Euthyrox, unde ești?

Data: 07/09/2020
punctul pe i

Conf.dr. Hancu Gabriel
farmacist Andrei Daniela

Comunicarea între pacient și farmacist nu a fost nicicând mai simplă și mai eficientă decât în cazul controversatului subiect "Euthyrox". Astfel, aceasta s-a rezumat, în ultimele luni, la refrenul care a fost intonat de mii de voci în farmaciile comunitare: Pacient: "Euthyrox aveti?” Farmacist: “Nu avem!", Pacient: "Când veți primi Euthyrox?” Farmacist: “Nu știm!”. Probabil că nici dacă ar fi fost cântate aceste cuvinte, nu ar fi transmis spectru larg de sentimente de frustrare, disperare, neputință și descurajare. Lacrimile pe care farmaciștii le-au văzut uneori în ochii pacienților sau a aparținătorilor acestora, au lasat întipărite în memoria acestora imagini greu de uitat. Iar alteori s-a lăsat cu scandal, farmacistul fiind învinuit că nu vrea să elibereze sau să-i comande pacientului mult căutatul medicament. Și această descriere nu reprezintă o dramatizare, ci realitatea crudă cu care, farmaciștii din România trebuie să se confrunte în fiecare zi.

Este inutil să aducem în vedere și culpabilitatea plasată forțat în cârca acestora, încurajată de așa zisa mass-media, care transmitea cu nonșalanță, mesajul că medicamentul se găsește în farmacii. Și, se știe, tot ce se vede și aude la televizor în România este 100% adevărat. La fel ce se citește în presă.

Euthyroxul (levotiroxina) este un medicament esențial pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene, și se estimează că în România sunt câteva sute de mii de pacienți cu afecțiuni tiroidiene care au ca recomandare tratamentul cu acest medicament. Dacă ne uităm pe portalul http://medicamentelipsa.ms.ro/, vedem că tot a treia solicitare este despre lipsa Euthyroxului de pe piață, iar răspunsul este aproape invariabil “în sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății (MS) privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România s-au identificat stocuri, în cantități diferite, la X distribuitori angro și în farmacii”. În plină pandemie de coronavirus Euthyroxul a ajuns cel mai căutat medicament din România. Asta după ce MS a evitat să ofere răspunsuri o perioadă bună de timp, iar apoi a anunțat că problema este ca și rezolvată. Explicații de genul că s-ar fi dublat consumul de Euthyrox în 2020 față de anul anterior, sunt puerile, în contextul în care vorbim despre un medicament utilizat într-o boală cronică, ce se eliberează pe baza unei prescripții medicale. Export paralel? Conform statisticilor oficiale exportul paralel de Euthyrox în primele trei luni din 2020 a fost doar de 0,7% din consumul total. Sigur statistica rămâne doar statistică.

Cu toate acestea, producătorul spune că aduce medicamentul în cantitățile necesare, ba chiar mai mari decât acum un an, dar medicamentul nu ajunge în farmacii. Sunt farmacii care nu au primit de luni de zile nici o cutie, altele care primesc 1-2 cutii pe lună.

În tot acest timp, Agenția Națională Medicamentului (ANMDM) le-a recomandat pacienților, printr-un comunicat de presă, ca până la reglementarea problemelor cu aprovizionarea de Euthyrox, să ia un alt medicament, care conține aceeași substanță activă, Accu-Thyrox soluție orală. Dar surpriză, nici acest medicament nu prea se găsește în farmacii. Și întrebarea ar fi câte flacoane de Accu-Thyrox trebuie sa aibă o farmacie pentru a asigura necesarul pe o lună a câtorva pacienți.

Tot ANMDM mai spune că au fost emise autorizații pentru medicamentul Levotiroxina Accord, un generic al Euthyroxului, dar deținătorul autorizației de punere pe piață, a comunicat că " este imposibilă comercializarea acestor produse din cauza modului de calcul şi a procedurii de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor”.

Unele farmacii au avut acces totuși la câteva cutii de Euthyrox. În presă au apărut liste de farmacii unde se pare că se găsește Euthyrox. Se pare că s-au făcut liste de așteptare, pe baza cărora pacientul era sunat să se prezinte la farmacia X să ridice medicamentul. Oricum și această situație mi-a reiterat încă o dată convingerea că spusele lui George Orwell cum că “toate animalele sunt egale, doar că unele sunt mai egale decât celelalte” sunt cât se poate de reale și actuale. Sigur, extrapolând în domeniul farmaceutic, rămân la părerea că toate farmaciile sunt la fel doar că unele sunt mai “farmacii” decât celelalte.

Ce puteau face farmaciștii? Adoptând o atitudine empatică, farmaciștii au ținut stindardul sus conform jurământului lui Hippocrate, pe care l-au rostit cu mâna pe inimă "Voi fi răbdător și înțelegător, față de cel care, datorită bolii, nu îmi acordă respectul cuvenit", și să încerce să împartă puținele cutii primite, pacienților cărora realistic vorbind, le-au pierdut numărul.

Cum împarți un măr la 12 persoane? Simplu:
1. iei în calcul persoana care nu a mai mâncat măr de mult timp;
2. dai doar 1/12 din măr, astfel încât mărul să ajungă tuturor.

Și astfel, farmaciștii au început să împartă Euthyroxul ținând cont de pacientul căruia nu i s-a mai administrat medicația de mai mult timp, de existența obligatorie a rețetei pe care să o ștampileze la eliberare, evitând aprovizionarea de "rezervă" a pacienților, și nu în ultimul rând, eliberând la folie de 25 tablete, pe principiul “să ajungă la cât mai mulți".

S-a ajuns aici datorită unor împrejurări facilitate de un amalgam de reglementări haotice, legate de politica de preț, taxa clawback, modalitatea de prescriere și eliberare în farmacie. În anul 2015, decizia politică ca prețul medicamentelor de pe piața din România trebuie să fie cel mai mic din Uniunea Europeană, a reprezentat dintre promisiunile de campanie electorală de la acea vreme. Odată ce s-a aplicat hotărârea, cel mai mic preț al medicamentelor din UE a condus la dispariția a peste 3.000 de medicamente de pe piața românească. Încetul cu încetul, multe medicamente au dispărut din cauză că au fost considerate nerentabile de către producători.

Problema Euthyroxului însă, devine problema mai multor medicamente, iar explicația "clawback" în fața unui pacient, nu are nici o valoare, nu îl încălzește și oricum acesta nu înțelege conceptul. În aceste zile. accentul cade pe lipsa Euthyroxului și a metforminului, iar speranța că această problemă se va rezolva curând este aceeași ca și pentru punerea pe piață în 2020 a unui vaccin eficient pentru COVID-19. Adică aproape nule. Dacă nici măcar apropierea alegerilor nu le-a rezolvat întrebarea este, oare încotro ne indreptam?

Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom