Ce-am avut și ce-am pierdut?
editorial

Data: 22/05/2015
editorial

Redactor Sef
Mirela Radulescu
mirela.radulescu@colegfarm.ro
Ce-am avut și ce-am pierdut?

S-a intrat în primăvară cu voci ridicate, cu scandări populiste legate de interesul, mai tuturor aproape, față de pacienți, toata gâlceava fiind iscată de neașteptatele scăderi de prețuri la medicamentele cu prescripție medicală.
    În presă, mulți și-au găsit cu acestă ocazie culoare de afirmare, dând din coate pe la diversele televiziuni. În multele ore de talk show-uri, moderate de jurnaliști hipertrofiați de propria suficiență, vina a fost plimbată de la producătorii internaționali de medicamente, la cei de generice, mai timid acuzați de vampirism, iar distribuitorii au fost „dați“ca singurii câștigători de pe urma acestor reduceri de prețuri. În acest tărăboi mediatic, doar oficialii sănătății au părut că vor binele pacientului! La farmaciști aproape nimeni nu s-a mai gândit. Nici televiziunile, nici ministeriabilii.
    Surpriza cea mai mare, care i-a stupefiat pe cei din media nemaiputând mima că mai și pricep ceea ce moderează, a fost oferită chiar de reprezentanții asociațiilor de pacienți, care s-au poziționat încă de la început în tabara producătorilor atât de huliți! Și ceea ce ziariști de renume dâmbovițean nu au reușit să priceapă printr-o logică elementară, au făcut-o reprezentanții pacienților, dându și foarte repede seama că, din pacate, nu ei vor fi cei avantajați după scăderile de prețuri la medicamentele prescrise de medici. Ba chiar că vor trebui să cheltuiască mai mult atunci când își vor cumpăra medicamentele de pe piața liberă.
    Emisiunile despre legea buclucașă care nu a fost impusă de Ministerul Sănătății producătorilor de medicamente timp de câțiva ani buni, o lege ambiguă și interpretabilă, s-au prăvălit în cascade în casele românilor, care au așteptat cu sufletul la gură scăderea mult trâmbițată și momentul zero când vor putea lua din farmacii medicamente ieftine!
    Termenele au fost atât de plimbate, de la 1 mai la 1 iunie, și mai mult ca sigur că vom păși în soarele lui iulie când într-adevăr, pe baza prescripției, unele medicamente pot fi mai ieftine, încât românii au și uitat de zarva iscată acum o lună, două.
    Oficialii țării au promis că vor mări salariile medicilor și vor dota spitalele cu banii economisiți de la medicamentele cu prescripție, pentru care se va deconta mai puțin de la asigurările de sănătate.
Dar de unde economia?! Pentru că scăderea prețurilor la Rx-uri va face ca și clowback-ul să scadă. Astfel încât… ce-am avut și ce-am pierdut?!


*        *        *


    Ce rămâne în urma primăverii vrajbei noastre?! Promisiuni, scandal, derută, pacienți care nu știu ce să facă cu cardul de sănătate dacă îl au, sau care duc bătălii grele pentru el dacă nu l-au primit încă. În Casele de Asigurări, bătrâni, femei gravide, cu toți s-au învălmășit, călcându-se în picioare la o coadă pentru un bon de ordine, ca apoi să dea fuga la o a doua coadă pentru cardul aducător de sănătate ieftină!
    Pacienții s-au bulucit în Casele de asigurări pentru card, pentru sănătate, pentru tratament. Au fost pentru o seară în centrul atenției. Li s-au oferit garanții și promisiuni. S-au văzut filmați pe la jurnale, s-a discutat despre ei în emisiuni și au fost subiectul agențiilor de presă doar pentru că serverele Casei Naționale de Sănătate nu au mai funcționat, pentru că medicilor li s-au blocat cititoarele de carduri, pentru că nu au mai putut fi consultați, pentru că nu au putut să își ia medicamentele din farmacii fără un card de sănătate activat…
    Pacienților li s-a transmis să nu se impacienteze, iar dacă nu au o nevoie urgentă să-și amâne vizita la medic. Românii au făcut totuși cozi pentru carduri și au luat cu asalt Casele de asigurări. Breaking news-ul s-a schimbat. Nu a mai fost la moda pilula ieftinită, ci cardul de sănătate nedistribuit.
    Și chiar, cum să ajungi să îți iei medicamentele din farmacii dacă serverul Casei a căzut, dacă cititorul medicului e blocat, daca medicul de familie nu a putut să își consulte pacienții și cardul nu a fost activat?!
 
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Contribuția mea este minimală pentru acest articol. M-am gândit ca este bine să știm cu toții despre strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, aprobată prin HG (hotărâre guvern) nr. 1.004 din 20 octombrie 2023 (actul legislativ este postat pe site, la sectiunea Legislație/Hotărâri de Guvern).

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom