Am remarcat că ne-am „ambalat” pe problema cotizației. Măcar daca aveam pe ce....
Va reamintesc că sunt mai importante cele „X” idei care ne unesc decât cele „Y” idei care ne „despart”.
Care sunt cotizațiile anuale (lei) la profesiile medicale din țara noastră:
Care sunt cotizațille anuale ale farmaciștilor la vecini? De exemplu în Ungaria:
Sunt nevoit să repet ceea ce cunoasteți: dacă ești ok la interior vei fi ok și la exterior.
Am să răspund la o întrebare -corectă dealtfel- care “macină” mulți farmaciști:
De ce plătim această cotizație?
Am să vă dau câteva exemple despre ce se face la nivel teritorial și național:
Evident munca executată atât la nivel național cât și la nivel teritorial trebuie plătită. Dacă cineva crede ca aceste activități -mai sus menționate- se pot face altfel, adică cu sume mai mici sau deloc, e invitatul meu……
Cam mică cotizația? Eu așa cred.
Acum vreo doi ani am sugerat cresterea valorii cotizației anuale, dar am primit un singur răspuns: “exclus“. Răspuns care are logica lui; când vom fi mai puternici din punct de vedere financiar vor crește și cotizațiile.
O a doua întrebare -corectă dealtfel-, dar care se vrea a fi “ucigătoare“: audit intern al contabilității, pe ultimii ani, la nivelul tuturor colegiilor teritoriale, inclusiv la nivel național. De parcă ar fugi cineva cu banii!
Când avem cel mai mare Colegiu teritorial (București) si raportul anual -pe anul 2019- vorbește de o sumă de aprox. 250.000 euro precum și CFR al cărui raport anual -pe anul 2019- vorbește de o o sumă de aprox. 500.000 Euro mă întreb despre ce vorbim. La colegiile teritoriale care au număr mediu/mic de farmaciști presupun că e tare greu din punct de vedere financiar.....
Mă gândeam -în anul 2017- că CFR are venituri anuale de un milion de euro, iar C.F. București are venituri anuale de 500.000 de euro.
Am vorbit cu câțiva colegi farmaciști din țările europene. Am o “jenă“ să le spun câți farmaciști lucrează la organizația profesională națională. Bine că nu mă întreabă. Ne facem “de baftă“ dacă va fi necesar să comunicăm numărul.
ALTELE ÎN VIITOR, MAI IMPORTANTE DECÂT COTIZAȚIA
Cum văd viitorul? Aici o să vă transmit ceea ce sunt convins că se va întâmpla în anii următori. Numai dacă avem “mansarda bine mobilată“ (farmaciști, decidenți, public); este o “zicere“ a dlui prof. univ. dr. farm. Morait de pe vremea studenției mele.
Sunt mize mult mai mari decât valoarea anuală a cotizației.
Sunt proiecte cu impact profesional semnificativ (servicii farmaceutice, EFC, RBPF etc) care se desfășoară de ani mulți. Unul dintre ele -servicii farmaceutice, de care beneficiază permanent pacienții- este nevoie să fie transpus legislativ și monetizat în anii ce urmează.
Adițional celor de mai sus sunt câteva teme care trebuie să fie rezolvate adecvat, prin concluzii susținute de noi și acceptate de decidenți, adică sa fie transpuse în acte legislative.
De exemplu, salarizarea actuală nu reflectă -nici pe departe- pregătirea profesională a farmaciștilor și eforturile (adică servicii farmaceutice și nu numai) pe care le fac aceștia pentru slujirea pacienților.
Salarizarea lunară -netă- a farmaciștilor din farmaciile comunitare și de spital -luând în considerare prețurile actuale- ar trebui să fie (cf. opiniei mele):
Vor fi și cazuri fericite când se va ajunge la un salariu net lunar din intervalul 8000-10000 lei.
Trebuie ca anumite lucruri să se întâmple ca cele de mai sus să devină realitate.
Bineînțeles în cazul în care ne dorim -ca societate- ca farmaciile să fie viabile -din punct de vedere- economic si farmaciștii sa aibă venituri decente.
Gândesc ca aspectul financiar -extrem de important- va fi rezolvat și în țara noastră. Nu va fi deloc simplu de realizat, dar este nevoie să ajungem să aplicăm sintagma “mai bine mai târziu decât niciodată“.
De asemenea, mă aștept ca orarul de funcționare al farmaciilor comunitare să se alinieze cu modelele din alte țări europene:
Este mai mult decât benefic să existe un echilibru între viața profesională și viața personală.
Profesia noastră va crește RIDICÂND STANDARDELE!
La final un gând: m-aș bucura să fim capabili -în viitor- să producem un raport anual public. Modelele german sau finlandez sunt de urmat, dar trebuie o muncă asiduă și “cineva“ trebuie s-o presteze.
Rezumat
Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.
...Concurența la admiterea de la Facultățile de Farmacie din România a atins un minim istoric în anul 2023, și acest aspect a fost semnalat și în presă (locală și națională). Am citit câteva articole despre acest subiect în această vară, nu îmi dau cu părerea dacă erau scrise la “pont” sau nu, dar pot să afirm (părere personală) că erau prost scrise, abundând în informații contradictorii și greșite.
...