Legende foto



Data: 04/09/2018
reteta de cultura


Elena (Lenuţa) Olănescu, soră de caritate într-un spital de campanie din Bucureşti (fotografie originală, atelier fotografic necunoscut, 1916; colecţia dr. Alin Ciupală).


Suveranii României. Regele Ferdinand şi regina Maria pozau într-o postură populară atât în țară, cât şi în străinătate, la scurtă vreme după urcarea pe tron. Pacea nu va mai dura însă mult (carte poştală ilustrată de propagandă, originală, circulată în noiembrie 1914, editor NPG (?), Germania, 1914; colecţia dr. Alin Ciupală).


În refugiu. În condiţiile nesigure de la începutul verii anului 1917, o parte a surorilor de caritate au fost trimise în refugiu la Riga pentru a pregăti câteva spitale de campanie care să-i primească pe militarii români răniţi, aflaţi în spitalele din Moldova. Imaginea surprinde un astfel de grup, în clădirea care le adăpostea. În centrul grupului, se distinge un ofiţer al armatei ruse (fotografie tip carte poştală, originală, atelier fotografic necunoscut, 1917; colecţia dr. Alin Ciupală).


Ambulanță militară. Armata română a utilizat pentru prima dată ambulanțe militare moderne în timpul celui de al doilea război balcanic, în campania din Bulgaria. Acestea se vor regăsi și pe fronturile românești ale Primului Război Mondial. Pe lateralele caroseriei se poate citi specificația „Ambulanța sanitară română” (fotografie tip carte poștală, originală, atelier fotografic necunoscut; colecția dr. Alin Ciupală).


„De la inima mea la a lor”. În numeroase sale vizite pe front, în zonele de operaţii, în spitalele de campanie, la societăţile de binefacere, regina Maria oferea celor vizitaţi, pe lângă alimente, medicamente, îmbrăcăminte, tutun şi flori, fotografii cu portretul său, însoţite de semnătura olografă sau de mici dedicaţii. În colţul din stânga sus, persoana care primise această fotografie cu semnătura olografă a suveranei, notase, în semn de aducere aminte: „11 August 1917/P. Neamţ”. Între 11 şi 15 august, în perioada marilor bătălii ale campaniei din 1917, regina a vizitat zona frontului şi spitalele de campanie aflate în regiunea Bacău, Piatra Neamţ, Oneşti. În Jurnalul său nota: „Am făcut vizita obişnuită printre bolnavi, împărţind darurile dintotdeauna” (fotografie tip carte poştală, originală, atelier fotografic necunoscut, 1917; colecţia dr. Alin Ciupală).


Camaraderie în timp de război. Doi tineri elevi subofiţeri din Regimentul 38 Infanterie se pozau într-o clipă de răgaz alături de o infirmieră aflată la datorie, în uniforma de Cruce Roşie (fotografie tip carte poştală, originală, atelier fotografic necunoscut, cca. 1914-1918; colecţia dr. Alin Ciupală).

Elena Cucerdean
farmacist specialist Farmacie clinică
punctul pe i

Permiteți-mi să am onoarea de a răspunde invitației de a-mi exprima propria viziune despre o specialitate vitală, extrem de puțin promovată în România, dar care a prins contur datorită câtorva farmaciști specialiști în farmacie clinică ajunși în posturi specifice în spitalele din țară.

Aceștia au avut curajul să contrazică și să învingă sistemul, care pare că încearcă în mod constant să nu recunoască potențialul...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Procent(%) cheltuieli medicamente din PIB. Se cheltuie (vedeți grafic) pe medicamente între 1-2% din PIB-ul (produs intern brut) unei țări din OECD (Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare). In anul 2013, media țărilor din OECD a fost 1,4% din PIB...

...