Este în interesul general să fie cât mai mulți oameni sănătoși.
Sunt un om care crede în prevenție. Îmi fac analize medicale cam la 2-3 ani și le recomand tuturor celor pe care-i cunosc să-și facă analize medicale periodice. Stiți zicala: “e mai ușor sa previi decât să tratezi”.
Contribui la sistemul de asigurări de sănătate de la înființarea lui. Deși sunt un plătitor lunar al acestei contribuții, până acum -în toți acesti ani- am plătit integral toate analizele medicale de laborator. De ce: coplata dinspre CNAS (casa națională de asigurări de sănătate) era “mai mult decat firavă” si fondurile alocate se terminau după o săptămână (de parcă o lună n-ar avea 4 săptămâni).
M-am gândit ca anul acesta o să fie altfel și CNAS ne sprijină substanțial -prin prețuri rezonabile de decontare- în efectuarea analizelor și fondurile alocate acoperă luna respectivă. Remarc că nu s-a întâmplat mare lucru.
Aveți mai jos un tabel cu sumele decontate de CNAS pentru câteva analize “clasice“ și prețul solicitat de firmele specializate (de ex. în București) care prestează aceste servicii:
Prețurile decontate de CNAS sunt prevăzute în Ordinul comun MS/CNAS Nr. 1.857/441/2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, Anexa 17 (se găsește pe site la sectiunea Legislatie/Ordine)
Ori CNAS a rămas mult în urmă cu realitatea, ori firmele specializate “vânează“ profituri substanțiale, iar cel mai grav ar fi o combinație a celor două aspecte. Mă gândesc că specialișții din CNAS au făcut calcule multiple și scenarii diverse până au ajuns la stabilirea acestor prețuri de decontare.
Cum vrem să facem prevenție cu astfel de coplăți dinspre asigurătorul national (CNAS)?
Din punctul meu de vedere, efectuarea unor astfel de analize “clasice“ de cât mai mulți dintre noi este o problemă de importanță națională. Ar trebui să alocăm fonduri suficiente și coplățile să fie consistente astfel încât milioane de oameni să dorească să-și facă -anual- astfel de analize “clasice“.
Pentru început, vă prezint un tabel ce conține o analiză pe top 10 DCI (denumire comună internațională) pe anul...
...