Este nevoie sa încep cu definiția echității din DEX (dicționarul explicativ al limbii române; Academia Română – Institutul de lingvistică):
-
“dreptate, nepărtinire;
-
cinste. omenie;
-
principiu etic și juridic care stă la baza reglementării tuturor relațiilor sociale în spiritul dreptății, egalității și justiției, al colaborării si respectului reciproc“
Toți vrem să avem venituri mai mari. E chiar de dorit să se întâmple așa. Dar ne trebuie principii clare ca să facem asta.
Așa cum am menționat -într-un alt editorial- creșterea salariilor medicilor reprezintă o condiție necesară dar nu și suficientă. Nu este înțelept să creștem -cu valori greu de imaginat- salariile medicilor.
Am văzut un sondaj “medical“, iar nivelul salariului era pe locul III. Îi interesa pe medici -cel mai mult- infrastructura de sănătate. Cu alte cuvinte să poți să-ți faci meseria.
Dacă ați întreba persoanele specializate în resurse umane, vă asigur că sunt “terminate“ de ceea ce aud și văd.
Ca remarcă personală, în nici o intervenție oficială nu se vorbește despre performanță.
A facut vâlvă -la momentul respectiv- afirmatia ca sunt două Românii: una urbană și una rurală. Nu mai trebuie să creăm alte două Românii: România bugetară și România privată.
Intr-o renumită instituție bugetară -unde lucrează peste 100 farmaciști- era un nivel salarial echitabil. Indiferent dacă ești farmacist, medic, chimist, biolog etc. Efectuând o muncă similară.
Din martie 2018 -conform noii legi a salarizării- toti câstigă un pic mai mult. Cu o excepție. Medicii au o valoare dublă a salariilor față de toți ceilalți -cu studii superioare-.
Situații similare sunt și în spitale.
Nici nu îndrăznesc să vorbesc despre sectorul privat -domeniul farmaceutic- care este cu mult în urma sectorului bugetar. O certă anomalie.
Tesătura și coeziunea sociala se obțin greu și se mențin cu reglaje fine.
În toate îți trebuie echilibru și cumpătare!
P.S. După ce am asistat la dezabaterea publică despre regulamentul de sporuri (în domeniul medical) am aflat aspecte care “te pun pe gânduri“. Unele -chiar- te înfioară. Mi-e clar că prin legea salarizarii -referitoare la domeniul medical- si regulamentul de sporuri s-a deschis “cutia Pandorei“.