Și totuși....unde este adevărul?

Data: 14/11/2023
amfiteatru

farm. pr. Anca Crupariu
Colegiul Farmaciștilor din România

In luna iunie a acestui an, am publicat articolul intitulat sugestiv: Soarta pudrei de talc pentru copii a companiei Johnson&Johnson  a fost pecetluită în 2023 (https://www.universfarmaceutic.ro/amfiteatru/soarta-pudrei-de-talc-pentru-copii-a-companiei-johnson-johnson).

Spuneam atunci și gândesc la fel și acum:

Ca farmaciști, și desigur și ca utilizatori ai pudrei de talc pentru copii a companiei Johnson&Johnson (J&J) este firesc să ne preocupe soarta acestui produs pe care, deși nu se mai află pe rafturile farmaciei, îl vedem parcă aievea în fața ochilor, într-atât eram de familiari cu imaginea lui.

Lucrarea sintetiza informațiile despre pudra de talc J&J apărute în presa internațională și din România pe o perioadă mai lungă de timp, toate menite, în general, să incrimineze produsul atât de cunoscut, pe care, multă lume l-a folosit, și nu o dată, de-a lungul vieții. Documentarea articolului a însemnat o permanentă pendulare între problema siguranței pudrei de talc a gigantului J&J dezvăluită de agenția Reuters în decembrie 2018 (și preluată rapid în spațiul public) și datele din literatura de specialitate care  tratau siguranța talcului ca pe o problemă contestată. Cititorul, profersionist în domeniu sau nu, era asaltat de informații contradictorii: J&J susținea, în baza unor studii de profil siguranța talcului, în timp ce alte studii demonstrau că utilizarea pudrei talc contaminate cu azbest putea fi asociată cu riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special cancer ovarian și mezoteliom.

J&J a fost astfel implicat în zeci de mii de procese, câștigate de reclamanții care invocau nocivitatea pudrei de talc a companiei, asociată cu îmbolnăvirea lor de cancer, decizia diferitelor instanțe obligând compania J&J la plata unor daune fabuloase de sute de mii și chiar miliarde de dolari!

În fața oprobriului public, J&J a luat decizia de a scoate pudra de talc pentru copii de pe piața SUA și a Canadei, într-o primă fază, ca apoi, în 2023, produsul să dispară în întreaga lume, fiind înlocuit cu o pudră pentru bebeluși pe bază de amidon de porumb. De menționat însă, că, și după această măsură radicală, J&J susținea în continuare că pudra sa de talc  nu putea fi asociată cu cancerul, încrederea companiei bazându-se pe opinia unor reputați experți în domeniu.

Și, povestea continuă…..

Iată că scandalul pudrei de talc pentru copii J&J ia o altă întorsătură, de data aceasta favorabilă companiei….

Aceeași agenție Reuters, care, cu cinci ani în urmă, a făcut cunoscut lumii cazul gigantului farmaceutic J&J care, conform acesteia, ştia de zeci de ani faptul că în pudra de talc pentru copii pe care o produce există azbest, un mineral periculos pentru sănătatea omului, care poate provoca mai multe boli, printre care şi numeroase forme de cancer relatează recent că o instanță din New Jersey a anulat un verdict împotriva J& J, care prevedea plata a 223,8 milioane de dolari, judecătorii stabilind că au existat anumite vicii de procedură, ceea ce a determinat ca procesul, câștigat inițial de patru reclamanți care au susținut că au dezvoltat cancer în urma expunerii la azbestul din produsele cu pudră de talc, să fie reluat. Decizia instanței din New Jersey s-ar fi bazat pe constatarea că soluția inițială împotriva J&J ar fi fost dată, în mod eronat, în urma concluziilor unor pretinși experți, plătiți de participanții la procesul colectiv.

(Citiți mai mult: https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-verdict-care-obliga-johnsonjohnson-la-plata-a-223-de-milioane-de-dolari-in-scandalul-pudrei-de-talc-a-fost-anulat-2530251).

Și dacă producătorul J&J, care nu a recunoscut niciodată că ar fi greșit, e într-adevăr  nevinovat?

Cred că suntem îndreptățiți să ne întrebăm: Și totuși….unde este adevărul?

Elena Cucerdean
farmacist specialist Farmacie clinică
punctul pe i

Permiteți-mi să am onoarea de a răspunde invitației de a-mi exprima propria viziune despre o specialitate vitală, extrem de puțin promovată în România, dar care a prins contur datorită câtorva farmaciști specialiști în farmacie clinică ajunși în posturi specifice în spitalele din țară.

Aceștia au avut curajul să contrazică și să învingă sistemul, care pare că încearcă în mod constant să nu recunoască potențialul...

...
dr. farm. Marian Pană
orizonturi

Procent(%) cheltuieli medicamente din PIB. Se cheltuie (vedeți grafic) pe medicamente între 1-2% din PIB-ul (produs intern brut) unei țări din OECD (Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare). In anul 2013, media țărilor din OECD a fost 1,4% din PIB...

...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom