Acest articol poate părea un pic mai tehnic.
Mulțumesc celor care m-au sprijinit pentru clarificarea și înțelegerea problemelor.
Sunt probleme de zi cu zi în eliberarea medicamentelor pe bază de prescripție medicală. Unele dintre probleme nu sunt evidente, dar pot afecta semnificativ interacțiunea farmacistului cu pacientul. O să le luăm pe rând, dar înainte să ne lămurim cu lista MEDEX.
Ce este lista MEDEX (denumită în continuare listă)? Este lista (alcătuită din subliste) de medicamente de care beneficiază asigurații în tratamentul ambulatoriu, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări de sănătate. “Repetiția este mama învățăturii” și vă prezint titulatura acesor subliste (preluare de pe site-ul CNAS):
SUBLISTA A - SUBLISTA A - LISTA MEDICAMENTELOR CU NIVEL DE COMPENSARE 90% DIN PRETUL DE REFERINTA CONFORMDENUMIRILOR COMUNE INTERNATIONALE (DCI) CORESPUNZATOARE MEDICAMENTELOR DE CARE BENEFICIAZA ASIGURATII IN TRATAMENTUL AMBULATORIU CU SI FARA CONTRIBUTIE PERSONALA DIN HG NR. 720/2008, CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE, VALABILA INCEPAND CU…..
SUBLISTA B - LISTA MEDICAMENTELOR CU NIVEL DE COMPENSARE 50% DIN PRETUL DE REFERINTA CONFORMDENUMIRILOR COMUNE INTERNATIONALE (DCI) ALE MEDICAMENTELOR DE CARE BENEFICIAZA ASIGURATII IN TRATAMENTUL AMBULATORIU CU SI FARA CONTRIBUTIE PERSONALA DIN HG NR. 720/2008, CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE, VALABILA INCEPAND CU……
SECŢIUNEA C1 - LISTA MEDICAMENTELOR CU PROCENT DE COMPENSARE 100% DIN PREŢUL DE REFERINŢĂ CONFORMDCI-urilor UTILIZATE ÎN TRATAMENTUL AMBULATORIU AL UNOR GRUPE DE BOLI DIN H.G. NR. 720/2008, CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE;MEDICAMENTELE DIN ACEASTĂ SUBLISTĂ SE ELIBEREAZĂ PRIN FARMACII CU CIRCUIT DESCHIS PE BAZA DE PRESCRIPTIE MEDICALĂ CU RETINERE ÎN FARMACIE, VALABILA INCEPAND CU ...
SECŢIUNEA C3 - LISTA DE MEDICAMENTE CU PROCENT DE COMPENSARE 100% DIN PREȚUL DE REFERINȚĂ - CONFORM DCI-URILOR, ALTELE DECÂT CELE DIN SUBLISTELE A, B, SUBLISTA C SECŢIUNEA C1 ŞI SUBLISTA D, CORESPUNZĂTOARE MEDICAMENTELOR, DE CARE BENEFICIAZĂ COPIII PÂNĂ LA 18 ANI, TINERII DE LA 18 LA 26 DE ANI DACĂ SUNT ELEVI, UCENICI SAU STUDENŢI, DACĂ NU REALIZEAZĂ VENITURI, PRECUM ŞI GRAVIDE ŞI LEHUZE, ÎN TRATAMENTUL AMBULATORIU,DIN HG NR. 720/2008, CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE, VALABILA INCEPAND CU…..
SUBLISTA D - LISTA MEDICAMENTELOR CU NIVEL DE COMPENSARE 20% DIN PRETUL DE REFERINTA CONFORMDENUMIRILOR COMUNE INTERNATIONALE (DCI) CORESPUNZATOARE MEDICAMENTELOR DE CARE BENEFICIAZA ASIGURATII, IN TRATAMENTUL AMBULATORIU CU SI FARA CONTRIBUTIE PERSONALA DIN HG NR. 720/2008, CU COMPLETARILE SI MODIFICARILE ULTERIOARE, VALABILA INCEPAND CU ……
precum și
SECŢIUNEA C2 - LISTA denumirilor comerciale și a preturilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor cuprinși in cadrul programele nationale de sănătate, in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc, corespunzătoare denumirilor comune internaţionale cuprinse în secțiunea C2 a sublistei C din HG nr. 720/2008, cu modificările și completările ulterioare, valabilă începând cu……
Această listă (alcătuită din subliste) poate fi consultată de cei interesați accesând site-ul CNAS. De fapt sunt 2(două) fișiere în format .pdf:
Această listă (alcătuită din subliste) există și la adresa http://www.cnas.ro/page/standarde-raportare-siui-furnizori.html și este destinată “furnizorilor“. De fapt sunt 2(două) fișiere în format .xml:
Dezvoltatorii de soft farmaceutic le prelucrează, iar farmaciile se conectează la serverele lor pentru a prelua ultima listă valabilă și se așteaptă -pe cale de consecință- să poată elibera medicamente pe bază de prescripție medicală.
Lista va trebui “curățată” pentru că are -acum- peste 90,000 de poziții din care sunt active aproximativ 6,700 de poziții.
O vorbă și despre codurile CIM (cod identificare medicament). Acest cod este dat și gestionat de ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). Toate medicamentele încep cu “W”, testele de insulină încep cu “T”.
Cu titlu de exemplu aveți codul CIM al unui medicament: W65053002, dar nu știu dacă există vreo semnificație pentru literă și cifrele aferente. În timp s-a ajuns la o listă ce conține peste 33,000 coduri CIM.
Aceste coduri sunt integrate în lista MEDEX.
PROBLEME
Așa cum v-am spus anterior este nevoie să ai în softul farmaciei ultima listă valabilă pentru a putea elibera medicamente pe bază de prescripție medicală.
Am identificat câteva probleme, dar 3(trei) s-au manifestat -puternic și nedorit- anul trecut. Unele probleme sunt atât de tehnice încât farmaciștii nu pricep (și nici nu trebuie!) de ce nu pot elibera medicamente pe bază de prescripție medicală celor aflați în suferință. Doar riști să te enervezi pentru că alții nu-și fac treaba și pun în pericol pacienții (care ar trebui să urmeze tratamentul prescris).
CNAS = Casa Națională de Asigurări de Sănătate
Am aflat -cu neplăcută surprindere- că există această problemă. În ce constă:
Să luăm un exemplu ipotetic:
Nu este nevoie sa “reinventăm“ roata, dar putem să ne inspirăm din “procedurile“ altor țări:
Soluția 1
CNAS să publice lista cu cel puțin 5 zile (calendaristice) în avans pentru ca toți operatorii (CNAS/CJAS/furnizorii de soft/furnizorii de servicii medicale) să aibă timpul necesar pentru implementare si testare.
O problemă adiacentă: este nevoie ca lista să fie actualizată de 2 ori pe lună (24ori/an) pentru că farmacistul se aprovizionează cu un medicament compensat, de regulă nou introdus pe listă și solicitat de pacient, dar nu poți să-l eliberezi (compensat) atât timp cât nu este disponibilă o nouă listă (care să cuprindă și medicamentul respectiv). E doar o problemă de “timing“, dar contează atât pentru pacient cât și pentru farmacist.
CNAS publică pe site versiuni diferite ale listei în aceeași zi calendaristică. Dezvoltatorii de soft nu au cunoștință -în timp util- de acest aspect, iar în farmacie farmacistul parcurge pașii necesari pentru eliberarea unei prescripții (rețetă) medicale online (existentă in serverul CNAS), dar la finalul procedurii vă apărea un mesaj de eroare (nu puteți elibera medicamentul pentru că nu aveți ultima listă valabilă). Este corect: n-aveți ultima listă valabilă, dar nu știti acest aspect (dvs. v-ați încărcat “ultima” listă în softul farmaciei, dar de fapt aveți încărcată -mai mult ca sigur- penultima versiune a listei. Ceea se înseamnă să vă (re)conectați la serverul dezvoltatorului de soft, descărcați ultima versiune a listei pentru încărcare în softul farmaciei. Nu este de vină nici dezvoltatorul de soft pentru că nu știa că există o altă versiune a listei care a apărut in aceasi zi calendaristică.
Fenomenul acesta (versiuni diferite ale listei în aceeași zi calendaristică) s-a manifestat de câteva ori anul trecut.
Soluția 2
În cazul în care apare necesitatea stringentă de a scoate o nouă versiune a listei (o “scăpare“ constatată după publicarea listei) aceasta nouă versiune este nevoie să aibă o dată de aplicare diferită față de lista anterioară).
Acest aspect reprezintă cea mai gravă problemă care a apărut anul trecut.
De ce s-a întâmplat (începând din luna august a anului trecut)? Din lipsa existenței unui contract de mentenanță (de care s-a tot făcut vorbire anul trecut).
Sistemul informatic al CNAS este denumit PIAS (platforma informatică de asigurări de sănatate). Acesta are 4 (patru) componente:
SIUI = sistem informatic unic integrat
SIPE = sistem informatic prescripție electronică
DES = dosar electronic sănătate
CEASS = card electronic asigurări sociale sănătate.
Lista era încărcată -de reprezentanții CNAS- în SIUI, dar nu și în SIPE.
Astfel că farmacistul la eliberarea unei prescripții medicale online (existentă in serverul CNAS) face corect și complet toti pașii necesari pentru eliberarea medicamentelor pe bază de prescripție medicală, dar primește -la final- un mesaj de eroare (nu puteți elibera medicamentul pentru că nu aveți ultima lista valabilă). Dvs. habar n-aveti de problemă, nu înțelegeți ce se întâmplă, cereți vehement lămuriri de la dezvoltatorul de soft (deși el nu are nici o vină!) si aflați că lista nu a fost încărcată de reprezentanții CNAS- și în SIPE. Tot nu întelegeți ce se întâmplă (nici nu trebuie, dar se întâmplă!), alți nervi, un efect profund negativ asupra relației dvs cu pacientul, iar acesta este pus aiurea pe drumuri.
Astfel de lucruri nu trebuie să se (mai) întâmple nici în anul 2020 și nici în anii viitori!
Rezumat
Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.
...Iată-mă din nou exprimându-mi părerea cu privire la statutul farmacistului clinician...
...