GHIDUL SĂNĂTĂŢII  TALE CU  AJUTORUL  GEMOTERAPIEI  - partea I
diagnostic si tratament - public larg

Data: 01/11/2012
diagnostic si tratament - public larg

Ce este şi cum funcţionează gemoterapia?
Gemoterapia este terapia cu aşa numitele “celule stem”vegetale, ţesuturi vegetale embrionare - acele părţi tinere de plantă care au stocată în ele puterea regeneratoare a plantei - precum: mugurii, mlădiţele (ramuri tinere), bobocii (muguri de flori sau fructe), amenţii (inflorescenţe bogate în polen), ra­di­­celele (rădăcini tinere), scoarţa internă a rădăcinii sau scoarţa de pe ramurile tinere, seva sau seminţele.

În aceste ţesuturi vegetale embrionare (numite şi meristeme vegetale) se  regăsesc, indiferent de vârsta plantei, capacitatea de reproducere şi de multiplicare celulară. În plus, modul de preparare a gemoterapicelor, prin extracţie din materialul vegetal aflat în stare proaspătă, face ca să se păstreze nealterată bogăţia de enzime, fitohormoni, aminoacizi. Aceste substanţe cu structuri asemănătoare organismului uman pot, datorită acestei calităţi, să iniţieze reacţii la nivel celular, cu rol de eliminare a substanţelor străine, având ca rezultat detoxifierea  celulelor blocate (pe baza acţiunii specifice la nivelul anumitor organe) şi reluarea funcţionalităţii lor. Putem spune că gemoterapia este o terapie blândă care acţionează profund.
Primăvara natura revine la viaţă datorită  factorilor de creştere conţinuţi în părţile tinere de plantă. Folosind extractele gemoterapice putem beneficia şi noi de o „reînnoire” a organismului, rezolvând  problemele de sănătate care apar uneori, dar şi mai important, preîntămpinăndu-le.
                                                          
Se deosebesc extractele gemoterapice de fitoterapicele clasice?
În primul rând, deosebirea este dată de compoziţia chimică diferită a extractelor obţinute din părţi tinere ale plantei, faţă de cea a extractelor obţinute din părţi adulte ale plantei (fitoterapia tradiţională). Gemoterapicele conţin compuşi care există în plantă numai în această etapă de dezvoltare, dar şi compuşi care se nu se mai transformă pe parcursul procesului de diferenţiere a ţesuturilor vegetale, deci pe care le vom întâlni şi în planta adultă. Au un conţinut bogat în factori de creştere, enzime, proteine, aminoacizi, vitamine şi săruri minerale, semnificativ mai mare decât al părţilor adulte ale plantei, iar acţiunea terapeutică este diferită, în multe cazuri, de cea pe care o cunoaştem la părţile adulte ale aceleiaşi plante folosite în fitoterapia tradiţională.
 
Există reacţii adverse sau contraindicaţii pentru acest tip de terapie?
Gemoterapia este o terapie naturală în general lipsită de reacţii adverse sau contraindicaţii. Cantitatea mică de alcool din produse nu împiedică recomandarea acestora şi în afectări ale funcţiei hepatice, la copii, celor vârstnici, persoanelor însărcinate sau celor care conduc autovehicule. Pentru câteva  produse gemoterapice există anumite atenţionări: mlădiţele de Rozmarin nu se administrează seara, producând o excitabilitate la nivelul sistemului nervos ce poate provoca insomnia. Mugurii de Arin negru şi Arin alb opresc lactaţia.Mlădiţele de Cimişir, mlădiţele deVâsc, seminţele de Cais şi seminţele de Piersic nu se vor administra în sarcină.
Cât timp trebuie să dureze admistrarea gemoterapicelor?
Gemoterapicele pot însoţi un tratament medicamentos sau pot constitui prime opţiuni pentru deblocarea prin detoxifiere a unor emonctorii (căi de eliminare) care nu funcţionează corespunzător.
Pentru întreţinerea stării de sănătate, cure de detoxifiere, administrarea durează de la 2-3 săptămâni la 1-3 luni.
În cazul unor afecţiuni cronice, administrarea este bine să fie corelată cu investigaţii medicale care să stabilească stadiul şi rezultatele obţinute, medicul hotărând schema de tratament optimă.
În cazurile acute se poate apela la gemoterapie, în general ca tratament adjuvant medicaţiei şi este indicat să se continue administrarea timp de 5-7 zile şi după instalarea stării de bine.
 
Cui trebuie să ne adresăm pentru a urma un asemenea tratament natural ?
Există la noi în ţară medici specializaţi în gemoterapie. Asociaţia Română de Gemoterapie şi Homeopatie are în derulare programe de formare în gemoterapie şi altele de pregătire continuă, pentru medici şi farmacişti. Deci adresabilitatea poate fi atât către medicii specializaţi în gemoterapie (se pot obţine relaţii pentru contactarea unor medici la adresa de e-mail a asociaţiei: gemoterapie@gmail.com) cât şi către farmacişti – care vor hotărî dacă vă pot recomanda ei anumite gemoterapice sau vă vor îndruma către un medic.

INTERVIU



PIATA FARMACEUTICA
Rapoarte trimestriale

EDITORIAL
INTERVIU
editorial

Proverbele şi zicătorile nu se nasc din nimic. Şi în urma unor articole pe care le-am citit în ultima vreme, a ieşit din tolba neamului zicala cu pisica aruncată peste gard! Şi mă refer acum, la două materiale apărute în presa online ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom