După o primăvară electorală – în care am avut și zile frumoase și liniștite, dar și câteva furtuni – organizația noastră profesională, această îmbinare între vechi și nou, își continuă parcursul cu începutul unui nou mandat.
Fundalul pe care se derulează acest început nu e chiar unul liniștitor. Pe plan internațional, deși confruntarea dintre cele două superputeri (una mai veche/nouă – America și una mai nouă/veche – China) și aliații lor, mai mult sau mai puțin evidenți, va țin capul de afiș pe termen mediu, mai neliniștitor pentru noi este războiul care se desfășoară în proximitate, care nu știm cât va mai dura, cum se va termina și care vor fi consecințele imediate și ulterioare ale acestui conflict. La nivel național, dacă menționăm doar lupta (politică, mediatică și cum o mai fi) pre-electorală și deficitul enorm care se prefigurează pentru anul în curs, motivele de neliniște sunt suficiente. Un număr de măsuri mai dure sunt de așteptat anul viitor, dacă nu suntem deprinși să ne întindem cât ne e plapuma, ca să nu pomenim de „tainele bunei guvernări”, după cum se exprima recent cineva apropiat.
Cu aceste probleme în fundal, micile noastre zarve, frământări și temeri care fac farmecul organizației profesionale par destul de neînsemnate, ca să nu zicem altfel. Și totuși, pentru noi acestea sunt aspecte importante și n-ar strica să le așezăm în cea mai bună formă, pentru a le da cea mai bună continuare posibilă. Cum ar trebui să procedăm pentru a reuși?
Discutând cu mulți colegi frământați de problemele profesionale, unii chiar extrem de serios, nu pot să nu observ că efectul acestor frământări nu este prea departe de un zgomot de fond, la care efortul de a distinge câteva nuanțe uneori dă câteva rezultate, iar de cele mai multe ori nu. Din păcate, unul din puținele rezultate concrete este „datul” în alți farmaciști, cu punerea la grea încercare a spiritului colegial, atât cât a rămas din el. Și, bineînțeles, concluzia că organizația profesională este datoare membrilor ei, ceea ce în mare parte este adevărat, dincolo de truismul că organizația nu poate fi în fapt mult mai bună decât membrii ei.
Însă mă tem că – beneficiind de puterea rețelelor sociale – contribuim foarte puțin la rezolvarea problemelor și nu facem decât să ne îndepărtăm de soluții. Este mult mai la îndemână să aruncăm cu noroi în ceilalți și este mai greu să (re)construim un statut și o imagine a profesiei așa cum ne-am dori-o de fapt marea majoritate dintre noi.
Aș începe cu observația – făcută încă din secolul XIX – că, pe aceste meleaguri, salvarea a fost întotdeauna individuală și nu colectivă. Este ceea ce se întâmplă – printre altele – în relația dintre farmacie în general și farmacia de comunitate în particular. Fiindcă utilitatea farmacistului e remarcabilă și în alte segmente de activitate decât în farmacia de comunitate, o parte din colegii noștri se zbat pentru a găsi soluții convenabile și pentru segmentele respective și pentru ei înșiși. Dar asta nu înseamnă că farmacia de comunitate și-a pierdut importanța sau că problemele ei, ca și ale farmaciștilor, sunt pe cale de rezolvare. De unde și problema identitară pentru organizația profesională: Colegiul Farmaciștilor din România este, sau trebuie să fie, organizația tuturor farmaciștilor sau doar a celor cu drept de liberă practică în farmacia de comunitate? Recunoscând importanța deosebită a farmaciei de comunitate pentru profesia de farmacist, sunt categoric de părere că organizația profesională trebuie să cuprindă TOȚI FARMACIȘTII, indiferent de tipul muncii lor. Și mi se pare că toți farmaciștii ar trebui să fie în stare să definească ceea ce frumos am găsit exprimat în documente scrise în afara României ca fiind „aspirațiile naționale ale profesiei”.
Farmaciștii din farmacia de comunitate se lovesc de două probleme mari, alături de o mulțime de alte probleme mici și mijlocii. Aceste probleme mari sunt:
Poate că sunt eu prea optimist crezând că situația profesiei poate fi îmbunătățită semnificativ și în acest mod, începând cu problemele mari, dar sincer nu văd altă soluție...
Așa încât îi rog pe toți colegii mei (și în special pe cei cu răspunderi în Colegiul Farmaciștilor) să nu-și mai pună toată energia și tot timpul în alimentarea rețelelor sociale cu diverse mărunțișuri, ci să se adune, să reflecteze și să se solidarizeze în vederea rezolvării problemelor cu adevărat importante.
Și le mulțumesc anticipat.
Pentru început, vă prezint un tabel ce conține o analiză pe top 10 DCI (denumire comună internațională) pe anul...
...