SOS - despre prețurile medicamentelor

Data: 28/11/2022
farmacie

dr. farm. Marian Pană

O politică națională și rațională a medicamentului combină inteligent tratamentul cu medicamente:

  • inovative (originale) și biologice de referință precum și
  • generice și biosimilare.

Te asiguri -la nivel societal- că cei aflați în suferință sunt tratați adecvat cu ambele tipuri de medicamente.

Am aplicat diverse măsuri, am „stors -prea mult- lamâia” și am ajuns -prea jos- cu prețurile la medicamentele generice și la medicamentele inovative care nu mai sunt protejate de patent. Rezultatul? Avem o problemă serioasă cu disponibilitatea (accesibility) medicamentelor. Avem o listă de medicamente deficitare care conține sute de poziții. Sunt retrase de piața româneasca din cauza prețului prea mic. OMS (Ordinul Ministrului Sănătății) nr. 368/2017 -pentru aprobarea Normelor de calcul privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman precizează în Anexă, cap. II , art. 4 (alin. 5):

Preţul de producător propus pentru Canamed trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din cataloagele-sursă pentru ţările de comparaţie prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. d),…..”

și art. 5 (alin. 1, d) prevede: „comparaţia cu preţul de producător autorizat în:

- Republica Cehă;

- Republica Bulgară;

- Republica Ungară;

- Republica Polonă;

- Republica Slovacă;

- Republica Austria;

- Regatul Belgiei;

- Republica Italiană;

- Lituania;

- Spania;

- Grecia;

- Germania.”

Adițional, dacă vă duceți pe site-ul ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România) aveți o imagine exactă a problemei, în secțiunea Notificare discontinuitate medicamente, la care se găsește un tabel, iar în coloana Observații apare -deseori- expresia motive comerciale,

Reprezintă o mare neîmplinire faptul că nu suntem în stare -la nivel societal- să asigurăm medicamente cu prețul cu amănuntul mai mic de 100 lei. Am rezolva peste 90% din populația României.

Întrebarea fundamentală pe care este nevoie să și-o pună decidenții: vrei să fie disponibil medicamentul X la 20 lei și să-l găsești în orice farmacie sau vrei ca medicamentul X să aibă un preț de 10 lei și să nu-l găsești?

Ce se întâmplă cu medicamente inovative (aflate sub protecția patentului)? Un bun punct de plecare este articolul subsemnatului Despre finanțarea medicamentelor -din anul 2018- din care am selecat câteva pasaje relevante:

 „Suplimentar nu ar fi de dorit să ajungem sa trăim dileme etice de genul: tratăm un număr foarte mare de pacienți cu o sumă mică, respectiv un număr mic de pacienți cu o sumă mare. Oricum se va ridica -în viitor- această problemă care are un potențial explozivimens.

De asemenea trebuie avut in vedere că numărul de pacienti diagnosticați cu boli grave și/sau rare va crește, iar finanțarea pentru medicamentele aferente sublistei C, secțiunea C2 va fi nevoie să fie crescută. Medicamentele viitoare din sublista C, secțiunea C2 vor fi din în ce mai scumpe.

Tendința firmelor inovatoare este sa caute soluții pentru aceste boli care afectează subseturi de populație (plecând de la boli rare -cateva zeci de persoane-, trecând prin neoplasme unde sunt sub tratament aprox. 130.000 de persoane si încheind cu diabetul zaharat -aproape milionul de persoane sub tratament).

Medicamentele cost-volum și cost-volum-rezultat se adreseză tot unor boli grave sau rare precum și unor boli grave, cu mare impact în populație (de ex. hepatita C). Medicamentele dezvoltate de firmele farmaceutice pentru aceste boli sunt/vor fi scumpe sau extrem de scumpe.

Sunt soluții de a avea acces la astfel de medicamente. Iar montajul financiar este dificil, dar nu imposibil.

Aveți mai jos un tabel cu prețuri prevăzute în câteva OMS-uri (ordine ale ministrului sănătății), cu exemple din CaNaMed (catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România) din acest an:

D.C.I. (denumire comună internațională)

Medicament - status

Pret maximal cu amănuntul (lei, inclusiv TVA)

voretigene neparvovec

orfan

1,834,517.96

lenalidomidum

generic

11,320.25

abirateronum

generic

8,790.85

teduglutidum 1.25-5 mg

orfan

42,996.16 - 81,693.98

mosunetuzumabum

orfan

40,003

vosoritidum

orfan

37,947.30

andexanet alfa

inovativ

68,131.50

ravulizumabum

inovativ

62,946.93

idursulfasum

orfan

50,939.22

odevixibatum

orfan

118,215.62

abirateronum

generic

10,881.31

imunoglobulină anti-limfocite (de cal)

inovativ

11,487.98

pegcetacoplanum

orfan

150,442.28

celule cartilaginoase umane autologe

inovativ

63,016.17

ivacaftorum + tezacaftorum + elexacaftorum

orfan

52,281.76

bulevirtidum

orfan

61,476.97

osilodrostatum

orfan

29,969.68

vandetanibum

inovativ

20,265.41

inotersenum

orfan

101,065.73

volanesorsenum

orfan

79,251.18

pomalidomidum

orfan

38,273.24

lanadelumabum

orfan

131,737.77

velaglucerase alfa

orfan

33,914.77

eculizumabum

orfan

16,377.38

La aceste prețuri ale medicamentelor, România are de rezolvat o situație -realmente- dificilă. Accesibilitatea financiară (affordability) devine o problemă extrem de serioasă. Și pentru aceste prețuri sunt soluții, dar discuția e mult mai complexă si complicată.

Farmacist rezident Dotterer-Kiszely Ágnes-Anikó
stiinte farmaceutice

Rezumat

Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.

...
dr. farm. Marian Pană
cogito

Rezistența la antimicrobiene. Încep acest articol cu câteva aspecte generale privind rezistența microorganismelor -bacterii, fungi, virusuri, paraziți- la antimicrobiene (RAM în română/AMR în engleză). Este o problemă extrem de serioasă care o să curme un număr impresionant de vieți, la nivel global, dacă nu luăm acum -în al 12-lea ceas- măsurile care se impun.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom