Fără tratamentul hepatitei C, piața medicamentelor cu rețetă a scăzut în 2016


Data: 21/03/2017
stiri

Îngrijirea sănătății este costisitoare, necesară și importantă in același timp, iar sistemul public ar trebui să se poziționeze corect față de contribuabilul român, în raport cu ce asigură și ce nu asigură. Ce asigură ar trebui să livreze, iar ce nu asigură să nu blocheze.” a declarat Petru CRĂCIUN, director general Cegedim.

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că în 2016 volumul medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 542,8 mil. unități, în creștere cu 2,1% față de 2015, în creștere fiind și numărul total de zile de tratament (5,9%).
Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 12,95 miliarde lei la preţ de distribuție, în creștere cu 10,6% față de 2015. Izolând impactul programelor cost-volum-rezultat (CVR) și cost-volum (CV), valoarea medicamentelor Rx din farmacii a scăzut față de 2015 (-3,0%).
Pharma & Hospital Report, studiu de referință în analiza pieței farmaceutice din România, este realizat începând cu anul 1996.
"Odată cu anualizarea impactului reducerii prețurilor aplicată în 2015, în 2016 a devenit evidentă situația de presiune în care se găsește atât pacientul român, cât și lanțul de aprovizionare (distribuitori și farmacii) și companiile producătoare.
Reprezentând 5,1% din volumul și 11,7% din valoarea medicamentelor eliberate în România, canalul de spital joacă un rol minim, iar majoritatea covârșitoare a nevoilor de tratament sunt susținute – atât cât sunt – de canalul de retail. Canalul de retail încearcă să maximizeze potențialul comercial al segmentului OTC, iar din interiorul său se îndreaptă către alte piețe o parte din produsele Rx exportabile, în încercarea de supraviețuire a jucătorilor din retail.
Companiile producătoare, pe lângă pierderile înregistrate în piețele cu prețuri mai bune din cauza exportului paralel, susțin deja cu peste 2 miliarde (clawback + payback) funcționarea pieței din România și nu au atâtea resurse încât să susțină o nouă reducere de prețuri, așa cum și-ar dori autoritățile.
Pacienții, pe lângă faptul că plătesc integral medicamentele fără rețetă (3,13 miliarde lei la prețuri de consumator) și în medie 19% din prețul medicamentelor cu rețetă (2,37 miliarde lei), se confruntă cu faptul că produsele exportabile se găsesc greu sau deloc și cu pericolul ca două treimi din produsele a căror patent a expirat să nu mai fie comercializate în România din cauza combinării taxei claw-back cu noile reduceri de prețuri.
Autoritățile au responsabilitatea de a redresa situația actuală, deficitară și discriminatorie, în interesul întregii societăți românești. Cu un grad de susținere actuală de 64% din fondurile CNAS și bugetul MS, insuficient conform uzanțelor vest-europene, reglementările vizând medicamentele pe bază de rețetă (prețuri, marje, compensare/gratuitate, decontare, clawback, payback) trebuie revizuite pentru a readuce piața românească pe făgașul normal: tratamente disponibile și accesibile nediscriminatoriu pentru pacienții asigurați, sustenabilitate pentru producători și lanțul de aprovizionare, plus ajustări în ambele sensuri (și creșteri pentru a acoperi deficitele și nevoile neacoperite, nu doar reduceri) și reglementări care să susțină o concurență loială și echilibrată, singura soluție pentru menținerea raportului calitate/preț la un nivel decent.
Îngrijirea sănătății este costisitoare, necesară și importantă in același timp, iar sistemul public ar trebui să se poziționeze corect față de contribuabilul român, în raport cu ce asigură și ce nu asigură. Ce asigură ar trebui să livreze, iar ce nu asigură să nu blocheze.” a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

Evoluția pieței în volum



În trim. 4 2016, volumul total al medicamentelor eliberate către pacienți s-a ridicat la 144,9 milioane cutii, în creștere cu 5,4% față de trimestrul 4 din 2015, creștere cauzată în special de canalul de retail, care a înregistrat un avans de 5,6%. Pe segmente, ratele de creştere în volum au fost de 3,3% pentru Rx în farmacii,10,1% pentru OTC în farmacii şi 1,8% pentru spitale.

În 2016, volumul total al pieţei a fost de 542,8 milioane cutii, în creştere cu 2,1% faţă de 2015. Volumul medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii s-a ridicat la 340,9 milioane cutii (+2,2% față de anul 2015), cel al medicamentelor fără prescripție (OTC) s-a ridicat la 174,5 milioane cutii (+2,1%), iar volumul medicamentelor din spital s-a ridicat la 27,5 milioane cutii (+0,1%).

Evoluția pieței în valoare



În trim. 4 2016, valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți s-a ridicat la 3,44 miliarde lei, în creștere cu 20,2% față de trimestrul 4 din 2015 creștere datorată în special contractelor cost-volum-rezultat și cost-volum, care au înregistrat avansuri de peste 800%. Pe segmente, ratele de creştere în lei au fost de 22,4% pentru Rx în farmacii,16,9% pentru OTC în farmacii şi 15,3% pentru spitale.

Pentru anul 2016, valoarea totală a pieţei a fost de 12,95 miliarde lei, în creştere cu 10,6% faţă de 2015.

Medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au atins 8.84 miliarde lei (+12,0%), medicamentele fără prescripție (OTC) din farmacii au atins 2,60 miliarde lei (+11,6%), iar segmentul de spital a atins 1,51 miliarde lei (+2,0%).
Izolând impactul semnificativ al programelor cost-volum-rezultat (CVR) și într-o măsură mai mică cost-volum (CV), totalizând cca 1,20 miliarde lei, piața de medicamente Rx fără contract din farmacii a scăzut față de 2015 (-3,0%), însumând 7,64 miliarde lei.

Grupe terapeutice mari - MAT 4/2016 (ianuarie - decembrie 2016)



În privința evoluției principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidențiază creșteri în volum peste media pieței în cazul medicamentelor anti-neoplazice și imunomodulatoare (+9,0%), al celor pentru sistemul digestiv și metabolism (+5,3%), cardiovascular (+4,6%) și musculo-scheletal (3,4%). Sub media pieței au fost medicamentele anti-infecțioase sistemice, care au scăzut în volum cu -5,7%, cele pentru sistemului respirator (-3,3%) și cele pentru sistemul nervos (-1,4%).

În valoare, creșterea medicamentelor anti-infecțioase sistemice (+78,9%) este singura peste media pieței, datorită impactului major al medicamentelor aferente tratamentului hepatitei C fără interferon.
Scăderi în valoare au înregistrat medicamentele pentru sistemul cardiovascular, care reprezintă un sfert din volumul pieței totale (-3,5%), precum și cele pentru sistemul nervos central (-3,9%).

Top 20 Corporații in Volum - MAT 4/2016 (ianuarie - decembrie 2016)

În volume, componența principalelor 10 corporaţii pentru ultimele 12 luni nu se modifică în comparație cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 58,3 mil. unități, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de 47,3 mil. unități și Antibiotice cu 31,1 mil. unități.

Topul primilor 10 jucători este completat de Servier (inclusiv Egis) cu 31,0 mil. unități, Krka (29,5 mil. unități), Alvogen (inclusiv Labormed) (25,8 mil. unități), GlaxoSmithKline (24,1 mil. unități), Novartis (inclusiv Sandoz) cu 22,8 mil. unități, Gedeon Richter (19,8 mil. unități) și Biofarm (19,3 mil. unități).



1 inclusiv ZENTIVA
2 inclusiv TERAPIA
3 inclusiv EGIS
4 inclusiv LABORMED
5 inclusiv SANDOZ
6 inclusiv ACTAVIS


Top 20 Corporații in Valoare - MAT 4/2016 (ianuarie - decembrie 2016)

Componența primelor 3 corporații din punct de vedere al valorii pentru ultimele 12 luni nu se modifică pe primul loc fiind Abbvie cu 1.441,9 mil. lei, urmată de Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 831,3 mil. lei, și de Novartis (inclusiv Sandoz) cu 591,3 mil. lei. Ascensiunea corporației Abbvie se datorează în cea mai mare parte creșterii produselor utilizate în tratamentul fără interferon al hepatitei C.
Topul primilor 10 jucători este completat de Pfizer (569,8 mil. lei), Servier (inclusiv Egis) cu 561,7 mil. lei, Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu 540,6 mil. lei, GlaxoSmithKline (528,0 mil. lei), Hoffmann La Roche (474,2 mil.lei), AstraZeneca (410,5 mil. lei), și Teva (inclusiv Actavis) cu 340,2 mil. lei.



1 inclusiv ZENTIVA
2 inclusiv SANDOZ
3 inclusiv EGIS
4 inclusiv TERAPIA
5 inclusiv ACTAVIS
6 inclusiv LABORMED

Farmacist rezident Dotterer-Kiszely Ágnes-Anikó
stiinte farmaceutice

Rezumat

Demodicoza umană este o dermatoză parazitară transmisibilă cauzată de acarienii Demodex, prezenți în foliculii piloși și glandele sebacee umane. Conform studiilor actuale, substanțele conținute de unele uleiuri esențiale cum ar fi uleiul esențial de arbore de ceai, mentă, camfor, salvie s-au dovedit eficiente în tratamentul demodicozei umane. Cercetări ulterioare ar trebui să se concentreze asupra eficacității, toxicității, formulării substanțelor naturale pentru a îmbunătăți potența acaricidă a acestora în demodicoza umană.

...
dr. farm. Marian Pană
amfiteatru

Mă concentrez pe farmacistul de comunitate, respectiv farmacia de comunitate. Nu trebuie să reinventăm roata. Doar sa ne uităm mai la Vest de noi și să înțelegem ce au făcut alții în ultima sută de ani. O să-mi permit să enumăr câteva probleme la care trebuie găsită o rezolvare cât mai rapidă.

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom