Perspectivele proaspătului absolvent de Facultate de Farmacie în România

Data: 14/09/2018
cogito

Drd. Ștefana Stăcescu
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică



Povestea oricărui tânăr care își dorește să urmeze calea științelor farmaceutice începe în momentul în care trece pentru prima dată pragul unei farmacii. În funcție de zona de proveniență, aceasta poate fi una modestă, dar bine îngrijită din colțul dispensarului satului sau una modernă, colorată de la parterul unui centru comercial. Indiferent de tipul acesteia, elementul comun ar trebui să fie omenia, respectul și bunul simț.
În cazul meu, ca și tânăr născut imediat după revoluție, fascinația a pornit în momentul când lună de lună mergeam impreună cu părinții să ridic rețetele bunicilor.
Țin minte, ca și cum ar fi fost ieri, că mereu eram fascinată de o doamnă înaltă, cochetă și cu o voce extrem de blândă care explica cu răbdare fiecare detaliu. O vedeam ca prin vis cum trebăluia mereu după gemulețul acela imaculat de curat, de parcă nu ar fi știut ce înseamnă oboseala. La fel de bine îmi amintesc și faptul că multe persoane îi cereau și apreciau sfaturile; era un pion important în comunitatea locală care cunoștea fiecare om ce trecea pragul farmaciei.
Acela a fost momentul decisiv de a urma și eu calea acestei profesii nobile. Parcă mă și vedeam peste ani de zile înconjurată de mii de cutii cu “leacuri” ale cărui rost și destinație le stăpânesc și, de asemenea, preparând cu sârg și dăruire “doftorii” pentru pacienții mei.
Dar toate cele de mai sus, au fost și, poate încă mai sunt, doar visele unui copil necopt. După ani grei de trudă pe băncile facultății, m-am trezit proaspăt absolventă și cu o întreagă viață înainte. O viață plină de alegeri, unele pe care doar tu le poți face, cu toate sfaturile din lume, nu ai cum să afli la 25 de ani la ce te pricepi cel mai bine. Ca să ai succes, pe termen lung trebuie să-ți cultivi un mare simț al nesimțirii împletit cu falsa colegialitate și să fii dispus să îți remodelezi puțin principiile cu care ai plecat de acasă, deoarece, indiferent de ramura pe care o vei alege, vei observa că nu “tot ce zboară se și mănâncă”. Pentru a te scuti de viitoarele frustrări îți zic de la început, răbdare, răbdare, răbdare.
Avantajul de a fi licențiat în domeniul Farmacie este acela că ți se oferă o gamă largă de locuri de muncă din care să alegi. Pot spune, cu mâna pe inimă, că pentru fiecare tip de personalitate umană există o ramură a Farmaciei în care să te regăsești. Cu toate acestea, un singur lucru unește, sau ar trebui să o facă, întreaga breaslă, și acela este empatia de care trebuie să dai dovadă față de aproapele tău și grija constantă pentru menținerea stării de sănătate a populației. Vorba aceea din popor de a fi “un om bun” caracterizează cel puțin în teorie fiecare absolvent al Facultății de Farmacie.
Dacă te regăsești printre persoanele care pe lângă faptul că debordează de viață, sunt comunicative și cu prezență de spirit sunt și dedicate omului din fața lor, și fac tot posibilul ca pacienții lor să fie mulțumiți și sănătoși, locul tău este în farmacia comunitară. Pe lângă capacitatea de relațioare interpersonală, trebuie să deții și un bagaj considerabil de noțiuni de farmacologie, minimă patologie, igienă, nutriție și multe altele. Pe scurt, pentru a lucra într-o farmacie comunitară trebuie să fii un fel de “supraom”, să știi câte puțin din toate și să ai abilități sociale comparabile cu ale unui agent de vânzări și ale unui diplomat la un loc. Acesta poate fi un loc unde lucrezi pe brânci, uneori cu un program infernal, cu zeci de ore departe de familie și cei dragi, cu superiori care au cereri, uneori imposibile de la tine, dar de unde, la sfârșitul programului de lucru poți să pleci cu o mulțumire sufletească, că măcar pe un singur om, care a și fost dispus să te asculte și să te respecte (o raritate în ziua de astăzi) l-ai ajutat.
Dacă este să rămânem în domeniul slujbei în folosul pacientului, la fel de bine poți opta pentru o carieră în Farmacia de spital. Pentru aceasta ai nevoie de un simț organizatoric foate bine dezvoltat, și, mai puțin de noțiuni teroretice. Este un loc de muncă destinat persoanelor cu abilități sociale mai puțin dezvoltate, dar cu o mare sete de cunoaștere teoretică, deoarece, lucrând în spital ești mereu la curent cu ultimele descoperiri din domeniul medicamentelor și interacționezi zilnic cu medicii de pe diverse secții. Un farmacist de spital este acela care eliberează medicamentele pentru fiecare secție , folosindu-se de condici speciale. La momentul actual, nu există reglementări prea clare cu privire la eligibilitatea si posibilitatea de a concura pentru un astfel de post. Cu perseverență și răbdare, urmărind anunțurile din Monitorul Oficial, un absolvent al Facultății de Farmacie, recomandabil cu un minim de experiență în domeniu, poate aplica pentru un asemenea post. Un post într-o unitate spitalicească presupune un cu totul alt volum de muncă, dar cu posibilități reale de a promova pe o poziție de management.
Rămânem în sfera locurilor de muncă în spital pentru farmaciști. Deși există posibilitatea de a te înscrie, de a reuși si de a obține un loc/post la rezidențiat, viitorul este incert. În România nu există o delimitare clară între farmacistul de spital și farmacistul specialist. Concursul de rezidențiat îți oferă șansa de a alege între 2 specializări: Farmacie Clinică și Laborator Farmaceutic. Ambele au un nume pompos și o grilă de materii lungă și întortocheată, cu o mulțime de stagii practice și teoretice, unele chiar coincid cu ceea ce ai făcut deja în facultate. La momentul actual, titlul de specialist nu îți conferă nimic în plus (poate nici măcar salarial, atât timp cât lucrezi în mediu privat) în afară de cunoștințele pe care le acumulezi în cei 3 ani de pregătire și faptul că orgoliul personal îți este gâdilat de această titulatură; de asemenea îți oferă posibilitatea de a-ți lărgi sfera de influență prin interacțiunea directă cu medicii. Pentru a deveni farmacist clinician trebuie să ai suma calităților unui farmacist din farmacie cu circuit deschis și setea de cunoaștere și acumulare a informațiilor a unui farmacist din mediu universitar. O dată cu ultimele generații de rezidenți și actuali specialiști, această ramură a început să se dezvolte încet, dar sigur, astfel că părerea unui farmacist specialist clinician poate va fi luată în seamă cu seriozitate, pe viitor, cu privire la medicația și interacțiunile medicamentoase din pluriterapia pacienților internați în diverse secții clinice.
Dacă în facultate ai îndrăgit Chimia și Tehnica Farmaceutică, iar Farmacologia te-a cam lăsat rece, sau pe toamnă, poți opta pentru un loc de muncă în domeniul producției de medicamente. Într-o fabrică poți opta pentru una dintre numeroasele poziții pentru care un farmacist are calificarea necesară. Nu e neapărat o muncă ușoară, dar e un loc de dezvoltare al carierei mult mai indicat decât farmacia comunitară, iar dacă este să privim latura umană, un farmacist de sex masculin își va găsi mult mai repede locul printre “mașinării” și sticlărie de laborator decât în “jungla feminină”. În sectorul de producție al medicamentului, poți opta pentru o poziție în controlul și asigurarea calității, secția de producție sau departamentul de cercetare și dezvoltare. În laboratoarele de analiză știi când vii, dar niciodată nu poți fi sigur când pleci, acesta poate fi unul dintre criteriile de selecție. Cu toate acestea, faptul că ai un contact redus cu oamenii, poate constitui un avantaj.
Pe scurt, vorbim și despre a lucra în distribuție. Acest job presupune multă responsabilitate deoarece este o poziție de management al unui depozit, atât ca farmacist șef cât și ca persoană responsabilă. Ceea ce vei avea de făcut implică, printre altele, implicarea în instruirea personalului, coordonarea operațiunilor de retragere ale medicamentelor, asigurarea rezolvării reclamațiilor, dar și respectarea tuturor cerințelor impuse de lege cu privire la regulile de bună practică în distribuție. Unul dintre neajunsuri este faptul că pentru a te angaja, o cerință, în multe părți, esențială este să ai minim un an de experiență pe o poziție asemănătoare. Puțin cam imposibil dacă aplici pentru a lucra pentru prima dată în distribuție.
Dacă lucrul sub presiune, jonglatul cu deadline-uri, atenția la detalii și minuțiozitatea sunt punctele tale forte, poți alege un loc de muncă confortabil și care îți oferă acces la informații de ultimă oră din domeniul medical. Tot ce trebuie să faci este să te angajezi într-o companie care oferă posturi din domeniul regulatory affairs. Fie că ai noroc să lucrezi la ANMDM, fie că ești angajat de către un producător local/internațional, volumul de muncă și birocrația îți lasă mai puține sechele psihice decât cele dintr-o farmacie comunitară. Poți alege dintre poziții precum: Regulatory Affairs Officer, Responsabil de farmacovigilență sau marketing și comunicare medicală. Avantajul e că, pe lângă faptul că îmbină noțiuni de farmacologie, toxicologie și tehnică, este o muncă de birou, un “nine-to five” al farmaciștilor care îți lasă poate unele momente de respiro pentru a te bucura de viață.
O altă oportunitate de care poți profita este aceea de a deveni reprezentant medical. Punctul tău forte ar trebui să fie capacitatea persuasivă, dar și flexibilitate în privința programului, întrucât job-ul tău va presupune promovarea portofoliului de produse al angajatorului atât în rândul medicilor cât și al farmaciștilor. Este un loc de muncă solicitant, deoarece mereu ești pe drumuri, însă dacă deții calitățile necesare poți promova destul de repede.
Dacă menirea ta este să descoperi lucruri noi și vrei să îți canalizezi toată energia pentru cercetarea și dezvoltarea științelor farmaceutice poți opta pentru un loc de muncă în Universitate. Acest lucru presupune pregătirea pentru admiterea la doctorat, și pregătirea sufletească pentru ceea ce urmează. Stresul că lucrarea ta de studiu nu îți oferă răspunsurile așteptate, frica că articolele nu îți vor fi acceptate spre a fi publicate sau cursurile lungi și întortocheate în noțiuni teoretice ți se vor părea floare la ureche în comparație cu cele câteva luni premergătoare susținerii tezei de dizertație. Cu toate acestea, mare îți va fi mulțumirea când vei avea un rol important în modelarea minților tinerilor studenți. După finalizarea studiilor doctorale poți alege să rămâi la o catedră și să predai sau să continui pe latura cercetării în căutarea inovației în domeniul farmaceutic. Indiferent de direcția pe care o vei alege trebuie să ai în vedere faptul că trebuie să te dedici trup și suflet profesiei și să sacrifici multe în numele educației. La finalul zilei vei avea mulțumirea sufletească că ai avut un rol important în viața tuturor persoanelor de care ești înconjurat.
Ca să închei într-un mod optimist, recomand cu încredere și căldură farmacia ca și carieră, indiferent de ce specializare vei alege. Totul depinde de tine dacă vrei să faci performanță sau nu în domeniu, deoarece terenul este pregătit și te așteaptă!
dr. farm. Marian Pană
amfiteatru

Mă concentrez pe farmacistul de comunitate, respectiv farmacia de comunitate. Nu trebuie să reinventăm roata. Doar sa ne uităm mai la Vest de noi și să înțelegem ce au făcut alții în ultima sută de ani. O să-mi permit să enumăr câteva probleme la care trebuie găsită o rezolvare cât mai rapidă.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom