Stilul de viață și starea de bine

Data: 09/06/2021
punctul pe i

Farm. pr. Marian Pană

M-am gândit să fac o incursiune într-un subiect care va fi întotdeauna de actualitate.

M-a ajutat mult faptul că sunt numeroase cărți, audiobook-uri, site-uri care tratează subiectul.

Un stil de viață sănătos menține și îmbunătățește sănătatea populației și starea de bine.

Organizația Mondială a Sănătății(OMS) definește sănătatea astfel: “Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity” ceea ce s-ar traduce astfel: „Sănătatea este nu doar absența bolii și a infirmității, ci o stare de bine din punct de vedere fizic, mental și social“.

Mi-a plăcut textul de mai jos:

However, it is important to realise that wellbeing is a much broader concept than moment-to-moment happiness. While it does includes happiness, it also includes other things, such as how satisfied people are with their life a whole, their sense of purpose, and how in control they feel” (https://www.mentalhealth.org.uk/) ceea ce s-ar traduce astfel:

“Este însă fundamental să înțelegem că starea de bine înglobează mai mult decât micile bucurii trecătoare. Desigur că include bucuria, dar totodată include și satisfacția unei persoane cu viața sa în general și simțământul că îndeplinește un scop anume și că se află în controlul propriei vieți.“

Viața mi-a demonstrat că este nevoie să avem, în primul rând, o atitudine mentală pozitivă.

Adițional, aveți câteva spicuiri din legea privind prevenția și depistarea precoce a diabetului (249/2020) care se leagă nemijlocit de stilul de viață și starea de bine:

Art. 3 (1)

În vederea menținerii unei bune stări de sănătate, populația este informată, încurajată și sprijinită în mod activ și regulat, prin programe speciale, pentru adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos și responsabil pe tot parcursul vieții.

Art. 4 (1)

Un stil de viață sănătos implică cu necesitate adoptarea și respectarea cumulativă a cel puțin următoarelor condiții de viață:

a) o alimentație sănătoasă și echilibrată;

b) activitate fizică constantă și regulată, inclusiv la vârste înaintate;

c) o corectă corelare între perioadele de activitate cu cele de odihnă și somn;

d) o bună stare psihică și emoțională, tradusă, în primul rând, prin diminuarea stresului;

e) existența și menținerea sănătății sexuale;

f) eliminarea unor factori de risc cum ar fi supraponderea, obezitatea, consumul de tutun și a drogurilor de orice fel, evitarea consumului în exces a grăsimilor, zaharurilor, alcoolului ori a altor aditivi alimentari, precum și a automedicației.

Art. 5

Creșterea și dezvoltarea normală și sănătoasă a copilului, în primul an de viață, se bazează, în principal, pe adoptarea de către gravidă a unui stil de viață sănătos și a unei nutriții adecvate, precum și pe o alimentație a copilului asigurată, în primul rând, cu lapte matern.”

Constat, citind art. 5, că pe doamne cade greul.

Sa respecți regulile menționate la art. 4 pare simplu, dar nu e!.

Un stil de viață sănătos reprezintă o alegere.

Avem nevoie, din belșug, de ECHILIBRU și CUMPĂTARE!

Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom