Gala Farmacistilor
În vremea coronavirusului

Data: 24/03/2020
cogito

Marian PanăDacă cineva îmi spunea -în luna februarie- că se va declara stare de urgență -în luna martie- în câteva țări europene n-aș fi crezut că este posibil așa ceva. Cum a declarat și președinta Comisiei Europene: “am subestimat coronavirusul”.

Prioritatea priorităților (încă e timp -chiar și-n ceasul al treisprezecelea!-): autoritățile să asigure echipament de protecție (măști, mânuși, halate etc) pentru personalul medical din sistemul sanitar:

  • sistemul medical - personal medical: medici si asistente medicale din spitale și unitățile din ambulator
  • sistemul farmaceutic – personal medical: farmaciști si asistenți de farmacie din farmaciile de comunitate.

Este bine să fac o paralelă între stadializarea pandemiei și limba română:
I – normalitate
II – preocupare
III – îngrijorare
IV – luptă.
Dacă vrei să înțelegi curba (clopotul) lui Gauss -teoria distribuției normale- știm la ce să ne așteptăm. Sunt convins ca avem estimări statistice pentru scenarii pesimiste si optimiste.
Imi pare tare rău că trebuie să trecem -atât de brutal- prin această pandemie ca să punem PREVENȚIA la locul pe care-l merită.

Sunt îngrijorat? Răspunsul e DA. Dar nu sunt panicat.
Acum suntem preocupați să ieșim „civilizat” din această bătălie. Așa și trebuie.
O să trecem de această pandemie, cu cicatrici mai mici sau mai mari.

Cuvântul cheie este RESPONSABILITATE.

O vorbă și despre așteptările false. Dupa cum știm un medicament – vaccinurile sunt tot medicamente- trebuie să aiba trei atribute: siguranță, eficacitate și calitate astfel încât să poată fi autorizat. Si mai este un atribut esențial: testare. Sunt absolut convins că cercetătorii lucrează intens pentru a găsi o soluție rapidă. Este nevoie să fie transmis populației că un vaccin poate apărea -cel mai devreme- in toamna anului viitor, iar un medicament în primăvara anului viitor. Este nevoie de o abordare științifică si echilibrată punând permanent în balanță raportul beneficii-riscuri.

Sunt serios îngrijorat de ce va fi DUPĂ. Este nevoie sa avem PERSPECTIVĂ. Vor urma câțiva ani grei. Dacă aș fi decident as face -acum- un GRUP de REFLECȚIE (care să nu aibă nici o legătură cu lupta împotriva coronavirusului) alcătuit din maximum 10 persoane cu competențe în: stiințe umaniste si știinte exacte. Să “producă” un raport cu recomandări cu ceea ce va fi necesar să facem DUPĂ.

Privind partea pozitivă va avea loc o creștere exponențială a tot ceea ce înseamnă ONLINE. Cu toții va trebui să avem/dobândim competențe digitale.

Din punctul meu de vedere cheia viitorului stă în EDUCAȚIE.

Și este nevoie să dezvoltăm -cu prioritate- două domenii de siguranță națională:
  • industria alimentară
  • industria medicamentului.
Cuvintele cheie vor fi: SOLIDARITATE, COMPETENȚĂ, RESPONSABILITATE și SPERANȚĂ.

Mai presus de toate va fi mare nevoie de o formă farmaceutică străveche despre care am învățat în facultate și anume despre infuzie. O infuzie de RAȚIONALITATE!

Cristina Daniela Marineci, Cornel Chiriță, Cristina Elena Zbârcea, Oana Cristina Șeremet, Anca Zanfirescu, Emil Ștefănescu, Dragoș Paul Mihai, Andrei Văleanu, Corina Andrei, Ciprian Pușcașu, Simona Negreș
amfiteatru

Rezumat
Acneea vulgară afectează mai ales adolescenții și tinerii, având un puternic impact emoțional negativ. Evaluarea pacientului cu acnee trebuie să aibă în vedere atât aspectele fizice cât și pe cele psihologice. Tratamentul acneei are drept scop reducerea numărului și severității leziunilor acneice, împiedicarea formării de cicatrice și atenuarea disconfortului psihologic. În funcție de severitatea acneei, se face tratament topic sau se combină medicamente administrate sistemic cu cele administrate local. Topic se pot folosi retinoizi, antibiotice, peroxid de benzoil, azid azelaic și, mai puțin în prezent, alte diferite substanțe cheratolitice. Tratamentul sistemic se poate face cu retinoizi și antibiotice; pacientele de sex feminin pot beneficia de pe urma medicamentelor antiandrogenice sau a contraceptivelor hormonale. ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom