Terapiile biologice, ultima frontieră a lumii medicamentului


Data: 27/11/2015
stiri

Ultima frontieră în Farmacologie este reprezentată, la momentul actual, de terapiile biologice. Se supun acestui termen medicamentele care sunt foarte selective, deoarece țintesc o singură structură (receptor, proteină, secvență ADN etc.), într-un mod cât se poate de precis, urmărind astfel reducerea efectelor secundare și creșterea eficienței terapiei. Mirela Boroeanu-Stanca

Medicamentele biologice sunt dezvoltate din celule sau organisme vii, prin bioinginerie medicală, spre deosebire de medicamentele tradiționale, obţinute prin sinteza chimică. Există o serie de motive pentru care producerea acestora este mai complexă, precum materia primă utilizată, structura heterogenă, procesul de producție mai costisitor, controalele de calitate suplimentare, sensibilitatea la depozitare și manevrare.
      Fără îndoială ele sunt rezultatul progreselor înregistrate, în ultimele decenii, în domeniul biotehnologiei, iar așteptările sunt, firește, foarte mari, și din partea pacienților, și din partea lumii medicale. Medicamentele biologice constituie unul dintre cele mai relevante progrese terapeutice din ultimii ani, atât prin impactul lor asupra tratării multor afecțiuni, cât mai ales pentru că au permis deschiderea de noi căi în ceea ce privește intervențiile farmacologice inovatoare cum ar fi cele care țin de farmacogenomică. De altfel, viitorul cercetării în terapiile biologice a fost un punct de dezbatere important și pe agenda „Școlii de Vară pentru jurnaliști – jurnalism farmaceutic“, organizată de Colegiul Farmaciștilor din România, la Sighișoara. Prezent și perspective, în cercetarea asupra terapiilor biologice La ora actuală, printre cele mai cunoscute terapii biologice sunt insulina recombinantă, hormonul de creștere uman, diferitele tipuri de interferon și eritropoietina.
      Introduse în ghidurile terapeutice de câțiva ani, terapiile biologice au schimbat deja istoria medicală a multor pacienți. De fapt, s-au dovedit decisive și eficiente prin schimbarea prognozei anumitor boli și sunt acum disponibile în lupta împotriva artritei reumatoide, psoriazisului, bolii inflamatorii intestinale și anumite tipuri de cancer. Mai mult, există în curs de desfășurare studii, în diferite stadii de cercetare, în care oamenii de știință încearcă să lărgească administrarea acestor terapii în sfera oncologică, acolo unde există de fapt marea provocare, și unde ele pot reprezenta o promisiune reală la viață, pentru pacienți.
      Farmacogenomica este poate cea mai tânără ramură a biologiei care studiază interacțiunea dintre genele individului și reacția organismului la medicamente. Scopul constă în obținerea unui tratament cât mai personalizat, dar nu bolii, ci pacientului. O direcție de cercetare foarte promițătoare și foarte „fierbinte“ este terapia genică, o procedură prin care se permite trasferul de material genetic funcțional pentru a preveni sau trata o boală.
      Medicina clasică tratează boala și nu bolnavul și totuși, pacienții nu sunt egali în „ochii“ ei. Natura este «neconvențională»: la fiecare pacient, boala lui depinde de o rețea unică de gene, de micro-climatul din jurul lor și de mediul în care trăiește zi de zi. Într-un viitor ideal, nu vor mai exista terapii de masă, ci fiecare tratament va fi „croit“ pentru un anume pacient. Condiția prealabilă pentru acest scenariu devine o realitate consolidată: înțelegerea mecanismelor care stau la baza bolii. Iar provocarea, „medicamentele de precizie“.
      Lumea medicală și farmaceutică s-a apropiat deja, prin terapiile biologice, de un medicament personalizat, gândit poate nu pentru fiecare persoana în parte, ci pentru grupuri specifice de pacienți. Din fericire, datorită progreselor din domeniul biotehnologiei, matematicii și bioinformaticii, pe care cercetătorii le pot accesa, înregistra, analiza și partaja, cantități mari de informații cu privire la caracteristicile genetice a milioane de persoane sunt acum disponibile.
      Cunoașterea variabilelor individuale va permite terapiilor biologice și farmacogenomicii o eficacitate mai mare, ceea ce va duce la evitarea tratamentelor inutile. De asemenea, va crește posibilitatea de a prognoza eficacitatea unui medicament, astfel încât să fie administrat numai pacienților care au într-adevăr un beneficiu de pe urma respectivei terapii.
      Vestea cea bună, care vine dinspre cercetători, este că abordări terapeutice bazate pe epigenetică reprezintă un potențial nou de frontieră pentru tratamente destinate sferei oncologice și medicinei regenerative. Și, deși calea de urmat necesită încă foarte mult timp, primii pași au fost făcuți odată cu aplicarea terapiilor biologice.

      Provocările viitorului pentru industrie Cu toate că eficacitatea terapiilor biosimilare, de la vaccinuri până la tratamentele oncologice, a fost dovedită, totuși viitorul cercetării de noi terapii este supus necunoscutelor impactulului asupra sistemelor de sănătate, al efectelor financiare, etice etc.
      În următorii ani, brevetele mai multor medicamente biologice importante vor expira. Acestea au o valoare de piață, la nivel mondial, estimată la mai mult de 40 miliarde $. Ori, acest lucru înseamnă că în curând vor fi disponibile din ce în ce mai multe substanțe biosimilare, care vor avea un impact mai mic asupra bugetelor de sănătate. Prin urmare, actuala controversă care există între medicamentele clasice, originale și generice, se va transfera cel mai probabil spre terapiile biologice și biosimilare.
      Dezvoltarea terapiilor biologice prezintă o serie de provocări, chiar și pentru companiile consacrate, nemaivorbind de producătorii tradiționali de produse farmaceutice care ar dori să intre în acest sector de producție. Pentru a reuși, o companie trebuie să aibă un suport financiar bun, pentru că cercetarea, dezvoltarea și lansarea pe piață a unui medicament biologic poate atinge costuri astronomice. E drept că unele companii mici vor putea să se implice în cercetare, dar costul de dezvoltare și de aprobare a produsului depășește, de obicei, resursele celor mai multe organizații. În concluzie, există puține șanse ca în Europa, și chiar SUA, terapiile biologice originale să poată fi administrate la costuri suportate ușor de către bugetele de sănătate. Și totuși, fără îndoială, viitorul terapiilor aparține medicamentelor biologice, fie că vorbim de originale sau biosimilare. Potrivit Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, în 2013, companiile biofarmaceutice americane aveau în dezvoltare mai mult de 900 de medicamente biologice, care se adresează unui număr de peste 100 boli.
univ. dr. farm. Denisa Margină si colaboratorii
stiinte farmaceutice

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicine Agency, EMA) definește produsele biologice ca fiind medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute dintr-o sursă biologică. Unele medicamente biologice sunt identice cu unele substanțe deja prezente în corpul uman (exemplu: unele proteine, cum ar fi insulina, hormonul de creştere şi eritropoietina); altele sunt obținute prin procesare din sânge uman, celule, organe și țesuturi de animale...

...
specialist Farmacie clinică Elena Cucerdean și colaboratorii
amfiteatru

Sub îndrumarea și la invitația doamnei Conf. Dr. Adina Popa, în data de 3 decembrie 2024, am participat la Cluj-Napoca, la întâlnirea farmaciștilor clinicieni încadrați în spitalele din țară. Această întâlnire a fost organizată în cadrul Zilelor U.M.F....

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom