Este nevoie de o reglementare strictă a independenței profesionale a farmacistului!

Data: 22/05/2015
orizonturi


Interviu cu Conf. Univ. Dr. Florin BUICU, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților

Cum ați descrie în acest moment piața farmaceutică din România? Ce puncte forte are, ce puncte slabe?!

Piața de medicamente este una importantă în zonă, fiind a doua cea mai mare din regiune.Chiar dacă avem un consum redus de medicamente pe cap de locuitor, dimensiunea demografică este importantă și asta face din România o piață interesantă.
    Așa se face că pe piața noastră sunt prezente marile companii farmaceutice din lume.
    Transparența și predictibilitatea sistemului însă, ar trebui îmbunătățită pentru ca pe viitor, prezența investițiilor să crească atât la nivelul producătorilor, dar și la nivelul distribuției și farmaciilor.







Cum apreciați evoluția farmaciei în România, referindu-ne la cele două forme de farmacii: cea de lanț și cea individuală?

Farmaciștii au fost primii care s-au privatizat în sistemul sanitar. Primele au fost farmaciile independente și ele au avut un rol foarte important în asigurarea cu medicamente a populației în primii ani de economie de piață. Apoi au apărut lanțurile de farmacii care au venit cu locații mai prietenoase, cu metode de marketing moderne ce au adus plusuri pentru pacient - atât în ofertă cât și în servicii. Farmaciile independente au fost obligate să țină pasul și, din competiția între farmacii beneficiază în primul rând pacientul.
    Farmacia individuală rămâne cea mai frecventă formă de asigurare cu medicamente a populației în mediul rural și în orașele mici și trebuie să apreciem efortul farmaciștilor respectivi.
    Existența farmaciilor de lanț și a celor „independente“ este o realitate de mulți ani încoace. România a decis în anii ’90 să meargă pe varianta de a separa proprietatea de exercitare a profesiei de farmacist și este foarte dificil să mai comentăm acum dacă este bine sau nu.
    Farmaciile de lanț au adus valoare adăugată pentru pacient și acest fapt nu poate fi negat. Așa cum farmaciile independente sunt păstrătoarele unor practici sănătoase.
    Important este ca toate farmaciile să beneficieze de condiții egale pentru a se concura pe piață. Aceasta înseamnă accesul la resurse (financiare, umane și aprovizionare), baze de cost comparabile și tratament egal în ceea ce privește expunerea.
    Știu că există probleme în aprovizionarea farmaciilor independente cu medicamente „deficitare“ și am susținut modificările necesare în legislație pentru definirea mai exactă a noțiunii de „serviciu public“. De asemenea, este important să clarificăm aceste aspecte fiscale ce diferențiază structura de costuri a farmaciei - nu este normal ca unii farmaciști să aibă contracte de muncă și alții nu.
    Dacă farmaciile vor putea sa concureze de pe poziții egale, cred că farmaciile independente au șansa lor și așa se întâmplă și în alte țări.
    Apoi este foarte important ca farmacistul să fie profesionistul din piața medicamentului, aflat în slujba pacientului și nu neapărat în beneficiul comerțului. Pentru asta este nevoie să fie reglamentată foarte strict independența profesională a farmacistului.


Apropiatele scăderi de prețuri ale medicamentelor din listele de gratuități și compensate, în jurul cărora au existat atâtea controverse și discuții aprinse în media, cum considerați că vor afecta farmaciiile?

Simpla aliniere a prețurilor la medicamente nu ar trebui să afecteze foarte mult farmaciile. Prețurile la medicamente se vor situa în zona altor țări din Europa și așa cum trăiesc farmaciile în alte țări, ar trebui să trăiască și în România. Nu este normal ca pacientul român să plătească mai mult decât pacientul din alte țări din Europa. Am înțeles că, de fapt, marja farmaciilor nu este cu totul aliniată la nevoile farmaciei în ce privește acoperirea costurilor. Eu am primit cu ceva vreme în urmă un proiect în acest sens din partea Colegiului Farmaciștilor din Mureș și am promovat respectiva inițiativă. Oricum, în ce privește prețurile la medicamente există mai multe propuneri, atât din partea producătorilor, cât și a distribuitorilor și ministerul Sănătății evaluează reglementarea unitară prin eventuale modificări la Ordinul 75/2009.

Reclama și publicitatea pentru farmacii ar trebui reglementată mai strict pentru ca să protejăm pacientul de reclama mincinoasă și/sau irelevantă ce ar putea doar să stimuleze consumul de medicamente, situație pe care nu ne-o dorim. Reclama și publicitatea pentru medicamente sunt bine reglementate și poate ne vom inspira din această legislație pentru ca și farmaciile să aibă un standard modern în această privință.
Cum apreciați nivelul salarizării farmaciștilor români în general și ce puteți face concret pentru farmaciștii de spital, care au salarii mai mici chiar și față de unii asistenți de farmacie!

Personalul ce lucrează în farmaciile comunitare (farmaciști și asistenți) beneficiază de salariile pe care piața și le permite. Din cunoștințele mele, sunt zone în care salariile sunt mai bune acolo unde există o densitate de specialiști mai redusă, dar nivelul salariilor din mediul privat este în mod clar mai bun decât al medicilor și personalului medical.
    Din păcate, în zona de spital, farmaciștii și asistenții sunt în aceeași situație cu cea a medicilor și asistenților medicali.
    Una din primele inițiative ale actualului guven a fost să ajustăm salariile medicilor rezidenți prin acordarea lunară a unei burse de 150 de euro, respectiv 675 de lei. Nu este mult, dar este un sprijin important pentru tinerii specialiști. La parlament este depusă o inițiativă legislativă de creștere a veniturilor personalului medical din spitalele publice care să permită și autorităților locale din comunitățile mai mici, atunci când se consideră că au nevoie de specialiști, să poată susține financiar, inclusiv salarii, personalul medical. Această inițiativă la care sunt coinițiator alături de ministrul sănătății Nicolae Bănicioiu a fost semnată de peste 100 de parlamentari de la toate partidele politice, deputați și senatori și se află la senat, urmând a intra în procesul legislativ.

Cum vedeți rezolvarea comercializării medicamentelor în mediul online?

La acest moment nu avem o reglementare specifică, comercializarea medicamentelor în mediul online fiind interzisă. Este o realitate că sunt medicamente tranzacționate în mediul online și o mare parte prin firme ce sunt greu de controlat, unul dintre pericole fiind reprezentat de produsele contrafăcute. În ceea ce privește medicamentele contrafăctute, Agenția Națioanală a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale face eforturi semnificative pentru a asi¬gura reglementările necesare în această direcție. Existența comerțului paralel și a comerțului online crește riscul apariției medicamentelor contrafăcute, așa că în această direcție este nevoie de reglementări clare și ferme. La acest moment, situația în România este bine controlată și din acest motiv au fost puține situațiile în care medicamentele contrafăcte au fost identificate. Parlamentul colaborează foarte bine cu ANMDM și MS pe această temă și vrem să ne asigurăm că avem în vigoare cea mai modernă legislație.

Ați vorbit nu de mult, despre recunoașterea la nivel european a profesiei de farmacist. Care este această viziune a dumneavoastră?

Să știți că mă bazez, în calitate de Președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, for decizional pe reglementările din domeniul sănătate, pe expertiza specialiștilor. În urma discuțiilor cu aceștia, cu Președintele Colegiului Farmacistilor, Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, a apărut acest subiect.
    Așa cum, de exemplu, în specialități medicale a început recunoașterea europeană directă, și aici mă refer la ATI și medicina de urgență, prin examene recunoscute la nivel european, tot așa se poate face și în domeniul farmaciei.
    Iar cardul european este o formă a recunoașterii europene atât a pregătirii de bază, licența și rezidența, dar și a pregătirii farmaceutice continue. Implementarea cardului european la noi în țară cred că va depinde foarte mult de implicarea Colegiului Farmaciștilor din România.

Cum priviți activitatea unui farmacist: ca pe o profesie liberală, sau ca pe o activitate comercială?

La acest moment, farmaciile sunt organizate sub forma unor societăți comerciale și profesia de farmacist este definită ca o profesie liberală.
    Unii au înțeles că această realitate este o invitație pentru ca să se concentreze să facă profit și eventual să-și reducă taxele plătite prin stabilirea unui salariu minim pe economie sau angajarea pe PFI. În fapt, farmacistul ca și medicul trebuie să se vadă ca un profesionist în slujba pacientului. Evident este în regulă să aibă venituri rezonabile, transparente și cinstite, dar principala motivație a lui trebuie să fie binele pacientului.

Ce părere aveți despre publicitatea pe care unele farmacii o fac în media?

Farmaciile sunt organizate sub forma de societăți comerciale și evident vor trebui să se comporte comercial pe piață. Aceasta nu înseamnă că trebuie să acceptăm actuala situație ce pare să nu aibă limite. Farmaciile sunt printre cei mai mari cheltuitori la TV, fațadele farmaciilor sunt pline de reclame mai mult sau mai puțin corecte și pot să spun că observ asta atât în cazul lanțurilor cât și în cazul unor farmacii independente. Cred că reclama și publicitatea pentru farmacii ar trebui reglementată mai strict pentru ca să protejăm pacientul de reclama mincinoasă și/sau irelevantă ce ar putea doar să stimuleze consumul de medicamente, situație pe care nu ne-o dorim.
    Reclama și publicitatea pentru medicamente sunt bine reglementate și poate ne vom inspira din această legislație pentru ca și farmaciile să aibă un standard modern în această privință.
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom