Scăderile semnificative la medicamentele pe bază de prescripție se accentuează

Data: 09/06/2016
orizonturi

C
onform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 3,04 miliarde lei la preţ de distribuție în trimestrul 1 al anului 2016, în scădere cu 7,0% comparativ cu trimestrul 1 al anului 2015. Pharma & Hospital Report, studiu de referință în analiza pieței farmaceutice, este realizat în România începând din 1996. „Reducerea prețurilor aplicată anul trecut pentru medicamentele pe bază de prescripție a determinat o scădere semnificativă a acestui segment în farmacii (-14,3% în valoare pentru ultimele 12 luni), care a determinat o perturbare semnificativă a lanțului de aprovizionare și a creat un adevărat obstacol pentru disponibilitatea multor tratamente. Dacă facem abstracție de introducerea tratamentului pentru hepatită, scăderea acestui segment ar fi fost de 16,7%. În situația actuală, considerăm că întreaga metodologie de fixare a prețurilor și de co-plată a medicamentelor trebuie revizuită" a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

Piaţa totală – Trim. 1/2016

Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți în trimestrul 1 din 2016 s-a ridicat la 3,04 miliarde lei, în scădere cu 7,0% față de trimestrul 1 din 2015. Medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,05 miliarde lei, în scădere cu 9,4%. Medicamentele fără prescripție (OTC) au atins o valoare de 0,64 miliarde lei, în creștere cu 1,6%, iar segmentul de spital a atins 0,35 miliarde lei, în scădere cu 7,1% față de trimestrul 1 din anul precedent.

Raport pharma

Piaţa totală – MAT 1/2016 (aprilie 2015 - martie 2016)

La nivelul ultimelor 12 luni valoarea totală a pieţei a fost de 11,5 miliarde lei, în scădere cu 9,0% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (aprilie 2014 - martie 2015). Pe segmente, ratele de creştere în RON au fost de -14,3% pentru Rx în farmacii, 8,2% pentru OTC şi -1,8% pentru spitale.

Raport pharma

Grupe terapeutice mari - MAT 1/2016 (aprilie 2015 - martie 2016)

În privința evoluției principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidențiază creșteri în volum doar în cazul medicamentelor anti-neoplazice și imunomodulatoare (2,2%); în valoare, creșterea medicamentelor anti-infecțioase sistemice (2,8%) este singura peste zero.

Raport pharma

Top 20 Valoare Corporații - MAT 4/2015 (ianuarie - decembrie 2015)

Componența principalelor 3 corporații din punct de vedere al valorii pentru ultimele 12 luni se modifică prin rocada dintre Servier (inclusiv Egis), locul 3 cu vânzări de 558,7 mil. lei și Hoffmann La Roche, locul 4 cu vânzări de 534,9 mil. lei, pe primul loc rămânând Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 813,9 mil. lei, urmată de Novartis (inclusiv Sandoz) cu 597,9 mil. lei. Topul primilor 10 jucători este completat de Pfizer (521,5 mil. lei), Abbvie (509,3 mil. lei), Sun Pharma (inclusiv Terapia, 505,0 mil. lei), GlaxoSmithKline (484,2 mil. lei), AstraZeneca (388,6 mil. lei), și Merck & Co (335,1 mil. lei). Ascensiunea corporației Abbvie se datorează în cea mai mare parte creșterii produselor utilizate în tratamentul hepatitei C.

Raport pharma

Top 20 Volum MAT 1/2016 (aprilie 2015 - martie 2016)

În volume, componența principalelor 10 corporaţii pentru ultimele 12 luni nu se modifică în comparație cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 59,1 mil. unități, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de 44,4 mil. unități și Servier (inclusiv Egis) cu 29,8 mil. unități. Topul primilor 10 jucători este completat de Antibiotice cu 29,2 mil. unități, Alvogen (inclusiv Labormed) (28,5 mil. unități), Krka (24,5 mil. unități), Novartis (inclusiv Sandoz) cu 24,0 mil. unități, GlaxoSmithKline (23,4 mil. unități), Biofarm (19,7 mil. unități) și Gedeon Richter (19,0 mil. unități).

Raport pharma

1 inclusiv ZENTIVA
2 inclusiv SANDOZ
3 inclusiv EGIS
4 inclusiv TERAPIA
5 inclusiv LABORMED

NB: Aceste date estimează ieşirile de produse din farmacii către pacienţi; compararea ieşirilor produselor cu intrările acestora în farmacii sau cu cele privind importul / producţia locală a acestora este parţial incorectă (calculul valorilor şi cotelor de piaţă de mai sus este efectuat în preţuri de achiziţie în farmacie, iar valorile de import sau producţie disponibile din alte surse sunt exprimate în general la preţuri de producător).


Conf.dr. Hancu Gabriel
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

Paradigma profesiei de farmacist s-a modificat substanțial în ultimii 20 de ani. Paradigma este o construcție mentală larg acceptată, care conferă unei comunități (în cazul de față unei entități profesionale) o bază pentru crearea unei identități de sine. Identitatea de sine este o concepție care descrie modul în care ne percepem pe noi înșine ca profesioniști în contextul nostru ocupațional și modul în care le comunicăm valorile noastre profesionale celor cu care interacționăm. Există diferite definiții academice ale identității profesionale: unii sugerează că identitatea profesiei evoluează prin socializarea profesională și observarea acțiunilor semenilor noștri, iar alții susțin că se bazează pe dezvoltarea unei expertize comune.

...
Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom