Efectul paradoxal al cafelei!

Data: 07/09/2015
punctul pe i

Pare ciudat, însă cercetătorul american, dr. David Dinges, susține că o cafea, băută cu jumătate de oră înainte de somn, te ajută să adormi mult mai ușor și să te odihnești mai bine!

Farmacist primar Elena Clara Popescu, Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România

Făcând o paralelă cu cele susținute mai sus, după intrarea în vigoare a noilor prețuri ale medicamentelor, respectiv 1 iulie 2015, ne confruntăm cu efectul paradoxal al SCĂDERII prețurilor la medicamente prin... CREȘTEREA acestora!
     Noul CANAMED a adus o serie de modificări în ceea ce privește prețul medicamentelor comercializate pe teritoriul Romaniei.
     Reprezentanții MS au anunțat o reducere de preț de 20% a medicamentelor fără a face o analiză de preț pentru fiecare medicament în parte.
     Sunt medicamente la care prețul a scăzut cu 40-50%. Aceste medicamente sunt cele care se eliberează bolnavilor pentru bolile cronice, medicamente cu un preț ridicat, care se acordă gratuit. Astfel, bolnavii nu simt această reducere de preț, deoarece ei nu achită un cost suplimentar la achiziționarea acestor medicamente.
     Așa cum am susținut încă din luna aprilie 2015, sunt o serie de medicamente pentru care nu am date statistice, care aveau deja cel mai mic preț din Europa; așadar prețul acestora nu s-a redus, ci dimpotrivă, prețul lor a crescut din cauza cursului de schimb valutar. Pâna la intrarea în vigoare a noului CANAMED, prețurile erau calculate la un curs de schimb de 4,26 lei, iar după 1 iulie 2015 prețul se calculează la un curs de schimb de 4,42 lei.
     Prețuri mai mari sunt la toate ca­tegoriile de medicamente, dar onor MS nu a făcut o situație statistică în acest sens!
     Sigur că media între cele două categorii poate fi de 20%, dar asta nu înseamnă că toate medicamentele au un preț cu 20% mai mic!
     De aici neînțelegerile care au apărut în rândul pacienților, care așteptau o reducere de preț de 20% la toate medicamentele și s-au trezit că la multe medicamente trebuie să achite un cost mai mare decât cel anterior datei de 1 iulie.
     Situația în care pacienții plătesc mai mult la compensare poate apărea și din cauza faptului că medicamentul cu prețul cel mai mic, adică cel care dă prețul de decontare – preț pe care îl suportă CNAS, nu se găsește pe piață, iar farmacistul îi eliberează pacientului medicamentul silmilar, care există, și care are un preț mai ridicat. În acest caz, pacientul va plăti o diferență mai mare, adică diferența de la prețul pe care CNAS îl decontează până la prețul medicamentului care i se eliberează.
     Situația este cunoscută de către decidenți, dar e mai profitabil, pentru imagine, să declari că toate medicamentele vor avea un preț mai scăzut cu 20%, în loc să spui adevărul și anume că prețul unor medicamente va scădea... crescând!
     Bineînțeles că, așa ca de fiecare dată, când sunt probleme în sectorul farmaceutic, vinovații de serviciu sunt farmaciștii!
     Este foarte greu să explici fiecărui bolnav situația prezentată mai sus! O dată ajunși la farmacie, pacienții sunt deja stresați de problemele de sănătate, de cele pe care le întâmpină la medic din cauza birocrației excesive create de legislație (cardul de sănătate fiind în top!) și toate nemulțumirile se răsfrâng asupra farmaciștilor! Pacienții se așteaptă să obțină medicamente cu 20% mai ieftine, așa cum au aflat prin toate canalele massmedia și când văd că au de plătit chiar mai mult decât anterior consideră că vina este a farmacistului, fără să mai accepte explicații, chiar dacă farmaciștii doresc să le ofere!
     Din cauza noilor evenimente politice (situația Greciei, boala prim-ministrului) presa nu a dat mare atenție acestui subiect! Dar, nu-i târziu!
     Atenție însă, pierderile pe care le suportă farmaciile, care sunt estimate între 10-30-% din valoarea stocului existent în fiecare farmacie, vor face ca o serie de farmacii, mai ales cele independente și cele din mediul rural, să intre în insolvență sau faliment! Cu aceste sume, care reprezintă pierderi în gestiunea farmaciilor, acestea trebuiau să se mențină în stare de funcționare, adică să plătească salariații, utilitățile, întreținerea farmaciei și toate celelalte taxe și impozite pe care le plătește orice firmă din Romania! Farmaciile care nu vor face față acestor cheltuieli vor dispărea! Dar cine se mai gândește la această situație!? Principala grijă a guvernanților este aceea de a-și "anestezia" alegătorii, (deși de această data efectul va fi invers celui scontat!) uitând că și farmaciștii, împreună cu mem­brii familiilor, și nu în ultimul rând cu pacienții pe care-i deserves, sunt tot alegători!
     Dar, nu-i nimic, cu toată căldura de afară, presimt că în curând va fi vreme rece!

Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom