Patologie medicală - Note de curs
Patologie medicală - Practică medicală pentru farmacişti şi domenii conexeData: 18/09/2018
carte

Exemplificări clinice
Două proiecte originale pentru studenții la farmacie şi nu numaiConf. Univ. Dr. Carolina Negrei
Medic primar Medicină Internă, Medic specialist Reumatologie
Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” Bucureşti


Volumul Patologie Medicală – Note de curs cuprinde o selecţie a celor mai frecvente patologii întâlnite în practica medicală şi oferă acces la informații critice din acest domeniu, prezentate în mod succint.
Pe de altă parte, Patologie Medicală – Practică medicală pentru farmacişti şi domenii conexe; exemplificări clinice, cuprinde o selecție foarte relevantă de cazuri clinice exemplificatoare ale diferitelor sisteme şi aparate, explicate astfel încât să permită urmărirea procesului de gândire prin care s-a stabilit diagnosticul unei anumite patologii, respectiv terapia administrată.
Într-o lume în continuă transformare, coordonatorii acestor lucrări își propun revitalizarea practicii medicale printr-o abordare bazată pe învățare activă și cercetare.
Cadrelor didactice le revine sarcina mai curând de a îndruma studenții înspre formarea capacităților de descoperire independentă a soluțiilor la diversele dileme cotidiene din domeniul medical, decât aceea de a le oferi nemijlocit răspunsuri.
Patologia este un subiect medical esențial care leagă ştiinţele fundamentale de disciplinele clinice. O înțelegere a fiziopatologiei proceselor va îmbunătăţi considerabil recunoaşterea manifestărilor clinice ale bolii. Profesioniştii cu experiență îndelungată din domeniul sănătăţii sunt conștienți că traiectoria profesională a fiecăruia dintre ei este jalonată de cazurile clinice care le-au marcat evoluția. De aceea, implicarea tinerilor, încă de pe băncile facultății, în prezentarea şi explicarea informaţiilor se dovedește un exercițiu extrem de util.
Totodată, trebuie amintită implicarea ca şi co-autori a unor studenţi din diferite specialităţi (Medicină, Farmacie, Medicină Dentară), în efortul de a oferi un set de informaţii omogen şi astfel accesibil tuturor profesioniştilor din domeniul sănătăţii.
Modalitatea în care a prins contur această lucrare demonstrează încă o dată potențialul școlii românești de medicină.
Public-țintă: În primul rând, cartea se adresează studenților şi absolvenţilor la farmacie, medicină, şi medicină dentară dar nu numai acestora, ci tuturor profesionistilor din domeniul sănătăţii care doresc o imagine globală totodată succintă a stadiului actual în domeniu. Mai mult decât atât, aceste două volume reprezintă o sursă de informații și raționamente utile pentru orice profesionist din domeniul medical.
dr. farm. Petru Crăciun
punctul pe i

Am recitit ce scriam în articolul precedent cu ocazia centenarului Facultății de Farmacie București despre perspectiva profesiei pe termen lung („Oare în următoarea sută de ani cum va evolua profesia și implicit Facultatea de Farmacie?”). Era o întrebare un pic prea degajată poate, dar momentul aniversar reclama o anumită abordare

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

M-am gândit că ar fi util să public un articol ce conține un tabel cu un set de indicatori fundamentali, util pentru toți, dar mai ales atunci când se iau decizii esențiale pentru domeniul farmaceutic. Raportul a fost elaborat la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – regiunea Europa și publicat în anul 2007.

A fost elaborată o listă neexhaustivă -conform tabelului de mai jos- cu indicatorii PPRI* (pharmaceutical

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom