Raportarea lunară

Data: 07/09/2023
farmacie

dr. farm. Marian Pană

Știm că sistemul informatic este vechi și a împlinit peste 20 de ani. Sunt probleme grele legate de hardware, software și de mentenanță pentru PIAS (platforma informatică de asigurări de sănătate) deoarece acest sistem informatic n-a fost proiectat în ideea că va fi folosit de un număr mare de utilizatori, de ordinul sutelor de mii. Ați experimentat direct în farmacie, în destule cazuri, situații în care platforma informatică nu a funcționat.

SIPE (sistemul informatic de prescriere electronică) a intrat în folosință în anii 2013-2014. Fișierul de raportare trebuie “urcat” lunar in SIUI (sistemul informatic unic integrat), o altă componentă a PIAS. Farmaciștii din farmaciile de comunitate raportează -în acest fișier- “REF ID-urile” (identificatorii unici) rețetelor deja eliberate online aflate pe serverul SIPE.

La început, raportarea lunară dura -cel puțin- 7 (șapte) zile; Am înțeles de la specialiști că a apărut -realmente- o problemă, în sensul că s-a redus perioada de raportare la 4-5 zile, pentru farmacii. Ce se întâmplă? Trimiți fișierul la Casa de asigurări de care aparții sperând că totul este corect. Dacă se întâmplă ca ceva să fie incorect, reprezentantul Casei de asigurări (care, de regulă, este o persoană) verifică fișierul, îți transmite erorile, șterge fișierul și, numai după aceea, poți să încarci fișierul corectat (nou) în SIUI. Dacă nu se întâmplă așa, adică nu poți “urca” -în timp util- fișierul corectat (nou), înseamnă că ajungi să nu poți să-ți recuperezi coplata pentru rețetele eliberate pacienților în acea lună. Știu că au fost situații de acest gen. Ca să nu fie nici o problemă, comunicarea dintre farmacie și Casa de asigurări (de care aparții) este nevoie să funcționeze optim, mai ales în perioada de raportare lunară.

Este bine să fim optimiști, să avem răbdare și speranță: se muncește intens la actualizarea “din temelii” a sistemului informatic și sunt asigurări că acesta va funcționa bine, de la sfârșitul semestrului al II-lea din anul 2025.

Deci, mai aveți de așteptat doi ani și soarele va apărea din nou pe “strada noastră”, adică a raportărilor lunare. Și când te gândești că raportarea lunară ar trebui să fie o operațiune banală.

Câte resurse (timp, energie, nervi, posibil bani) risipim aiurea în loc să ne concentrăm pe ce contează cu adevărat!

univ. dr. farm. Denisa Margină si colaboratorii
stiinte farmaceutice

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicine Agency, EMA) definește produsele biologice ca fiind medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute dintr-o sursă biologică. Unele medicamente biologice sunt identice cu unele substanțe deja prezente în corpul uman (exemplu: unele proteine, cum ar fi insulina, hormonul de creştere şi eritropoietina); altele sunt obținute prin procesare din sânge uman, celule, organe și țesuturi de animale...

...
farm. Marian Pană
cogito

Nu trebuie să reinventăm roata, ci este nevoie să ne uităm mai la Vest. Este în regulă cu programul orar de luni...

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom