Gala Farmacistilor
Antibiotic, extremă urgenţă!
editorial

Data: 30/08/2016
editorial

     Proverbele şi zicătorile nu se nasc din nimic. Şi în urma unor articole pe care le-am citit în ultima vreme, a ieşit din tolba neamului zicala cu pisica aruncată peste gard!
     Şi mă refer acum, la două materiale apărute în presa online, unul scris de un medic doctorand ieşean, care solicită în mediul virtual Ministrului Sănătăţii să creeze ,,clientul misterios” în farmacii, animat de convingerile că infecţiile nosocomiale din spitale, rezistenţa la antibiotice, sunt rezultatul dozei de urgenţă pe care farmacistul are dreptul să o elibereze în lipsa prescripţiei medicale.
     Al doilea material care mi-a atras atenţia, a fost un interviu, cu un director al unui spital de copii, care afirma că ,,farmacia e ca un aprozar” şi că se poate duce să ia antibiotice, la fel cum îşi ia laptele şi pâinea. Desigur, după ce alunecă sinuos şi superficial peste produsele Hexifarma, alocă timp şi spaţiu suficient de mare pentru a dezvolta aceeaşi teorie abracadabrantă, cum că, farmaciştii şi dozele de urgenţă au condus la rezistenţa la antibiotice.
     Şi dincolo de uimire şi de revoltă, dincolo de iluzoria echipă ,,medic-farmacist”, nu am cum să nu spun lucrurilor pe nume. Aşa cum le văd eu, zilnic, de trei ani încoace, trecând pe lângă nişte mari spitale din Bucureşti: la orice oră din zi, pe orice anotimp, personalul medical al acelor spitale traversează către magazinele de vis a vis. Cu halate albe sau verzi, uneori şi cu stetoscoape de gât, asistente, brancardieri şi uneori chiar medici, se vânzolesc din spital către magazine şi viceversa, cărând în plase merdenele, sucuri, ţigări, sau brânză şi roşii din piaţă. Unii trec pe trecerea de pietoni, alţii sar pârleazul spaţiilor verzi, în papucii lor albi şi imaculaţi…
     De curând, în vâltoarea descoperirilor tolontane din sistemul medical, a intrat cu acuze de lipsă de igienă şi infecţii intraspitaliceşti şi unul dintre aceste spitale despre care vă vorbesc.
     Oare medicii de acolo vor da vina tot pe doza de urgenţă pe care farmacistul o poate elibera pacientului dacă acesta o solicită?!
 
Redactor Şef - Mirela RĂDULESCU
mirela.radulescu@colegfarm.ro
Conf.dr. Hancu Gabriel
farmacist Andrei Daniela
punctul pe i

Comunicarea între pacient și farmacist nu a fost nicicând mai simplă și mai eficientă decât în cazul controversatului subiect "Euthyrox". Astfel, aceasta s-a rezumat, în ultimele luni, la refrenul care a fost intonat de mii de voci în farmaciile comunitare: Pacient: "Euthyrox aveti?” Farmacist: “Nu avem!", Pacient: "Când veți primi Euthyrox?” Farmacist: “Nu știm!”. Probabil că nici dacă ar fi fost cântate aceste cuvinte, nu ar fi transmis spectru larg de sentimente de frustrare, disperare, neputință și descurajare. Lacrimile pe care farmaciștii le-au văzut uneori în ochii pacienților sau a aparținătorilor acestora, au lasat întipărite în memoria acestora imagini greu de uitat. Iar alteori s-a lăsat cu scandal, farmacistul fiind învinuit că nu vrea să elibereze sau să-i comande pacientului mult căutatul medicament. Și această descriere nu reprezintă o dramatizare, ci realitatea crudă cu care, farmaciștii din România trebuie să se confrunte în fiecare zi. ...
Mihai Peca, trainer ECDL România/
Ivan Ioana Larisa, masterandă la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației
orizonturi

Scurt istoric al realității virtuale

Realitatea virtuală (VR) utilizează tehnologia pentru a simula un anumit mediu. Spre deosebire de interfețele tradiționale, realitatea virtuală plasează utilizatorul în mijlocul experienței, acesta fiind transpus într-o lume tridimensională în loc să urmărească imagini pe un simplu ecran.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom