Un deces la fiecare trei secunde în 2050 din cauza rezistentei la antibiotice!


Data: 31/08/2016
stiri

În anul 2050 s-ar putea înregistra zece milioane de decese suplimentare pe an, sau câte o persoană la fiecare trei secunde, din cauza rezistenței la antibiotice, se arată în raportul final al unui studiu britanic de amploare, citat AFP.
     Prin acest raport este semnalată nevoia unei schimbări drastice în ce privește modalitatea de utilizare a antibioticelor, al căror consum excesiv și în mod greșit favorizează evoluția unor supermicrobi rezistenți la antibiotice.
     O'Neill susține lansarea unei campanii ample de sensibilizare a publicului, care în mare parte nu cunoaște riscurile la care se expune. De asemenea, el cere înființarea unui fond de 2 miliarde de dolari destinați cercetării, o reducere majoră a utilizării antibioticelor la fermele de animale și recompensarea laboratoarelor care dezvoltă noi antibiotice.

     ,,Trebuie să nu mai luăm antibiotice ca pe bomboane", a insistat Jim O'Neill. După debutul studiului, la jumătatea anului 2014, mai mult de un milion de persoane au murit din cauza infecțiilor cu virusuri sau bacterii rezistente la antibiotice, subliniază raportul. El precizează că acest bilanț ar putea crește cu aproximativ 10 milioane de decese suplimentare pe an până în 2050, mai multe decât cele cauzate de cancer în prezent, și că această situație ar duce la costuri de până la 100.000 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Formele farmaceutice de comprimate și suspensie orală ale medicamentului NOXAFIL (posaconazol) nu sunt interschimbabile
Înlocuirea comprimatelor cu suspensie orală sau invers poate duce la supradozare sau subdozare, precum şi la riscul apariției reacţiilor adverse grave sau lipsă de eficacitate. Medicii prescriptori trebuie să specifice forma farmaceutică pe fiecare prescripţie medicală pentru posaconazol, iar farmaciştii trebuie să se asigure de eliberarea corectă a formei farmaceutice cu administrare orală.
     Informaţii suplimentare referitoare la problema de siguranță și recomandările respective:
  • Posaconazolul este un medicament antifungic cu spectru larg, din clasa derivaților de triazol, indicat pentru utilizarea în tratamentul infecţiilor fungice şi profilaxia infecţiilor fungice sistemice.
  • Posaconazolul este disponibil sub formă de suspensie orală (40 mg/ml), comprimate (100 mg) şi concentrat pentru soluţie perfuzabilă (300 mg).
  • Doza de posaconazol recomandată pentru administrarea pe cale orală este: Comprimat: 300 mg/zi (ulterior unei doze de încărcare de 600 mg în prima zi); Suspensie orală: 600800 mg/zi.
  • Au fost raportate erori de medicație ca urmare a substituției celor două forme farmaceutice de comprimat și suspensie orală ale medicamentului Noxafil.
  • Trecerea inadecvată de la administrarea de soluţie orală la administrarea de comprimate a determinat apariția de cazuri de toxicitate legată de doză, în timp ce trecerea de la administrarea de comprimate la administrarea de soluţie orală a determinat subdozare şi lipsă de eficacitate.

     Rezumatul caracteristicilor produsului şi prospectul pentru posaconazol sunt în curs de actualizare în vederea includerii atenționării referitoare la faptul că forma farmaceutică de comprimat nu poate fi înlocuită în mod direct cu suspensia orală sau invers. Ambalajele secundare pentru formele de prezentare cu administrare orală din UE sunt în curs de revizuire pentru a se diferenţia mai clar cele două forme farmaceutice şi vor include o atenționare cu privire la faptul acestea că nu sunt interschimbabile.
univ. dr. farm. Denisa Margină si colaboratorii
stiinte farmaceutice

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicine Agency, EMA) definește produsele biologice ca fiind medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute dintr-o sursă biologică. Unele medicamente biologice sunt identice cu unele substanțe deja prezente în corpul uman (exemplu: unele proteine, cum ar fi insulina, hormonul de creştere şi eritropoietina); altele sunt obținute prin procesare din sânge uman, celule, organe și țesuturi de animale...

...
specialist Farmacie clinică Elena Cucerdean și colaboratorii
amfiteatru

Sub îndrumarea și la invitația doamnei Conf. Dr. Adina Popa, în data de 3 decembrie 2024, am participat la Cluj-Napoca, la întâlnirea farmaciștilor clinicieni încadrați în spitalele din țară. Această întâlnire a fost organizată în cadrul Zilelor U.M.F....

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom