Conf.dr. Hancu Gabriel
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
Puțini puteau anticipa la începutul anului 2020 criza coronavirusului, și nimeni nu putea prevedea amploarea ei. Sigur, o pandemie era de mulți ani considerată o sabie ce urma să cadă pe grumazul omenirii, dar era greu de anticipat când, cum și unde.
Cum au făcut față farmaciile din România în ultimele trei luni ? Greu și cu greu.
La început a fost isterie, pacienții/clienții au invadat farmaciile cumpărând cantități mari de Paracetamol, Ibuprofen, Vitamina C, antitusive, expectorante etc. În acele zile Paracetamolul a fost la putere, erau cliențí care solicitau 10-15 cutii de Paracetamol. Vânzările farmaciilor au crescut brusc pentru aproximativ o săptămână. Apoi ne-am trezit că nu avem materiale de protecție și dezinfectanți; stocurile de măști de protecție, mănuși de cauciuc, spirt sanitar sau alcool s-au epuizat rapid. Vânzările farmaciilor au scăzut la fel de brusc pe cât crescuseră cu doar o săptămână înainte.
Clienții încercau să-și achiziționeze din farmacii toate bazaconiile despre care citeau online că ar fi eficiente împotriva COVID-ului de la vitamina C injectabilă la Plaquenil.
La un moment dat în multe farmacii nu existau materiale de protecție nici pentru farmaciști și asistenții de farmacie, lipseau de la furnizori și practic nu le puteai achiziționa.
O mască de unică folosință de 50 bani a devenit 8 RON apoi 5 RON, o mască mai serioasă 30-50 RON, litrul de spirt sanitar era mai scump decât decât cel de whisky. Mona a ajuns mai apreciată decât Jack Daniels. Toate materialele sanitare se putea achiziționa doar cu “plata pe loc”. Unii au făcut bani serioși de pe urma crizei sanitare, dar nu farmaciile cum poate alții ar fi înclinați să creadă.
S-au montat paravane, s-au dezinfectat suprafețe, s-a restricționat accesul în farmacie al pacienților, unele farmacii și-au restrâns programul de activitate, s-a încercat păstrarea distanței sociale între persoanale care așteptau la rând.
Unii dintre colegi au fost detectați pozitiv cu SARS-CoV-2, unele farmacii au fost închise temporar, angajații au fost trimiși acasă în autoizolare. Să mergi la farmacie implica un risc considerabil.
Vânzările farmaciilor online au crescut. Unii au preferat achiziția OTC-urilor, cosmeticelor, suplimentelor alimentare, obiectelor de igienă și tehnică medicală din fața calculatorului.
Medicii de familie au avut posibilitatea să acorde consultații pacienților prin telefon, nu a mai fost neapărat necesară deplasarea la medicul de familie, sau la medicul specialist a pacientului pentru a intra în posesia reţetei prescrise. Reţeta putea fi transmisă pacientului prin intermediul telefonului sau prin e-mail. În paralel, medicul „introducea în sistem“ reţeta, dacă era vorba de o reţetă compensată, astfel că în momentul prezentării pacientului la farmacie datele ar fi trebuit să fie disponibile. În teorie a fost o măsură bună, numai că în continuare “sistemul” nu funcționa. S-au eliberat rețete “offline” la greu.
Criza medicamentelor s-a acutizat și mai mult, bolnavii cronici au avut din ce în ce mai greu acces la medicamentele deficitare (medicamente pentru diabet, medicamente pentru hipotiroidie).
S-a descurcat bine comunitatea farmaceutică până acum în criza COVID? Aș zice că da, deși meritele ar fi mai degrabă individuale și nu bazate pe niște strategii guvernamentale coerente. Făcând un rezumat farmacistul a trebuit să facă față următoarelor provocări: lipsa echipamentelor de protecţie, teama de a fi infectaţi, revolta oamenilor care nu găseau medicamentele de care au nevoie, isteria unora de a cumpăra cantităţi mari de medicamente despre care „au auzit la televizor” că ar fi eficiente în tratamentul COVID-19.
Rolul farmaciștilor include nu doar abordarea tratamentului unei mari varietăți de afecțiuni “minore”, ci ei reprezintă o sursă de încredere de sfaturi în materie de sănătate pentru pacienți, și ajută la reducerea presiunii exercitate pe spitale și pe clinici în această perioadă tulbure.
În comunitatea farmaceutică însă ne confrutăm și ne vom confrunta în continuare cu două aspecte ale acestei crize: cea medicală și cea economică. Dar cred că asta de fapt se poate generaliza la nivelul întregul societăți. Dacă nu se rezolvă prima ne vom adânci din ce în ce mai mult în a doua.