Masa rotundă și Marele absent!
editorial

Data: 24/03/2016
editorial

Masa rotundă și Marele absent!

     Toți actorii din piața pharma își construiesc discursul punând pacientul în centrul problemei, în miezul lucrurilor. Și, la nivel declarativ doar, pacientul chiar e acolo. Dacă îl cauţi însa în centru, nu îl vei găsi nici cu lumânarea, nici cu gps-ul!
      Producătorul inovativ recunoaşte că interesul pentru pacienţi este mână în mână cu interesul pentru propriile afaceri şi aşa e şi firesc! Nu aş vedea o companie, nici măcar de şuruburi şi piuliţe care să vrea să îmi fixez eu mobila gratis!
      Producătorul de generice se uită peste gardul vecin şi vrea calcul diferenţiat.
     Distribuitorul clamează şi el interesul şi grija pentru pacient, şi, la fel ca inovativii, îşi susţine dreptul la profit.
     Casa de asigurări vrea un pacient în centrul sistemului, dar banii pe care îi dă pentru pacient, să fie cât mai puţini. Medicamente ieftine şi bune, cere Casa. Dar se poate aşa ceva? Există, pentru orice afecţiune şi schema de tratament, principiul „ieftin şi bun”?
     Deputatul spune că anul trecut a propus ca modalitatea de calcul pentru preţul medicamentelor să fie introdusă în lege. Astfel, n-ar mai fi posibile deraieri în funcţie de un ministru sau altul, pentru că, la scaunul ministeriabil din sănătate, rulajul e mare! Pedala de acceleraţie s-a blocat şi ministrii vin şi pleacă cu o frecvenţă demnă de Gara de Nord! Bună iniţiativa, dar deşi în toamna anului trecut a fost lansată această propunere Ministerului Sănătăţii, mănunşa a fost aruncată şi nimeni nu a ridicat-o!
     Senatorul are alte idei, alte viziuni: pragmatic şi cu scheme în care, în centrul sistemului, stă cumva medicul. Suveran peste indicaţiile de tratament şi recomandările pentru pacienţi, medicul ar da tonul aprovizionării cu pilulele din rafturile farmaciilor!
     Agenţia Medicamentului se declară un arbitru. Un mediator al tuturor actorilor din sistem. Şi îşi declară şi competenţa! Aşadar, mediatorul se poziţionează pe sine în centru, pentru a avea echidistanţă faţă de fiecare dintre actorii sistemului.
     Farmacistul susţine cauza pacientului, ca şi locul acestuia în centrul sistemului. Îşi exprimă şi imparţialitatea faţă de cei doi producători: generist şi inovativ. Şi dorinţa ca cei doi să fie prezenţi pe piaţă şi de a avea profitul cuvenit investiţiilor lor, nestingheriţi de interese politice. Pe farmacist îl interesează să aibă în raft orice îi cere pacientul şi să nu trebuiască să plătească distribuitorului sume importante de bani pentru o serie de medicamente de care nu ar avea nevoie neapărat, doar pentru a primi un pumn de digoxină! Vrem ieftinire cu orice preţ? Cui ajută ieftinirea medicamentelor atâta vreme cât ele vor dispărea din farmaciile noastre, mai spune farmacistul. Şi va fi cu adevărat o ieftinire?! Retoric desigur este farmacistul. Decidentul deputat zice: medicamentul ieftin e un raison d’etre pentru pacienţi! Şi hop, iar cu pacientul în mijloc! De codru rar sau des, rămâne să vedem pădurea mai întâi… Nici nu apucăm să numărăm bine copacii pădurii, când, Pacientul, din colţul centrului în care e pus, spune: „- Sigur că suntem interesaţi să plătim un preţ cât mai mic, dar şi mai interesaţi suntem să ne găsim medicamentele în farmacii! Şi nu ne dorim neapărat tratament ieftin, nu suntem dispuşi să plătim chiar orice preţ! În niciun caz, nu preţul sănătăţii noastre! Pentru că am văzut că acest principiu „ieftin şi bun” nu există! Există „ieftin şi mai deloc”! Vrem însă, să găsim şi generice, şi inovative. De fiecare în parte avem nevoie!”

     În tot acest dialog avem un scaun gol, o voce lipsă, un mare absent: Ministerul Sănătăţii. Şi nu e prima oară când absentează. Aşa încât, îşi merită numele de Marele Absent. Pare un titlu de film, dar Marele Blond e o comedie spumoasă. La noi, comedia e sinistră şi pune în pericol vieţi şi afaceri. Cum facem să îl aducem pe linia de dialog, acolo în centru, pe Marele Absent, umăr la umăr cu pacientul şi interesele sale? Ale pacientului, desigur!
 
Redactor Şef - Mirela RĂDULESCU
mirela.radulescu@colegfarm.ro
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Contribuția mea este minimală pentru acest articol. M-am gândit ca este bine să știm cu toții despre strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, aprobată prin HG (hotărâre guvern) nr. 1.004 din 20 octombrie 2023 (actul legislativ este postat pe site, la sectiunea Legislație/Hotărâri de Guvern).

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom