Studentul farmacist la răscruce de drumuri

Data: 05/12/2017
cogito

Unele dintre cele mai grele întrebări la care cineva trebuie să răspundă la un moment dat în viață sunt legate de viitor, acel viitor care te așteaptă tăcut la capăt de drum - "Eu unde îmi doresc să profesez? Care este calea mea?". Pot fi întrebări simple pentru mulți, întrebări ale căror răspunsuri vin din experiențele trăite, din pasiuni sau din vise îndrăznețe. Pentru alții sunt întrebări care necesită un îndelungat timp de gândire, căutare a unor oportunități şi sfaturi din diverse arii de activitate. Profesia de farmacist poate fi un răspuns încadrat în rândul celor simple, apărute în mod natural sau găsite după multă muncă de căutare şi reflectare.

Sunt mulți cei care aleg să urmeze cursurile unei Facultăți de Farmacie, iar rândurile sunt formate atât din oameni care şi-au răspuns uşor la întrebările de mai sus, dar şi din persoane care au meditat mai mult până a lua o decizie. Majoritatea studenților vin la această facultate gândindu-se că vor profesa în farmacii de circuit deschis. Este cea mai la îndemână variantă la ieșirea de pe băncile şcolii, dar este şi cea mai bună pentru fiecare absolvent?

Profesia de farmacist nu necesită doar o bună ştiință. Pentru a te prezenta în fața pacienților şi a comunica corect și eficient cu aceştia este nevoie de vocație. Componenta psihologică, dar şi componenta emoțională, sunt factori care stau la baza formării farmaciștilor ca profesioniști, pentru că pacienții caută sfaturi, recomandări şi indicații corecte şi de ajutor, dar apreciază şi puterea de înțelegere, compasiunea și empatia venite din partea persoanelor care îi întâmpină în farmacie. Răbdarea, capacitatea de a explica pe înțelesul oricui aspecte care țin de medicament și uneori nu sunt facil de înțeles pentru oricine, dar și puterea de a oferi un zâmbet în orice situație pot reprezenta calitățile care oferă dimensiunea vocațională profesiei de farmacist.

Sunt mulți cei care iau în calcul aceste aspecte, dar ce se întâmplă cu restul farmaciștilor? Din fericire, diploma obținută în urma Facultății de Farmacie oferă mai multe oportunități decât lasă să se vadă. Pentru un farmacist care nu este potrivit pentru a lucra cu pacienți în farmaciile de circuit deschis sau pentru cei care, pur şi simplu, nu îşi doresc acest lucru, profesia oferă şi alte soluții.

Studiile pot fi continuate cu rezidențiatul pentru cei dornici de cunoaștere şi care visează la o mai mare deschidere în calitate de Farmacist specialist. De asemenea, munca în farmaciile de spital, alături de medici, poate reprezenta o tentantă alternativă. Farmacistul clinician participă alături de medic, la patul bolnavului, la stabilirea terapiei medicamentoase, ajustarea dozelor în diverse patologii şi consilierea asistenţei medicale cu privire la modul de administrare al medicamentelor necesare. Scopul principal al acestuia este de a individualiza terapia pacienților. Într-o lume în care generalizarea reprezintă unitatea de bază, apar cazuri când este nevoie de ajustare pentru a obține efectul dorit. Așa cum niciun organism nu se aseamănă cu altul, este de înțeles de ce nici medicamentele nu pot avea efecte identice, prezența farmacistului clinician fiind absolut necesară.

Controlul circuitului medicamentului între medic, farmacist şi pacient este important pentru ca, în final, la pacient să ajungă doar ceea ce trebuie, medicamentele şi dozele alese corect şi echilibrat.

Pentru ca informațiile despre medicamentele potrivite oricărui pacient să ajungă în cabinetele medicilor este necesar ca aceştia să fie bine înștiințați cu privire la noutățile apărute pe piața farmaceutică. Acest lucru este posibil prin intermediul reprezentanților medicali. Evident, o persoană licențiată în Farmacie îşi poate găsi cu repeziciune locul în rândul reprezentanților, fiind un bun cunoscător al medicamentului din toate punctele sale de vedere.


Dar niciun medicament nu ar ajunge la medici şi mai apoi la pacienți dacă acestea nu ar fi dezvoltate şi elaborate. Cercetarea este o arie poate prea puțin cunoscută de studenți pe parcursul facultății, deschiderea către această zonă este destul de limitată, deşi reprezintă o bună variantă pentru persoanele pasionate. Domeniul farmaceutic se află într-o continuă mișcare, un freamăt care conduce la o lărgire a orizonturilor, la conturarea a noi soluții și idei. "Inovația" este termenul în jurul căruia medicamentul gravitează şi pentru care este nevoie de minți tinere, active, care sa aducă un suflu nou. Industria este într-o continuă creștere și dezvoltare, necesitatea producerii de medicamente fiind mare, iar ocuparea unui loc de muncă în industrie fiind tentantă pentru cei pasionați de tehnologii. Parcursul medicamentului, de la idee până în momentul eliberării pacientului, reprezintă o munca titanică a multor oameni, truda multor creiere şi perseverența lucrătorilor. Descoperirea unor noi molecule, dezvoltarea unor noi forme farmaceutice şi elaborarea de noi medicamente necesită adevărați profesioniști, iar farmaciștii sunt persoanele a căror prezență este de neînlocuit în asemenea procese de dezvoltare, cercetare și inovare a medicamentului.

Profesia de farmacist se află într-o lume plină de controverse în care farmaciștii sunt priviți poate nu în modul corect și pe care l-ar merita, însă fiecare îşi poate găsi un loc în care să se potrivească, un loc în care să pună în practică ceea ce a învățat şi să poată fi apreciat. Orice persoană pleacă pe acest drum cu o anumită viziune, anumite aşteptări şi idei. Mulți dintre viitorii farmaciști pot avea totul bine conturat în minte, țintesc fix şi sunt siguri unde vor să ajungă. Alții pot fi confuzi, fără o idee exactă a ceea ce îşi doresc să devină, dar pe parcursul studiilor oportunitățile încep să apară, iar uşile încep să se deschidă. Printr-o bună activitate academică, sârguiță şi implicare, toată lumea începe să găsească drumuri şi să paşească cu încredere. Atât învățarea, cât şi implicarea în diverse activități şi proiecte sunt menite să ducă studentul pe căi sigure, să îi ofere experiențe de folos şi să îl îndrume în ceea ce, dincolo de o lucrare de licență, reprezintă necunoscutul. Facultatea de Farmacie este menită să dezvolte viitorii profesioniști în domeniul farmaceutic, reprezentând drumul către un domeniu care nu permite scăpări sau jumătăți de măsură. Contribuția fiecăruia la ceea ce deja este oferit o reprezintă disponibilitatea de a încerca lucruri noi, dorința de autodepăşire. Studenții ajung la facultate cu aspirații fie mari, fie mici, însă fiecare vine cu dorința de a cunoaște, a deveni un profesionist din toate punctele de vedere, atât pentru sine, cât și pentru pacienții cu care va intra în contact în viitor. Poate că este greu ca primii paşi în profesie să fie siguri în totalitate, dar dacă sunt efectuați corect, cu siguranță vor pune bazele solide ale unei viitoare cariere de succes.
Profesia de farmacist impune muncă, devotament, mândrie și responsabilitate, o responsabilitate ce se clădește prin muncă și implicare încă din primii ani de facultate. Mai presus de toate, profesia de farmacist trebuie să reprezinte altruism, căci binele comun și sănătatea pacienților sunt principalele scopuri pentru care fiecare farmacist își practică cu mândrie profesia.


Ignat Elena Mădălina, Societatea Studenților Farmaciști Iași,
Facultatea de Farmacie, U.M.F. ”Grigore T. Popa” Iași
dr. farm. Marian Pană
amfiteatru

Mă concentrez pe farmacistul de comunitate, respectiv farmacia de comunitate. Nu trebuie să reinventăm roata. Doar sa ne uităm mai la Vest de noi și să înțelegem ce au făcut alții în ultima sută de ani. O să-mi permit să enumăr câteva probleme la care trebuie găsită o rezolvare cât mai rapidă.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom