Internet of Things - IoT, tehnologia viitorului

Data: 09/03/2021
orizonturi

Cătălina Sibișanu, studentă Facultatea de Inginerie Aerospațială
Mihai Peca, trainer ECDL România

În ultimii ani, Internet of Things, sau pe scurt IoT, a devenit una dintre cele mai importante tehnologii dezvoltate în secolul XXI, având aplicații în foarte multe domenii. Existând astăzi peste 7 miliarde de dispozitive interconectate prin IoT, această tehnologie are un ritm de creștere amețitor, prezentând multe avantaje și putând fi folosită pentru a ne ușura viața de zi de zi.

Internet of Things este un sistem de dispozitive interconectate capabile să facă schimb de informații între ele fără a fi neapărat nevoie de intervenție umană. Un sistem IoT poate fi compus din senzori, computere sau alte tehnologii ce preiau preiau informațiile primite, le transmit prin intemediul unei rețele și le analizează pentru a lua decizii.

IoT a devenit nu doar un subiect de actualitate, ci ne înconjoară mai mult decât am putea crede. Acesta are un impact din ce în ce mai mare nu doar asupra felului în care ne realizăm sarcinile la locul de muncă, dar și asupra vieții de acasă și a felului în care trăim. Cel mai simplu exemplu este utilizarea telefonului mobil sau a oricărui computer, acestea fiind dispozitive conectate în permanență la internet, dar IoT nu se rezumă doar la atât. De la panourile solare la aparatura medicală și până la senzorii de parcare de pe mașini, toate se folosesc de această tehnologie pentru a ne ajuta în viața de zi cu zi. În prezent, este cel mai ușor de remarcat în cazul caselor inteligente (smart home) care de multe ori sunt dotate cu senzori de lumină, temperatură etc. Pentru a menține intensitatea luminoasă, temperatura ambientală, umiditatea la un anumit nivel, senzorii odată ce detectează de exemplu scăderea temperaturii, transmit prin intermediul rețelei un semnal către dispozitivul de control al temperaturii pentru a o crește până la un nivel setat anterior, nefiind nevoie de intervenția umană.

IoT ne oferă din ce în ce mai multe posibilități într-o multitudine de domenii și ne ajută să realizăm anumite lucruri ce acum 20 de ani păreau ”rupte” din scenariile filmelor SF. Această tehnologie este în plină dezvoltare și din ce în ce mai multe companii sunt interesate să obțină produse inovative care utilizează această tehnologie.

În viitorul apropiat, am putea avea o alarmă inteligentă care atunci când sună dimineața, să trimită un semnal către aparatul de cafea ca atunci când ne ridicăm din pat cafeaua să fie deja preparată.

Sau cum ar fi să avem o mașină care să ne calculeze automat traseul optim spre locul de muncă, iar în cazul condițiilor meteo nefavorabile sau a traficului să ne înștiințeze automat colegii că vom întârzia. Posibilitățile sunt nelimitate, totul ține de creativitatea noastră și cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a ne ușura viața.

Desigur, odată cu dezvoltarea acestei tehnologii, se pun probleme legate de securitate și protecția datelor, dar se lucrează în mod constant pentru ca aceste probleme să rămână minime și pentru a asigura calitatea serviciilor oferite.

Avantajele IoT sunt nenumărate, companiile își doresc să investească în această tehnologie deoarece s-a dovedit că ajută foarte mult la creșterea productivității și eficienței proceselor tehnologice. Este ușor de folosit, relativ ieftină și a devenit un factor-cheie într-o societate în plină dezvoltare. În viitor, putem vedea această tehnologie implementată în așa numitele smart cities, utilizată în domeniul transporturilor interurbane, pentru deschiderea automată a ușilor și multe altele.

În momentul de față este important să înțelegem cum funcționează această tehnologie și ce impact poate avea asupra industriei și asupra stilului nostru de viață.

Așadar, putem spune că tehnologia este pregătită să ne facă viața mai ușoară, dar noi suntem?
Prof. dr. Gabriel Hancu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie farmaceutică
punctul pe i

2024 a debutat în lumea farmaceutică cu histeria eliberării antibioticelor. Presa prost informată, ca de obicei, a amplificat problema, iar pacienții nu au înțeles nimic, poate nici unii dintre farmaciști sau medicii prescriptori. Ordinul Ministerului Sănătății, menit să reglementeze eliberarea antibioticelor în România, a stârnit dezbateri aprinse cu privire...

...
Ioan-Aurel Pop
reteta de cultura

Nu se știe în detaliu prin ce mecanisme ale minții ne atrage trecutul, dar fenomenul este incontestabil, chiar dacă unii dintre noi detestă (sau afirmă că detestă) acest lucru. O explicație generală există și este arhicunoscută: istoria reprezintă viața oamenilor trăitori în trecut, iar viața este esența „trestiei gânditoare” numite om. Cum să nu fim atrași de viață, adică de noi înșine, de soarta noastră ...
univers farmaceutic
Acest site, numele sau si tot materialul inclus este copyright © Colegiul Farmacistilor din Romania (toate drepturile rezervate).
Reproducerea totală sau parțiala, și sub orice altă formă, tipărită sau electronică, sau distribuția articolelor se face numai cu acordul scris al autorului.
WebDesign by Incorom