardiacă pentru că au pierdut mai mult din greutate în comparație cu cei care au slăbit fără a apela la metode chirurgicale. Pacienții care suferiseră un bypass gastric au pierdut din greutate într-un an, în medie, cu 18,8 kg și 22,6 kg după doi ani de la operație în comparație cu persoanele care s-au bazat pe schimbarea alimentației și exerciții fizice pentru a slăbi.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetători a examinat date prelevate de la 25.805 persoane obeze care suferiseră un bypass gastric — intervenție ce constă în micșorarea dimensiunilor stomacului până la mărimea unei nuci — și de la 13.701 pacienți care au urmat o dietă săracă în calorii.

Cei aproape 40.000 de subiecți incluși în studiu aveau o vârstă de circa 41 de ani la începutul cercetării. După ce jumătate dintre aceste persoane au fost monitorizate timp de cel puțin patru ani, s-a observat că cei care trecuseră printr-o intervenție de chirurgie bariatrică aveau un risc cu 46% mai mic de a dezvolta insuficiență cardiacă. De asemenea, oamenii de știință au aflat că pierderea a 10 kilograme prin oricare dintre aceste mijloace contribuie la o scădere cu 23% a riscului de insuficiență cardiacă. Cercetări anterioare au demonstrat o legătură între obezitate și insuficiența cardiacă.

Studiul a fost publicat în jurnalul "Circulation".
Farmacist rezident Dotterer-Kiszely Ágnes-Anikó
stiinte farmaceutice

Rezumat

Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.

...
dr. farm. Marian Pană
amfiteatru

Mă concentrez pe farmacistul de comunitate, respectiv farmacia de comunitate. Nu trebuie să reinventăm roata. Doar sa ne uităm mai la Vest de noi și să înțelegem ce au făcut alții în ultima sută de ani. O să-mi permit să enumăr câteva probleme la care trebuie găsită o rezolvare cât mai rapidă.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom