Tensiunea arterială crescută - factor de risc asupra sănătăţii


Data: 01/04/2013
stiri

Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de acest tip, Studiul Global Burden of Disease, realizat în anul 2010, a dezvăluit care sunt factorii cu cele mai mari riscuri pentru sănătate: tensiunea arterială crescută este factorul de risc cel mai important, la nivel global.
Rezultatele studiului arată că tensiunea arterială este factorul care afectează cel mai des sănătatea, cauzând în 2010 pierderea a 9,4 milioane de ani de viaţă, ajustaţi în funcţie de dizabilitate (denumiţi DALY = disability-adjusted life years). Un DALY reprezintă un an de viaţă sănătoasă pierdut şi se calculează prin adăugarea numărului de ani pierduţi din cauza bolii, la numărul de ani pierduţi din cauza decesului prematur.
Al doilea cel mai mare factor de risc este reprezentat de fumat (6,3 milioane de DALY pierduţi), iar al treilea a fost considerat consumul de alcool (4,9 milioane DALY pierduţi). Cancerul și diabetul sunt pe locurile 7 si 8 în topul celor mai comune boli. De asemenea, rezultatele arată că bolile infecţioase, malnutriţia, bolile materne şi infantile cauzează din ce în ce mai puţine decese şi boli, spre deosebire de acum douazeci de ani. Deşi speranţa de viaţă este mai mare, oamenii trăiesc mai mult cu povara bolii.
"Studiul ne spune, în esenţă, că aportul diferiţilor factori de risc asupra sănătăţii s-a schimbat de-a lungul ultimelor două decenii. Aceste constatări pot fi atribuite faptului că stilurile de viaţă s-au schimbat - oamenii sunt mai puţin activi fizic şi dietele lor sunt mai puţin sănătoase. Prin analiza rezultatelor studiului putem obţine o perspectivă bună în zonele asupra cărora trebuie să ne concentrăm pentru a preveni problemele de sănătate şi moartea timpurie. Noi pledăm întotdeauna pentru prevenţie şi protecție şi le oferim clienţilor noştri ajutorul şi instrumentele necesare, astfel încât să aibă singuranţa că primesc îngrijirea medicală corespunzătoare ori de câte ori apare o problemă de sănătate. Un stil de viaţă profilactic asigură limitarea cât mai eficientă a potenţialului distrugător al unei boli." spune Levy Zahal, preşedintele MediHelp International.
(MediHelp International)
Farmacist rezident Dotterer-Kiszely Ágnes-Anikó
stiinte farmaceutice

Rezumat

Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.

...
dr. farm. Marian Pană
amfiteatru

Mă concentrez pe farmacistul de comunitate, respectiv farmacia de comunitate. Nu trebuie să reinventăm roata. Doar sa ne uităm mai la Vest de noi și să înțelegem ce au făcut alții în ultima sută de ani. O să-mi permit să enumăr câteva probleme la care trebuie găsită o rezolvare cât mai rapidă.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom