Obiceiuri

Data: 07/01/2019
orizonturi

Marian Pană


Lucrurile cele mai simple sunt cel mai greu de de implementat și executat. Multe dintre ele sunt truisme, dar.................

Am realizat demult că este bine să ai câteva obiceiuri. Obiceiuri bune. Pe care să te străduiești să le practici zilnic. Sunt câteva obiceiuri bune pe care le practic, deci vorbesc din experiență.

Important este să citești zilnic, pentru cel puțin 30 de minute. Beletristică si non-beletristică. Este cel mai semnificativ obicei pentru mine pe care vi-l recomand din toată inima. Nu este cazul să vă spun de ce.
Prin învățare continuă poți să te dezvolți. Dacă ai cunoștințe poți să construiești lucruri utile pentru tine, familie, comunitate și societate.
Sunt convins că educația formală și non-formală reprezintă cheia de boltă pentru dezvoltarea unei națiuni.

Un alt obicei bun se traduce prin “echilibru și cumpătare“. Viața m-a convins că-ți trebuie o stare de moderație în “toate cele”.
Tot aici aș încadra si alimentația echilibrată. Mă străduiesc sa am o nutriție sănatoasă. Știu că nu reusesc întotdeauna. Ducându-mi copiii la scoală am observat un fenomen -mai mult decât îngrijorător- în sensul că destui copii din clasele primare (I-IV) sunt deja grași/obezi. Sțiu ce urmează dacă nu luăm măsuri imediate; îi vom pune pe medicație de la vârsta de 20 de ani. Și nu numai. Cu consecințele de rigoare. Aș lansa -fără întârziere- programul de sănătate publică privind o alimentație echilibrată.
Dacă aș fi factor decizional aș investi resurse financiare importante pentru a rula câteva programe simple de sănătate publică care să fie:
  • promovate intens, pe timp îndelungat în mass media scrisă, audio-vizuală, online
  • discutate pe îndelete cu publicul larg de profesioniștii din sănătate.
Îmi vine greu să cred că nu vom culege roadele acestor campanii. Evident după câțiva ani de muncă asiduă și eforturi constante.
Este bine de menționat -tot aici- să aveți o stare de moderație la nivel financiar. Glăsuiește un proverb: “nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma“. De asemenea nu cheltuiți la impuls chiar dacă reclamele vă “ajută“ în acest sens.
Sănătatea este -cu siguranță- cel mai de preț“ giuvaer“ pentru fiecare persoană. De care este nevoie să ne îngrijim permanent. Din păcate o neglijăm. Nici eu nu fac destul. O prețuim la adevărata valoare atunci când n-o mai avem.
Un foarte bun prieten -medic- mi-a recomandat o plimbare -seara- de o jumătate de oră întrucât te scutește de o grămadă de boli. Și dormi și bine (calitatea somnului este esențială). Așa și este. Dar nu este simplu de practicat.
Ar trebui impuse -la nivel societal- câteva condiții obligatorii pentru a nu-ți crește cuantumul asigurării de sănătate. Condițiile obligatorii ar trebui să fie reprezentate de efectuarea unor teste medicale, la un anumit interval de timp. Știm prea bine cu toții: e mai ieftin să previi decât să tratezi.

Alt obicei bun -pe care nu-l practic îndeajuns- este reprezentat de exercițiile fizice. Îmi creeaza o stare de bine, iar neurobiologia ne explică și de ce. Orice sport este bun chiar dacă transpiri. Îmi amintesc -cu nostalgie- cum “băteam” mingea până ”cădeam lați“.

Planificarea este un alt obicei bun. Ce planifici, faci. Ce nu planifici de regulă, nu faci.
Scutește o grămadă de timp pierdut degeaba. Plus că te șimți mai “puternic“ după ce ai planificat activitățile.

Sunt și alte obiceiuri bune pe care poți să le practici. Unul dintre obiceiurile care merită toată atenția se bazează pe proverbul: “cine se scoală devreme departe ajunge“.

Chiar este bine să aveți câteva obiceiuri bune pe care să le practicați zilnic. Va ajută mult în activitatea zilnică, atât profesională cât și personală.
Dacă le practicați, țineți-vă de ele!
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom