Recomandarea farmacistului – Diamantul profesiei
Un instrument pentru profesionisti

Data: 17/09/2019
farmacie

Farmacist Costel Grigore, Președinte al Colegiului Farmaciștilor Călărași


De câte ori ați fost tratați ca vânzători de medicamente? De câte ori v-ați simțit vânzători de medicamente și doar atât? A venit timpul să schimbăm ceva. Suntem profesioniști în sănătate, prim filtru și ultim filtru în sistemul medical. De deciziile noastre rapide atârnă de multe ori viața pacienților.

Nu suntem automate de eliberat medicamente, ci profesioniști care rezolvă o multitudine de afecțiuni minore, făcând diferența între cele grave și cele simple. Altfel acestea ar pune o mare presiune pe sistemul sanitar: medicii de familie, camerele de gardă și serviciul de ambulanță.

Este timpul să spunem că ne deranjează să funcționăm sub un CAEN de comerț cu amănuntul și nu sub unul de servicii farmaceutice. Suntem parte din echipa medicală, un factor major în sănătatea publică și avem un cuvânt important de spus în sistemul medical. Farmacia este unitate sanitară, nu supermarket sau altceva.



În ședința Adunării Generale a Colegiului Farmaciștilor din aprilie 2019 am prezentat proiectul „Imaginea Farmacistului”, un proiect de suflet la care lucrez de trei ani, care conturează imaginea de profesionist în sănătate a farmacistului.

Din 2017 am prezentat acest proiect în repetate rânduri în fața Consiliului Național al Colegiului Farmaciștilor și la numeroase evenimente ale farmaciștilor. El a fost continuu rafinat, ținând cont de sugestiile primite de la colegi și de modificările legislative apărute pe parcurs. Adunarea Generală a Colegiului Farmaciștilor l-a primit cu entuziasm și a votat în unanimitate implementarea la nivel de Colegiu a softului „Recomandarea farmacistului”, dezvoltat ca instrument al profesiei și concretizare a măsurilor propuse de „Imaginea farmacistului”, pentru reinventarea profesiei prin reîntoarcerea la esența ei. În urma protocolului încheiat cu Colegiul Național, farmaciștii vor beneficia gratuit de acest software, în varianta standard.



CE ESTE RECOMANDAREA FARMACISTULUI?

  • forma scrisă a sfatului farmacistului, care rămâne la îndemâna pacientului,
  • un document eliberat de farmacist, în urma prestării unui serviciu farmaceutic,
  • un act care dovedește efectuarea serviciului farmaceutic,
  • un document semnat și certificat prin aplicarea Numărului Certificatului de Membru (NCM),
  • un act emis și ca urmare a identificării unor interacțiuni medicamentoase, probleme medicale, sau de terapie,
  • un act farmaceutic propriu,
  • un act ce poate fi consecutiv prescripției medicale, caz în care vorbim de adnotatio.

Recomandarea farmacistului integrează practica farmaceutică curentă, tot ceea ce noi facem zi de zi și reprezintă un instrument de comunicare excelent în relația cu pacientul și cu colegii noștri profesioniști în sănătate. Recomandarea farmacistului este în conformitate cu legislația în vigoare, se înscrie în litera și spiritul legii și nu o rescrie.

Am pornit de la activitățile complexe specifice profesiei de farmacist:

  • informarea și consilierea pacienților,
  • eliberarea medicamentelor,
  • colaborarea cu medicul,
  • raportarea către medicul prescriptor sau autorități,
  • testarea unor parametri biologici,
  • asistență personalizată pacienților.

Toate acestea sunt definite în legea farmaciei și se regăsesc firesc în procedura pe care o propune Recomandarea farmacistului.

ASIGURAREA CALITĂȚII ACTULUI FARMACEUTIC

Recomandarea farmacistului aduce în plus:

  • comunicarea eficientă cu pacientul,
  • consilierea completă, standardizată,
  • informația la care pacientul poate să revină oricând,
  • o procedură completă de consiliere-eliberare pentru marea majoritate a situațiilor care apar într-o farmacie.

Recomandarea farmacistului dovedește acordarea tuturor serviciilor specificate deja în lege. Aduce plus valoare actului farmaceutic, prestanță și prestigiu profesional farmacistului, ca parte a echipei medicale.



CREȘTEREA RESPONSABILIZĂRII

Scopul final al acestui proiect este creșterea responsabilizării atât a farmaciștilor, cât și a pacienților. Pentru că medicamentul fără recomandare este o simplă substanță chimică, uneori chiar o otravă.

Deși un element central în acesta, Recomandarea farmacistului este doar o parte a proiectului mai amplu, „Imaginea farmacistului”, care mai prevede:

  • afirmarea rolului farmacistului ca parte a echipei medicale,
  • utilizarea NCM (numărul certificatului de membru), echivalentul parafei medicului, biologului, biochimistului sau a oricărui alt profesionist din sănătate,
  • elaborarea și implementarea de standarde profesionale,
  • implementarea serviciilor farmaceutice decontabile.

Prin implementarea acestui proiect farmacistul va câștiga prestigiu profesional în fața colegilor de breaslă, a pacienților, a medicilor și a angajatorilor.



DESPRE SOFTWARE

Recomandarea farmacistului este un instrument dedicat exclusiv profesiei, un software pe care l-am dezvoltat prin prisma experienței din farmacie. Varianta standard funcționează independent de softurile de gestiune. Există patru tipuri de documente pe care le emite: act propriu, act consecutiv prescripției medicale, actul mixt care le combină pe acestea doua și formularul de monitorizare a parametrilor biologici.

Completarea în aplicație se face în firescul contactului cu pacientul, incluzând diagnosticul menționat de pacient, simptomele, medicamentele utilizate deja de pacient, date de identificare a pacientului, a prescripției medicale pe care o deține, constatările farmacistului în urma discuției cu pacientul sau a măsurării unor parametri biologici, schema de tratament cu posologia, formule de adresare către medic, recomandarea farmacistului, care poate fi editată liber și formule standard presetate privind regimul igieno-dietetic, monitorizări necesare ș.a.m.d.



Formularul pe care îl generează software-ul este un document menit să rămână în posesia pacientului, pentru a-l ghida în ceea ce privește administrarea medicamentelor și nu numai. De asemenea, documentul poate fi folosit la următoarele vizite la medicul de familie, farmacist sau alt personal medical și este un instrument de educație sanitară, de prevenție și popularizare a măsurilor igieno-dietetice specifice diferitelor codiții medicale.

Aplicația va fi disponibilă la adresa www.recomandareafarmacistului.ro începând cu data de 26.09.2019.

Varianta standard a programului este gratuită pentru că viața și sănătatea pacienților noștri sunt mai importante decât orice profit.



UN PAS ÎNAINTE

Folosind Recomandarea farmacistului, ne vom reafirma activ rolul în sistemul sanitar și în societate. Dorim ca tot mai mulți tineri să fie atrași de acest domeniu, de statutul de farmacist și de faptul că pot face o diferență în societate prin munca și cunoștințele lor.

Se poate ca Recomandarea farmacistului să însemne ieșirea din zona de confort în care farmacistul stă în spatele tejghelei și eliberează medicamente mai degrabă ca un vânzător. Dar este timpul pentru o schimbare. Și schimbarea începe cu noi. Unde vrem să fim peste 10 ani? Peste 20 de ani? Cum va fi această profesie peste 100 de ani? Depinde de ceea ce facem noi astăzi și de ce ne propunem pentru viitor. O schimbare de atitudine, de imagine, de viziune.

„Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” (Mahatma Gandhi)

Farmacist rezident Dotterer-Kiszely Ágnes-Anikó
stiinte farmaceutice

Rezumat

Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.

...
dr. farm. Marian Pană
cogito

Rezistența la antimicrobiene. Încep acest articol cu câteva aspecte generale privind rezistența microorganismelor -bacterii, fungi, virusuri, paraziți- la antimicrobiene (RAM în română/AMR în engleză). Este o problemă extrem de serioasă care o să curme un număr impresionant de vieți, la nivel global, dacă nu luăm acum -în al 12-lea ceas- măsurile care se impun.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom