Vis

Data: 15/11/2018
cogito

Marian Pană


Scriu acest editorial pentru că ne pregătim sa preluăm președinția Uniunii Europene.

Sunt un european convins. Am vizitat destule țări din Europa. Am văzut și lucruri bune și lucruri rele. Dar lucrurile bune sunt mult mai multe decât lucrurile rele.
Pot spune că foarte multe idei extraordinare -pentru omenire- s-au născut in Europa. Și -de aici- s-au răspândit peste tot în lume.. Tot aici au fost “experimentate” și cele mai mari nenorociri ale umanității.

Dar se pare că Europa a înțeles lecțiile istoriei. Suntem în cea mai lungă perioadă de pace și prosperitate. Trag nădejde ca așa va fi și în viitor.
Sunt absolut convins că “umbrela” de dezvoltare si prosperitate reprezentată de Uniunea Europeană (UE) este “croiala“ cea mai bună pentru România.

Dintr-un material recent am extras cele zece valori pe care le aduce -implicit- UE în orice țară membră:
 • Pace
 • Democrație
 • Justiție
 • Egalitate
 • Libertate
 • Solidaritate
 • Prosperitate
 • Siguranță
 • Identitate
 • Putere
Este nevoie ca aceste zece valori să facă parte din “ADN“-ul nostru.

Suplimentar am extras de pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene următoarele idei:

"Să punem România în valoare
Misiunea noastră este, într-un context european complex și plin de provocări, să creștem rolul României în cadrul Uniunii Europene, astfel încât proiectele noastre economice sau culturale, reușitele, potențialul dar și vocea cetățenilor să fie mai prezente la nivelul celorlalte state membre și la nivelul factorilor de decizie ai Uniunii.
Să aducem o contribuție de substanță Uniunii
În egală măsură, trebuie să mobilizăm toate resursele astfel încât țara noastră să contribuie pe mai departe la construirea unei Uniuni Europene stabile și puternice. Aceasta, deoarece viitorul României este în interiorul Uniunii Europene și depinde de fiecare dintre noi să ducem acest proiect în direcția pe care ne-o dorim.” Avem o fereastră de oportunitate cum se întâmplă o dată la 100 de ani. Cred că am mai trăit ceva similar în anul 1918 (la începutul acelui an -privind realist- eram pe marginea prăpastiei).

Sunt cinci scenarii pt viitorul UE:
 • continuând pe același drum
 • accent exclusiv pe piața unică
 • cei care doresc mai mult realizează mai mult
 • mai puțin, dar mai eficient
 • mult mai mult, împreună
Sunt sigur că putem fi o voce în concertul țărilor europene. Depinde ce facem si cum ne poziționăm.

Tragedia actuală -de fapt un adevărat dezastru pentru țara noastră- cu peste 3 milioane de conaționali plecați pentru o viață mai bună in țările Uniunii Europene nu trebuie să continue.

Mi-a apărut un vis: vom fi mândri de țara noastră. Infrastructurile de educație, sănatate, transport, agricolă și digitală vor fi ceea ce ne trebuie până în anul 2030. O să ne bucurăm -plenar- și de viață.

O să avem puterea să ne privim copiii și nu o să le mai spunem ce ne-au spus părinții noștri: “Poate voi…“
dr. farm. Petru Crăciun
amfiteatru

Înaintea numărului precedent al revistei a explodat ceea ce s-a denumit "criza discounturilor", o poveste complicată și totuși simplă, care a avut capacitatea de a pune multă lume și multe lucruri la încercare. Înaintea numărului actual s-a promulgat legea care exonerează farmaciile de eventuala răspundere sau penalizare care putea decurge din această criză, motiv pentru care putem respira ușurați. Ușurați, dar nu liniștiți, pentru că este – cred – ocazia potrivită ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom