Ministerul Sănătății a eliminat copia legalizată din procesul de recunoaștere a calificărilor


Data: 20/09/2016
stiri

Medicii și farmaciștii care doresc eliberarea unui Certificat de Conformitate nu mai trebuie să prezinte la Direcțiile de Sănătate Publică copii legalizate după documente.

Astfel, pentru a fi recunoscute calificările româneşti în celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru profesiile de medic, medic dentist şi farmacist, se vor depune copii nelegalizate ale următoarelor documente:

  • Diploma de licenţă, respectiv diploma de medic, medic dentist/medic stomatolog sau farmacist;
  • Foaia matricolă a diplomei de licenţă sau după caz a diplomei de  medic, medic dentist/medic stomatolog sau farmacist;
  • Diplomă de bacalaureat;
  • Carnet de rezident;
  • Carte de muncă;
  • Documentele de schimbare a numelui (ex.certificat de căsătorie)
  • Contract/contractele individuale de muncă/contractele de voluntariat şi sau/actele adiţionale ale acestora

La depunere, copiile nelegalizate vor fi însoţite obligatoriu de originale şi vor fi certificate sub semnătură de persoana desemnată din cadrul DSP să primească aceste dosare. După certificare, originale se restitue titularilor. În cazul în care o persoană aduce totuși o copie legalizată după document, atunci instituţia administraţiei publice centrale este obligată să o accepte.

Solicitanţii au în continuare obligaţia de a depune celelalte acte necesare eliberării documentelor de conformitate în formatul solicitat şi până în prezent.

În cazul solicitanţilor care prezintă documente emise de alte state membre ale UE sau state terţe ( ex. diplomă de bacalaureat, certificat de căsătorie, etc.) acestea vor fi însoţite de traducerea în original în limba română.

Măsura intră în vigoare marți, 20 septembrie, și se înscrie în acțiunile Executivului României de simplificare și debirocratizare a interacțiunii cetățenilor cu administrația publică. 

(comunicat de presa, Ministerul Sanatatii)  
univ. dr. farm. Denisa Margină si colaboratorii
stiinte farmaceutice

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicine Agency, EMA) definește produsele biologice ca fiind medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute dintr-o sursă biologică. Unele medicamente biologice sunt identice cu unele substanțe deja prezente în corpul uman (exemplu: unele proteine, cum ar fi insulina, hormonul de creştere şi eritropoietina); altele sunt obținute prin procesare din sânge uman, celule, organe și țesuturi de animale...

...
specialist Farmacie clinică Elena Cucerdean și colaboratorii
amfiteatru

Sub îndrumarea și la invitația doamnei Conf. Dr. Adina Popa, în data de 3 decembrie 2024, am participat la Cluj-Napoca, la întâlnirea farmaciștilor clinicieni încadrați în spitalele din țară. Această întâlnire a fost organizată în cadrul Zilelor U.M.F....

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom