O știre din Ziarul Financiar din 13 august 2024: “Salariul mediu net, peste 1,000 de euro pentru a patra lună consecutivă…….”. Adică, -aproape- o sumă de 5,000 lei.
Farmacistul de comunitate
Farmaciștii care lucrează în farmaciile de comunitate și obțin salarii nete de 5,000 lei sau mai mari nu reprezintă regula. Din păcate.....
Multe farmacii de comunitate, atât din zona urbană cât si din zona rurală, nu au cum să dea aceste salarii nete la farmaciști. De ce? Avem o mare problemă cu sistemul de adaosuri prevăzut în OMS 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, care este nerealist și neactualizat. De fapt, sistemul de adaosuri este același din anul 2009.
Sunt peste 1,500 de medicamente Rx (care se eliberează pe bază de prescripție medicală) care se găsesc în CANAMED și sunt mai ieftine decât un pachet de țigări. Este o aberație, dar așa este!
O altă mare problemă rezidă din abordarea -prea- comercială a farmaciei de comunitate. Este unul dintre motivele pentru care salariile farmaciștilor sunt mici. Farmacia de comunitate a fost împinsă voit în zona -pur- comercială. Este vorba -la nivel societal-despre o profundă neînțelegere asupra rolului farmacistului și farmaciei de comunitare. Avem și noi vina noastră.
O să fac referire la o undă care are -întotdeauna- suișuri si coborâșuri. Este absolut necesar să urcăm -cu toții-, pentru următorii zeci de ani, zona de sănătate (pentru asta suntem pregătiți în facultate) și să coborâm zona comercială.
Salariul net lunar al unui farmacist de comunitate trebuie să ajungă rapid la o valoare decentă, adică la o sumă de 6,500 lei (aprox. 1,300-1,400 Euro), la nivelul actual al prețurilor. La finalul carierei ar trebui să fie o sumă de 12,000 lei (aprox. 2,400-2,500 Euro).
Este mai bine, din punct de vedere salarial, sa fii farmacist de comunitate în județele neuniversitare decât in județele universitare.
Sunt proprietari de farmacii care vor să ofere salarii decente pentru farmaciști, dar dacă le dau, nu mai pot asigura viabilitatea economică a farmaciei.
Farmacistul de spital
Dacă trecem la salarii în zona publică, cel mai bun exemplu este farmacistul de spital și vedem că sițuația nu este deloc roză. Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017) prevede anumite salarii de bază pentru medic, medic stomatolog și farmacist. Nu arată -deloc- bine ce este prevăzut pentru un farmacist și este evident ca actul legislativ are nevoie să fie actualizat.
Este necesar să fie promovat -acolo unde ii este locul- farmacistul clinician. Și la salariu. Dacă medicii și-au desfășurat activitatea medicală prin spitalele din alte țări sau dacă manageriii de spital au mintea deschisă, stiu ce face și de ce este important să ai un farmacist clinician în echipa multidisciplinară
Nu stiu care este salariul net pentru un farmacist, la spitalele private, dar presupun că n-ai de ce să te bucuri.
În esență, atât pentru farmacistul de comunitate cât și pentru famacistul de spital, se aplică dictonul: “obligații cât mai multe, responsabilitate maximă și salariu mic”.
Farmacistul alte zone -din punct de vedere salarial
Nu promovăm suficient farmaciștii care își desfășoară activitatea în laboratoarele de analize medicale și în alte tipuri de laboratoare
Este rezonabil să fii farmacist în distribuția de medicamente.
De asemenea este rezonabil să fii farmacist-cadru didactic universitar în învățământul farmaceutic. Cu cât ai gradul didactic mai mare cu atât este mai bine.
Este bine să fii farmacist în industria farmaceutică, locală sau internatională, în diverse zone: farmacovigilență, studii clinice, reglementare, producție, asigurarea calității, marketing, vânzări.
De asemenea, este rezonabil să fii farmacist în administrația sanitară (ministerul sănătatii, case de asigurări de sănătate, DSP-uri). La fel și în ANMDMR.
Sunt salarii nete bunicele și în alte domenii (cercetare de piață, presă medicală etc).
O să reușim să obținem salarii nete lunare decente printr-o presiune constantă pe decidenți precum și pe proprietarii de farmacii. Și neapărat să promovăm zona de sănătate, în mod asiduu si constant.
Dimensiunea științifică a profesiei noastre este necesar sa fie pusă pregnant în valoare prin comunicarea cu pacientul, prin consilierea acestuia și sunt convins că se va regla și cu salariul net.