Veniturile farmaciei comunitare

Data: 04/03/2025
punctul pe i

Dr. farm. Marian Pană

Vă rog să citiți articolul “Salariul net” publicat la sfârșitul anului trecut. O să insist pe farmacia comunitară (circuit deschis).

Decidenții sunt într-un cerc vicios, s-au gândit la binele pacienților, dar nu s-au gândit la viabillitatea econonomică a farmaciilor comunitare: s-a făcut legislația în așa fel încât avem -prea- multe farmacii comunitare. Vă reamintesc din articolul “Să înțelegem ce se întâmplă” publicat în anul 2022:

Suntem în media europeană cu numărul de farmaciști și suntem în topul european cu numărul de farmacii (indicatori raportați la 100.000 de locuitori). Ca să fie totul clar, o farmacie deservește 4,122 pacienți în Uniunea Europeană (cf. raport PGEU 2021), iar la noi o farmacie deservește aproximativ 2,500 pacienți.

Farmacia comunitară, oriunde pe glob, poate avea trei surse de venituri:

  • sistemul de adaosuri (câștig= prețul cu amănuntul - prețul cu ridicata; fără TVA, care aparține statului)
  • taxa de eliberare (dispensing fee) pentru medicamentele Rx (care se eliberează pe bază de prescripție medicală)
  • servicii adiționale oferite pacienților.

Farmacia comunitară nu are cum să fie viabilă din punct de vedere financiar cu actualul sistem de adaosuri, aplicabil pentru medicamentele Rx, prevăzut în OMS 368/2017:

Dacă nu ești avizat, riști să te păcălești cu valorile procentuale din tabel. Câte cutii de medicamente trebuie să eliberezi la primele patru cote de adaos comercial astfel încât să fii viabil financiar, adică să-ți acoperi cheltuielile operaționale (costul produselor achiziționate, salarii, utilități etc)? Este nevoie ca rezultatul financiar al farmaciei sa fie pozitiv; aproape că nu mai îndrăznesc să vorbesc de cuvântul Profit pe care trebuie să-l obții astfel încât să reușești să dezvolți -prin investiții- farmacia.

La ultimele două categorii de adaos, la fiecare medicament Rx eliberat, câștigul este negativ, adică pierzi bani. Este de plâns pentru că este aritmetică elementară. De fapt, afectezi semnificativ viabilitatea farmaciei comunitare, respectiv salariile nete ale farmaciștilor.

Sistemul de adaosuri reprezintă sursa de venit utilizată pentru farmaciile comunitare din România.

Farmaciile comunitare GÂFÂIE. Indiferent dacă esti farmacie independentă, dacă aparții unui lănțișor/lanț regional (câteva farmacii sau câteva zeci de farmacii) sau dacă apartii unui lanț national (câteva sute de farmacii). Este bine să precizez că la farmacia de lanț te ajută -semnificativ- prin efectul de scală, adică integrarea pe orizontală: numeroase farmacii în lanțul propriu și integrarea pe verticală: distribuitor-lanț propriu de farmacii.

Dacă o privim comercial, farmacia comunitară, independentă sau de lănțișor, este o afacere mică, de nișă.

Am fost -tot timpul- rezonabili și ne dorim să avem salarii decente, nu luna de pe cer……

La final, am preluat din articolul “Salariul net”: O să reușim să obținem salarii nete lunare decente printr-o presiune constantă pe decidenți precum și pe proprietarii de farmacii. Și neapărat să promovăm zona de sănătate, în mod asiduu si constant.

Dimensiunea științifică a profesiei noastre este necesar sa fie pusă pregnant în valoare prin comunicarea cu pacientul, prin consilierea acestuia și sunt convins că se va regla și cu salariul net.

Petreceți-vă cât mai mult timp consiliind pacienții!

Așa vom merge înainte.

De aici vor veni banii, indiferent de plătitor (asigurător -de ex. CNAS- sau pacient).

Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom