Raportarea lunară

Data: 07/09/2023
farmacie

dr. farm. Marian Pană

Știm că sistemul informatic este vechi și a împlinit peste 20 de ani. Sunt probleme grele legate de hardware, software și de mentenanță pentru PIAS (platforma informatică de asigurări de sănătate) deoarece acest sistem informatic n-a fost proiectat în ideea că va fi folosit de un număr mare de utilizatori, de ordinul sutelor de mii. Ați experimentat direct în farmacie, în destule cazuri, situații în care platforma informatică nu a funcționat.

SIPE (sistemul informatic de prescriere electronică) a intrat în folosință în anii 2013-2014. Fișierul de raportare trebuie “urcat” lunar in SIUI (sistemul informatic unic integrat), o altă componentă a PIAS. Farmaciștii din farmaciile de comunitate raportează -în acest fișier- “REF ID-urile” (identificatorii unici) rețetelor deja eliberate online aflate pe serverul SIPE.

La început, raportarea lunară dura -cel puțin- 7 (șapte) zile; Am înțeles de la specialiști că a apărut -realmente- o problemă, în sensul că s-a redus perioada de raportare la 4-5 zile, pentru farmacii. Ce se întâmplă? Trimiți fișierul la Casa de asigurări de care aparții sperând că totul este corect. Dacă se întâmplă ca ceva să fie incorect, reprezentantul Casei de asigurări (care, de regulă, este o persoană) verifică fișierul, îți transmite erorile, șterge fișierul și, numai după aceea, poți să încarci fișierul corectat (nou) în SIUI. Dacă nu se întâmplă așa, adică nu poți “urca” -în timp util- fișierul corectat (nou), înseamnă că ajungi să nu poți să-ți recuperezi coplata pentru rețetele eliberate pacienților în acea lună. Știu că au fost situații de acest gen. Ca să nu fie nici o problemă, comunicarea dintre farmacie și Casa de asigurări (de care aparții) este nevoie să funcționeze optim, mai ales în perioada de raportare lunară.

Este bine să fim optimiști, să avem răbdare și speranță: se muncește intens la actualizarea “din temelii” a sistemului informatic și sunt asigurări că acesta va funcționa bine, de la sfârșitul semestrului al II-lea din anul 2025.

Deci, mai aveți de așteptat doi ani și soarele va apărea din nou pe “strada noastră”, adică a raportărilor lunare. Și când te gândești că raportarea lunară ar trebui să fie o operațiune banală.

Câte resurse (timp, energie, nervi, posibil bani) risipim aiurea în loc să ne concentrăm pe ce contează cu adevărat!

Farmacist rezident Dotterer-Kiszely Ágnes-Anikó
stiinte farmaceutice

Rezumat

Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.

...
dr. farm. Marian Pană
cogito

Rezistența la antimicrobiene. Încep acest articol cu câteva aspecte generale privind rezistența microorganismelor -bacterii, fungi, virusuri, paraziți- la antimicrobiene (RAM în română/AMR în engleză). Este o problemă extrem de serioasă care o să curme un număr impresionant de vieți, la nivel global, dacă nu luăm acum -în al 12-lea ceas- măsurile care se impun.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom