„Bugetul alocat medicamentelor este mult prea mic!“

Data: 07/09/2015
orizonturi


Interviu cu Richard BERGSTROM, Director General al Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA)

Cine este Richard Bergstrom și ce și-a propus să realizeze cât timp este la conducerea EFPIA?

Sunt farmacist, iar țara mea de origine este Suedia. Am lucrat pentru o perioadă lungă de timp, în dezvoltarea de noi medicamente, într-o companie farmaceutică de talie globală. Din anul 2011 sunt Directorul General al Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice. Din această perspectivă, prioritatea numărul unu pentru mine este să aduc în atenţia factorilor de decizie şi a opiniei publice, accesul lent şi inechitabil la medicamente, pentru pacienţii europeni.

Există voci care aduc în discuție inegalitățile în accesul la tratamente inovative pentru pacienți, în diverse țări ale UE. Care sunt soluțiile EFPIA pentru rezolvarea acestor inegalități? Iar în cazul României, cum vedeți soluționarea acestei probleme, ținând cont de faptul că în ultimii 7 ani pacienții români nu au avut acces deloc la noi tratamente?

Aceasta este o mare problemă care trebuie soluţionată. EFPIA şi asociaţiile sale naţionale sunt gata să propună noi modele prin care să se asigure o introducere rapidă, dar controlată, a noilor medicamente pentru pacienţi.
     Oricum, este clar că în anii următori, guvernele vor trebui să cheltuiască mai mulţi bani pentru medicamente, iar noi am înţeles că ei se aşteaptă să vadă şi "value for money", adică rezultate pentru banii cheltuiţi.
Cum este percepută România la EFPIA, comparativ cu celelalte țări membre ale UE?

Părerea mea este că România este o ţară plină de oameni cu spirit antreprenorial, cu o viziune internaţională și o gândire flexibilă. Dar văd de asemenea că mulţi cetăţeni par să accepte cu uşurinţă faptul că nu toţi pacienţii au acces la asistenţă medicală sau medicamente. Sunt suprins să observ că cetățenii nu iau atitudine faţă de această situaţie.

Ați călătorit în România relativ des în utimii ani. Ce impresii aveți după interacțiunea cu autoritățile din sănătate?

Am întâlnit oameni foarte inteligenți în guvern. Aceştia iden­tifică aceleaşi probleme ca şi noi şi sunt de obicei de acord cu punctul de vedere al Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice.
     Provocarea noastră comună este că nu avem mijloacele şi instrumentele necesare pentru încheierea unor acorduri care să faciliteze accesul rapid al pacienţilor la medicamente inovatoare, iar bugetul alocat medicamentelor este prea mic. Aceasta este de fapt, cea mai mare problemă.

"În ceea ce priveşte accesul la medicamente noi, sunt multe lucruri de învăţat de la alte ţări, cum ar fi Italia şi Belgia."
Care ar fi modelul ideal de piață farmaceutică pentru România și cum ar trebui ea să se dezvolte în următorii ani? 

Avem nevoie să dezvoltăm cât mai curând instrumentele care să faciliteze accesul rapid al pacienților la noile medicamente. Acestea includ elaborarea modelelor pentru contracte, dar și accesul la datele medicale care să permită monitorizarea modului de utilizare şi performanţele obţinute de medicamente vizate. Mi-aş dori, de asemenea, şi o colaborare mai strânsă între diferitele componente ale industriei farmaceutice, mai exact: între producătorii de medicamente inovative şi companii­le producătoare de medicamente generice.rumentele necesare pentru încheierea unor acorduri care să faciliteze accesul rapid al pacienţilor la medicamente inovatoare, iar bugetul alocat medicamentelor este prea mic. Aceasta este de fapt, cea mai mare problemă.

Relativ recent, ministrul sănătății din Bulgaria a anunțat intenția de a organiza achiziții de medicamente scumpe în parteneriat cu România, pentru a putea obține prețuri mai bune. Cum privește EFPIA o astfel de inițiativă?

Cred că există oportunităţi de colaborare în ceea ce priveşte planificarea necesarului, capacitatea de a gestiona acordurile de intrare rapidă pe piaţă a noilor medicamente şi utilizarea datelor referitoare la rezultatele obţinute în practica curentă. Dar sunt sceptic cu privire la negocierile de preţ în care sunt implicate mai multe sisteme de sănătate. Nu cred însă că va funcţiona un astfel de parteneriat, deoarece sistemele sunt diferite şi, de asemenea, bugetele pe care le pot aloca cele două țări sunt foarte diferite.


Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom