Anita Sarkany
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie
În câteva luni vei absolvi Facultatea de Farmacie iar curiozitatea familei și a oamenilor din jurul tău a atins, mai mult ca sigur, cote maxime. De peste tot răsună parcă un ecou ce te întreabă:“Ce vrei să faci mai departe?” O întrebare care la prima vedere pare foarte simplă, dar adevărul este că o dată cu apropierea de “momentul decisiv”, devine un lait-motiv al existenței tale iar răspunsul este din ce în ce mai dificil.
Oportunități vor fi, totul este ca să le identificăm și să profităm de ele. Unii din viitorii farmaciști cred că au totul deja bine conturat în minte, merg la țintă și sunt aparent siguri unde vor să ajungă, alții sunt încă confuzi și oscilează ce în privința drumului pe care vor să-l urmeze, iar alții își păstrează opțiunile deschise.
Anii de facultate au trecut într-o clipită; parcă ieri am intrat sfioși pe poarta Universității, iar în scurt timp vom pleca de aici cu un bagaj mare de cunoștințe, lucru ce mi se pare normal pentru un specialist multidisciplinar așa cum considerăm că ar fi un farmacist.
Cursurile care o dată păreau lungi, pline de informații ambigue uneori poate chiar de nedeslușit, laboratoarele la care micul cercetător din noi ieșea la suprafață pierzând noțiunea timpului, au reprezentat pașii mărunți care de nicăieri ne-au adus tocmai în pragul trecerii de la statutul de student la cel de specialist în domeniul medicamentului. Îmi aduc aminte ca și cum ar fi fost ieri, vorbele auzite la unul dintre primele laboratoare la care am participat, iar acestea sunau în felul următor: “fiecare informație acumulată reprezintă o cărămidă; cu trecerea fiecărui an universitar veți clădi câte un perete, iar în anul V veți așeza acoperișul”, fapt ce devine evident în momentul efectuării practicii de specialitate, atunci când toate noțiunile acumulate se conectează instantaneu. Există o bucurie și un entuziasm aparte, greu de explicat, dar cel mai probabil simțit de fiecare dintre noi atunci când pentru prima dată am reușit să facem conexiunea între o substanță activă ochită stingher pe rafturile încărcate ale unei farmacii și informația aferentă regăsită printre nenumăratele pagini ale cursurilor.
De la bun început, perspectiva asupra acestui domeniu este una complexă, oferind siguranța că la finalul studiilor toată lumea va avea șansa de a găsi un loc de muncă după bunul plac, în funcție de aptitudinile și calitățile fiecăruia. Fie că vorbim despre farmacia comunitară unde ai posibilitatea de a interacționa în mod direct cu pacienții și de a pune în practică cunoștințele profesionale acumulate dar și aptitudinile de comunicare, sau despre farmacia de spital unde ai oportunitatea de a fi în legătură strânsă cu medicul, până la munca într-o companie farmaceutică ce îți poate oferi șansa de a fi la curent cu toate noutățile din domeniu sau în industria farmaceutică unde i se va pune la încercare capacitatea organizatorică și disciplina, toate acestea reprezintă medii propice pentru o dezvoltare profesională continuă. De ce continuă? Răspunsul în acest caz este unul foarte simplu: piața farmaceutică este într-o continuă dezvoltare și numai ținând pasul cu inovațiile vei ajunge un profesionist în adevăratul sens al cuvântului.
Fie că vorbim despre farmacia comunitară unde ai posibilitatea de a interacționa în mod direct cu pacienții și de a pune în practică cunoștințele profesionale acumulate dar și aptitudinile de comunicare, sau despre farmacia de spital unde ai oportunitatea de a fi în legătură strânsă cu medicul, până la munca într-o companie farmaceutică ce îți poate oferi șansa de a fi la curent cu toate noutățile din domeniu sau în industria farmaceutică unde i se va pune la încercare capacitatea organizatorică și disciplina, toate acestea reprezintă medii propice pentru o dezvoltare profesională continuă. De ce continuă? Răspunsul în acest caz este unul foarte simplu: piața farmaceutică este într-o continuă dezvoltare și numai ținând pasul cu inovațiile vei ajunge un profesionist în adevăratul sens al cuvântului.
Deși oportunitățile sunt multe și foarte variate, pentru a fi siguri că luăm decizia bună, este important ca pe parcursul facultății să ne lărgim orizonturile prin participarea la cât mai multe activități extracurriculare ce țin atât de domeniul pur informațional cât și de dezvoltarea personală în ceea ce privește atitudinea unui specialist din mediul medico-farmaceutic. Cu toții știm deja cât este de importantă stabilirea unei legături pozitive cu pacientul, dovedit științific fiind faptul că inclusiv vindecarea respectiv buna stare a acestuia depinde în proporție de până la 30% de atitudinea și empatia cadrului medical.
Pentru cei mai curajoși, sunt recomandate bursele ce permit efectuarea unei mobilități într-o altă țară, avantajul fiind reprezentat de faptul că se poate pleca fie de-a lungul semestrului în cazul bursei de studiu, ori pe timp de vară, în cazul burselor de plasament pentru realizarea practicii de specialitate într-o instituție autorizată. Toate aceste experiențe oferă studentului posibilitatea înțelegerii sistemului farmaceutic în profunzime și în același timp implementează în subconștientul fiecăruia dorința de a face o schimbare pozitivă într-un sistem care la ora actuală este destul de controversat.
Așadar, la finalul studiilor, datorită tuturor experiențelor acumulate și a vastelor cunoștințe extrase din domenii fundamentale precum botanica, chimia organică, anorganică sau analiticpă până la materii de specialitate cum ar fi farmacologia, chimia farmaceutică și tehnologia farmaceutică, orice student are capacitatea de a alege fără teamă o ramura pe cât de unică, pe atât de fascinantă a acestui domeniu, căci acum în mâinile sale se află cheia universului farmaceutic.