Primum non nocere și predicții

Data: 10/06/2022
orizonturi

dr. farm. Marian Pană

Suntem profund îndurerați si șocați de ceea ce vedem că se întâmplă în vecinătate. Nu credeam că (mai) este posibil să văd atâtea realități terifiante care sunt “echivalentul“ scenelor apocaliptice din filmele pe care le-am vizionat cu subiecte referitoare la al doilea război mondial. Nici nu merită să ne irosim timpul în discuții despre utilizarea armelor nucleare: sunt asigurate extincția speciei umane și dispariția vieții pe planeta Pământ.

Să fim optimiști și să presupunem că va bine fi în viitor. Ce vor trăi generațiile următoare îmi depășește imaginația. Omenirea beneficiază de două revoluții: tehnologică și medicală.

Îmi permit să citez din cartea mea “Dacă aș fi știut“ legat de revoluția tehnologică: „Suntem parte a unei revoluții tehnologice, iar o paralelă “generațională - instrumente tehnologice devine interesantă:

  • bunici si străbunici – radio
  • părinți – televizor
  • generația mea – computer (desktop, laptop)
  • tineri și copii- telefon mobil “inteligent“ și bonusuri“: tabletă, Internet și rețele de socializare.

Ritmul de dezvoltare tehnologică e uimitor. Riscăm să devenim năuci, iar tehnologia (realitatea virtuală, inteligența artificială, internet of things etc) ne pătrunde din ce în ce mai adânc în viață.” Va fi un progres tehnologic incredibil în anii ce urmează.

Privitor la revoluția medicală, sunt convins că terapia genică si celulară vor deveni terapii comune până-n anul 2050, iar etica medicală va deveni fundamentală.

Vă recomand să citiți articolul “Hacking into humanity”; după lectura acestuia am “căzut pe gânduri”.

Principiul “PRIMUM NON NOCERE“ este profund și adevărat.

Energia va face parte din această revoluție medicală. Acum nu știu cum și în ce formă, dar copiii noștri și copiii copiilor noștri vor fi beneficiarii.

Alte aspecte care prevăd că vor fi comune în viitor (până-n anul 2050):

  • taxiuri zburătoare
  • roboți (în zona personală)
  • călătorii “comerciale“ în spațiu
  • săptămâna de lucru de 3-4 zile
  • prevenția (va fi la fel de importantă ca tratamentul medicamentos)
  • interconectare (totul va fi conectat).

Predicțiile de mai sus pot deveni realitate dacă înțelegem să respectăm natura. Ceasul ticăie, nu prea (mai) avem timp și dacă nu reușim să facem ceea ce trebuie făcut, viața pe planeta Pământ va dispărea fără utilizarea armelor nucleare.

Cu toate acestea sunt optimist, o să ne trezim foarte rapid și am convingerea că omenirea va merge înainte și ascendent.

Umanitatea va triumfa!

 

Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom